doos

Jambo

Jambo

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
19,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van handelaars die proberen op de Afrikaanse markt door voordelig in te kopen en zo gunstig mogelijk te verkopen zoveel mogelijk geld te verdienen. Hierbij kunnen zij de hulp in roepen van allerlei magische voorwerpen, dieren en waarzeggers.

materiaal

36 waren, 52 goudstukken, 110 kaarten, 5 aktiepunten en voor elke speler: 1 marktstand

ketelkaartkrokodilachterkantmarktwaren

begin

De verschillende waren worden op voorraad gelegd: fruit, zout, huid, zijde, sieraden en thee.
De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt vijf kaarten in zijn hand. Daarnaast ontvangen de spelers elk een marktstand met plaats voor zes waren en een startkapitaal van 20 goudstukken.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt heeft de speler vijf aktiepunten tot zijn beschikking. Elke beurt verloopt over twee fasen:

 • Een kaart van de stapel op hand nemen.
 • Eén of meer akties uitvoeren.
Ad 1. De speler mag ook van deze eerste fase afzien en direct doorgaan met de tweede fase. In deze eerste fase neemt de speler voor één aktiepunt de bovenste kaart van de stapel en besluit om deze te houden of op de aflegstapel te leggen. Als de speler de kaart houdt, gaat hij verder met de tweede fase. Als de speler de kaart aflegt, mag hij kiezen of hij de eerste fase nogmaals doorloopt of doorgaat met de tweede fase.
Ad 2. De speler mag zijn resterende aktiepunten gebruiken bij het inzetten van kaarten:
 • De speler kan een warenkaart uit zijn hand spelen om waren te kopen: de speler betaalt het linksonder aangegeven aantal goudstukken en plaatst de drie afgebeelde waren in zijn marktstand.
 • De speler kan de waren in zijn marktstand weer verkopen als hij een overeenkomstige warenkaart aflegt. Nu ontvangt hij het rechtsonder aangegeven aantal goudstukken.
 • Daarnaast kan de speler een dierenkaart of personenkaart afleggen en de bijbehorende aktie uitvoeren: je mag bijvoorbeeld al je waren in je marktstand ruilen tegen een warensoort naar keuze.
 • De speler kan ook een voorwerp voor zich neerleggen. De hierop aangegeven aktie kan de speler naar keuze elke beurt eenmaal uitvoeren. Zo kan de speler bijvoorbeeld een kaart kopen voor een goudstuk, of een willekeurige kaart naar keuze afleggen om een waar naar keuze te nemen. Elke speler mag maximaal drie voorwerpen hebben liggen.
Als de speler aan het eind van zijn beurt nog twee of meer ongebruikte aktiepunten heeft, ontvangt hij een goudstuk. De beurt gaat nu naar de volgende speler.

eind

Nadat één speler aan het eind van zijn beurt meer dan 59 goudstukken in bezit heeft, komt zijn medespeler nog eenmaal aan de beurt. De speler met het meeste goud wint het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De verschillende kaartensoorten zijn door het kleurgebruik prima van elkaar te onderscheiden. Zo hebben de dieren- en personenkaarten zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een houtsnijwerk en de voorwerpen een soort gebladerte waar je de kaartensoorten in je hand aan kunt herkennen.
 • Je moet zorgen voor een goede mix van voorwerpen, om zo je goud, kaarten en waren naar believen in elkaar te kunnen omzetten.
 • Met sommige akties kan je elkaar behoorlijk dwars zitten (heb je net de juiste waren in je marktstand, ruilt je medespeler een waar van jouw marktstand voor een waar van zijn marktstand!). Met andere akties moet je je medespeler een kaart geven om zelf een kaart te kunnen ontvangen. Gelukkig heb je zelf wel de eerste keuze.

negatief

 • De eerste paar keren dat je het spel speelt, ben je aardig wat tijd kwijt met het doorlezen van de akties op de kaarten. En dat in het Duits! Maar na een aantal keer spelen herken je de akties aan de afbeelding en speelt het spel veel vlotter weg.
 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van de kaarten van een dichte stapel. Als je pech hebt trek je lange tijd geen warenkaart. En hoe kom je dan van je waren af?

waardering van andere sites

spellengek (dagmar)5 / 5
2345
hall90005 / 6
345
speelduivel5 / 6
3456
AnderSpel8 / 9
56789
spieletest9 / 10
5678910
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
truus en truus8 / 9½
6789
spieleteufel7 / 10
5678910
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
jeux 2 rody3 / 5
345

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

In 2008 is de Nederlandstalige versie van het kaartspel Jambo verschenen bij QWG Games.

feitjes

uitbreiding

In 2007 heeft 12Spiel een uitbreiding voor Jambo op de markt gebracht. Deze uitbreiding wordt ook in een Engelstalige versie uitgebracht bij Rio Grande Games.

Bij dit spel beschrijft AnderSpel de volgende uitbreidingen:Jambo Uitbreiding

Jambo Expansion

weetjes

31-07-2008 itemQWG Games brengt Jambo op de Nederlandse markt.
18-10-2007 item12Spiel presenteert de uitbreiding van Jambo op Spiel 2007 in Essen.
19-10-2005 itemJambo bereikt de eerste plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2005.
15-09-2005 itemJambo bereikt de achtste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2005.
08-05-2005 itemJambo is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2005.
23-10-2004 itemKosmos presenteert Jambo op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Kosmos
Rio Grande Games
Filosofia Editions
Quined Games
www.spellink.nl