doos

Java

Java

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers kruipen in de huid van Javaanse vorsten die proberen een gebied in Java tot bloei te brengen door het aanplanten van rijstvelden, het bouwen van dorpen en paleizen en het organiseren van feesten.

materiaal

spelbord, 98 landschapstegels, 40 paleisfiches, 16 watertegels, 30 paleiskaarten, en voor iedere speler: 3 aktiefiches, 12 spelfiguren in zijn spelerskleur, 1 telsteen en 1 spelregelsamenvatting

paleiskaart01paleiskaart02paleiskaart03paleiskaart

begin

Het spelbord toont een leeg landschap met enkele watervelden, omringd door gebergte en laagland. Het landschap is onderverdeeld in zeshoekige velden.
De paleistegels, watertegels en driedelige landschapstegels worden naast het bord geplaatst: dit is de algemene voorraad. De driedelige landschapstegels tonen steeds twee rijstvelden en één dorpsveld. Iedere speler ontvangt zijn eigen voorraad één- en tweedelige landschapstegels en de spelfiguren in zijn spelerskleur.
De paleiskaarten worden geschud. Iedere speler ontvangt gedekt 3 kaarten in zijn hand. De overige kaarten vormen een dichte trekstapel. De bovenste kaart wordt open neergelegd.

verloop

acties

In zijn beurt staan een speler 6 actiepunten (AP) ter beschikking. Hij kan zelf kiezen hoe hij deze aktiepunten gaat inzetten:

 • een landschapstegel uit de eigen of de algemene voorraad op het spelbord plaatsen;
 • een spelfiguur in het spel brengen;
 • een spelfiguur verplaatsen;
 • een paleis bouwen of vergroten;
 • een watertegel op het spelbord plaatsen;
 • paleiskaarten trekken (hoogstens 2).
Het plaatsen van een landschapstegel uit eigen of algemene voorraad kost 1AP. Een tegel mag direct op het spelbord of op reeds liggende tegels geplaatst worden, zolang de tegel niet precies een reeds liggende tegel bedekt. Ook mogen er geen zwevende delen ontstaan en er mogen geen tegels op een waterveld gelegd worden.
Een spelfiguur in het spel brengen vanuit het gebergte kost 2 AP, vanuit het laagland kost dat 1 AP. Op het spelbord kunnen de spelfiguren kostenloos bewegen, zolang maar niet gewisseld wordt van rijstvelden naar dorpsvelden en vice versa.
Bij het trekken van nieuwe paleiskaarten kan de speler kiezen of hij de openliggende kaart wil nemen of een kaart van dichte stapel. Kiest hij de openliggende kaart, dan wordt de bovenste kaart van de stapel als nieuwe open kaart neergelegd.
Tijdens het spel kunnen de spelers op drie manieren punten verzamelen:
 1. door het bouwen of vergroten van paleizen;
 2. door het insluiten van watervelden;
 3. door het geven van paleisfeesten.
Als een spelfiguur van een speler in een dorp de hoogste positie inneemt, mag de speler daar een paleis bouwen met een waarde gelijk aan het aantal velden waaruit het dorp is opgebouwd. Door het bouwen van een paleis wordt het dorp een stad. Het vergroten van een paleis gaat volgens dezelfde voorwaarden.
Als een speler door het neerleggen van een landschapstegel een watergebied helemaal omsluit, dan ontvangt hij daarvoor 3 punten per waterveld. Hij moet dan wel met zijn spelfiguur aan het water staan en ook de hoogste positie hebben.
Aan het eind van zijn beurt mag de speler in één stad een paleisfeest geven. De speler moet in deze stad minstens één spelfiguur hebben staan. Hij legt een paleiskaart uit zijn hand open neer. Deze kaart moet minstens eenzelfde symbool tonen als de kaart in de open etalage. Als de speler als enige speler in de stad vertegenwoordigd is, dan geeft hij het feest alleen. Hij ontvangt hiervoor de helft van de waarde van het paleis aan punten. Zijn er in de stad meer spelfiguren, dan mogen de betreffende spelers ook een paleiskaart inzetten of passen. Dit gaat net zolang door tot alle spelers gepast hebben. De speler(s) die het hoogste aantal gevraagde symbolen hebben ingezet, mogen het feest geven en ontvangen hiervoor direct punten.

eind

Als de laatste driedelige landschapstegel (=algemene voorraad) is geplaatst, maakt de speler zijn beurt nog af. Daarna volgt de eindwaarderingsronde: alle spelers komen nog eenmaal aan de beurt, te beginnen met de speler die de laatste driedelige landschapstegel heeft geplaatst. Hij mag nogmaals 6 AP besteden. Per paleis ontvangt hij punten als hij met zijn spelfiguur de hoogste of de op één na hoogste positie bezet. De speler met de meeste punten is de winaar.

positief

 • Het spelmechanisme met de actiepunten vind je ook terug in de spellen Tikal en Torres niet geheel toevallig van hetzelfde duo Wolfgang Kramer & Michael Kiesling. Dit mechanisme maakt dat je zelf mag weten welke akties je uitvoert en in welke volgorde, zolang je maar binnen het vastgelegde aantal aktiepunten blijft.
 • De factor geluk ligt in het trekken van je paleiskaarten van de dichte stapel. Verder is het een vrij tactisch spel dat vraagt om concentratie. Je moet er even voor gaan zitten. Spannend van begin tot eind.

negatief

 • Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen doorrekenen, dan kan een beurt wel heel lang duren.
 • De eindwaardering kan nog heel wat punten opleveren. Je moet het spel een paar keer gedaan hebben om een beetje door te krijgen hoe dat werkt. Kom je als laatste aan de beurt in die eindwaarderingsronde, dan moet je heel wat moeite doen om nog de hoogste positie in een stad te verkrijgen.

strategie

Probeer in het begin van het spel punten te scoren met het plaatsen van watertegels.
Bewaar je eigen voorraad landschaptegels voor de eindwaardering. Je zult ze nodig hebben om de hoogste posities te kunnen bezetten.

waardering van andere sites

spellenclub1310 / 10
789
speelduivel6 / 6
3456
AnderSpel9 / 9
56789
spieleteufel10 / 10
5678910
speljournaal5 / 5
2345
jeux 2 rody5 / 5
345
spieleteufel (HOlg)10 / 10
567910
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spellengek (wendy)4 / 5
2345
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
truus en truus8 / 9½
6789
spieleteufel (Thomas Fischer)8 / 10
578910
spieletest8 / 10
5678910

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

feitjes

weetjes

17-09-2001 itemJava bereikt de negende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2001.
06-06-2001 itemJava is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2001 in de categorie 12+.
2001 itemJava is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2001.
26-10-2000 itemRavensburger presenteert Java op Spiel 2000 in Essen.

verwijzingen

Vragen en antwoorden (Duits)
Ravensburger
Rio Grande Games
www.spellink.nl