doosbestel Jenga Classic - Gezelschapsspel bij bol.com

Jenga

Jenga

doosbestel Jenga Classic - Gezelschapsspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
evenwichtspel

prijsindicatie

prijs
14,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers halen om de beurt een blok uit de toren en plaatsen deze er bovenop. Maar pas op dat het bouwwerk niet instort!

materiaal

54 houten Jenga-blokken

begin

Eerst moet de toren worden opgebouwd. In de beginopstelling bestaat de toren uit 18 lagen. Elke laag bestaat uit 3 blokken die tegen elkaar aan liggen. De blokken in de laag erboven en eronder liggen overdwars.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

In zijn beurt neemt een speler een blok uit de toren. Dit blok mag niet uit de bovenste laag worden genomen. De speler mag slechts één hand tegelijk gebruiken! Vervolgens plaatst de speler het blok bovenop de toren. De speler vult de reeds liggende laag aan tot maximaal drie blokken of begint een nieuwe laag overdwars. Nu gaat de beurt naar de volgende speler, net zolang tot de toren valt.

eind

De laatste speler die een blok boven op de toren heeft geplaatst voordat de toren valt, is de winnaar van het spel.

positief

 • Erg simpele regels. Iedereen kan gelijk meedoen.
 • Het spelmateriaal is sober, en ziet er goed verzorgd uit.
 • Naarmate het spel vordert, loopt de spanning op. Wanneer stort het bouwwerk in? De toren wordt hoger en hoger, overal in de toren vallen gaten en het bouwwerk wordt daarmee steeds wankeler!

negatief

 • Zorg voor een stabiele tafel en verwijder alle te kleine kinderen en huisdieren uit de kamer! Het is niet leuk als het bouwwerk instort en er is geen schuldige medespeler aan te wijzen.
 • Ik houd persoonlijk niet zo van behendigheidsspellen maar voor de liefhebbers is Jenga een goed uitgevoerd, spannend spel.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
spieletest8 / 10
45678910
spieleteufel5 / 7
3567
AnderSpel7 / 9
5678
boardgamegeek5½ / 7
6

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

 • Om het spel wat moeilijker te maken, kan je afspreken dat de rechtshandigen alleen hun linkerhand mogen gebruiken, en andersom. Daarnaast kan je afspreken dat de allerjongsten beide handen mogen gebruiken.
 • Je kunt het spel ook alleen spelen: hoe hoog wordt de toren voor die instort?

algemeen

De ultime Jenga uitdaging vind je in Jenga Xtreme (MB). In dit spel wordt de toren opgebouwd met schuine blokjes, zodat deze al snel helemaal scheef gaat hangen. Dit maakt het nog moeilijker om de toren hoger te bouwen zonder dat die instort!

Jenga Xtremebestel Jenga Xtreme (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  1988
 • ontwerper
  Leslie Scott
 • uitgever

verwijzingen

Hasbro
MB
www.spellink.nl