doos

Jambo Uitbreiding


Uitbreiding op Jambo

Jambo Uitbreiding


Uitbreiding op Jambo

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
8,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers zijn handelaars op de Afrikaanse markt. Zij proberen door voordelig in te kopen en zo gunstig mogelijk te verkopen zoveel mogelijk geld te verdienen. Hierbij kunnen zij de hulp in roepen van allerlei magische voorwerpen, dieren en koopmannen.

materiaal

module I: 6 voorwerpkaarten, 26 personenkaarten en 8 dierenkaarten
module II: voor elke speler: 1 set van 3 hutkaarten
module III: 4 reliktkaarten

Dit spel is een uitbreiding bij Jambovoorwerppersonenkaartdierenkaarthutrelikt01relikt02

begin

Je hebt al het materiaal van het basisspel Jambo nodig. De uitbreiding bevat materiaal voor 3 nieuwe module's, die met elkaar te combineren zijn.

verloop

fotospelsituatie

 1. Module I: Zoek de kaarten uit die je dit spel wilt toevoegen. De uitbreiding bevat nieuwe personen, dieren en voorwerpen, maar geen extra warenkaarten. Daarom wordt aangeraden net zoveel personen, dieren en voorwerpen uit het basisspel te verwijderen als je nieuw toevoegt. Schud de gekozen kaarten goed door. Volg verder de regels van het basisspel. Enkele voorbeelden van de nieuwe kaarten:
  • Fenek: je medespeler moet jou twee kaarten uit zijn hand geven.
  • Entdecker: Draai de bovenste 10 kaarten van de trekstapel open. Jij ontvangt de helft van de warenkaarten en je medespeler de andere helft.
  • Kristallstab: Deze aktie kost twee aktiepunten. Je mag een voorwerp van je medespeler gebruiken.
 2. Module II: Zoek de hutten uit die je dit spel wilt gebruiken. Beide spelers leggen de hutten uit hun set open voor zich neer. Volg verder de regels van het basisspel. Na de eerste fase (trekken van een kaart) mag de speler zijn aktiepunten inzetten om een eigen hut te gebruiken:
  • Voorraadhut: Voor 1 aktiepunt plaatst de speler een waar van zijn marktstand in zijn voorraadhut. Nu kost het kopen van deze waar 1 goudstuk minder en het verkopen levert 1 goudstuk meer op. De waar in de voorraadhut kan niet verkocht worden. Voor 1 aktiepunt kan de waar weer naar de marktstand worden verplaatst.
  • Ruilmarkt: Voor 2 aktiepunt legt de speler 2 waren van zijn marktstand terug op voorraad en hij neemt 1 waar naar keuze terug in zijn markt.
  • Offerplaats: Voor 3 aktiepunten trekt de speler de bovenste 3 kaarten van de stapel. Hij mag er 1 houden, de andere 2 gaan op de aflegstapel.
 3. Module III: De vier reliktkaarten worden open neergelegd. Volg verder de regels van het basisspel. De vier reliktkaarten bevatten nieuwe winstcondities:
  • Je hebt deze beurt minstens 1 waar in je marktstand gelegd en in je markt ligt van elke waar 1 stuk.
  • Je hebt deze beurt minstens 3 warenkaarten gespeeld.
  • Je hebt deze beurt minstens 1 waar in je marktstand gelegd en alle plaatsen in je marktstand zijn bezet.
  • Je hebt deze beurt minstens 1 kaart gespeeld en hebt nu geen kaarten meer op hand.
  Als een speler aan het eind van zijn beurt aan de conditite voldoet, neemt hij de betreffende kaart voor zich. Per beurt kan de speler echter maar 1 reliktkaart nemen. Zodra een speler alle 4 reliktkaarten voor zich heeft, eindigt het spel. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De nieuwe kaarten zijn door het kleurgebruik prima van de basiskaarten te onderscheiden.
 • Elke module geeft weer nieuwe elementen in het spel. Met een gevulde voorraadhut levert de betreffende waar je extra punten op. En je kunt die waren zelfs gratis krijgen als je een warenkaart met 3 gelijke waren speelt. Met een handige mix aan kaarten kan je dit prima omzetten in kaarten of andere waren.
 • Je kunt de modules op elke gewenste wijze met elkaar combineren. Zo spelen wij nooit met de reliktkaarten maar wel met alle hutten. Dit kan je helemaal aanpassen aan je eigen smaak.
 • Kortom: veel nieuwe kaarten voor nog meer spelplezier!

negatief

 • Als je het basisspel niet zo leuk vindt, moet je het nog maar eens proberen met bijvoorbeeld module II. Bevalt het je nu nog niet? Tja, dan moet je maar op zoek naar een ander spel!

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)5 / 5
2345
spieletest9 / 10
5678910

gemiddeld10 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Dit spel is een uitbreiding bij Jambo.

Het basisspel Jambo

feitjes

weetjes

18-10-2007 item12Spiel presenteert de uitbreiding van Jambo op Spiel 2007 in Essen.
23-10-2004 itemKosmos presenteert Jambo op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

12Spiel
Rio Grande Games