doos

Jumbo Jet

Jumbo Jet

doos

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
90 - 120

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers vertegenwoordigen elk een vliegtuigmaatschappij (Air France, KLM, SAS, Lufthansa, Alitalia of British Arways) en proberen door het vliegen van routes en het verkrijgen van landingsrechten in de diverse wereldsteden het meeste geld te verzamelen.

materiaal

1 spelbord, vluchtschema's, kanskaarten, 2 dobbelstenen, papiergeld in verschillende coupures, en voor elke speler: 1 vliegtuig, 8 landingsrechten en 1 routepijl in zijn spelerskleur

pijlenrechtkanskaart-achterkantkanskaartvlucht-achterkantvlucht-wereldreisvlucht-losangeles

begin

Het spelbord toont een startbaan, uitlopend in een schematische weergave van de wereldkaart met de diverse vliegvelden in de grootste wereldsteden.
Elke speler ontvangt een vliegtuig en plaatst deze bij de startbaan. Daarnaast ontvangt elke speler een startkapitaal van 250.000 Jumbo's. Het overige geld vormt de bank.
De vluchtschema's en kanskaarten worden apart geschud en als gedekte stapels neergelegd. Elke speler ontvangt één vluchtschema van de stapel. Hierop staat aangegeven welke route de speler moet vliegen:

 1. Directe vlucht: het vluchtschema toont een eindbestemming. Nadat de speler de eindbestemming heeft bereikt, moet hij weer terugkeren naar de startbaan.
 2. Indirecte vlucht: het vluchtschema toont naast een eindbestemming ook een tussenbestemming. De speler moet langs de tussenbestemming naar de eindbestemming, en vervolgens weer terug naar de startbaan.
 3. Wereldreis: de speler moet het hele spoor rond de wereld afleggen.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de twee dobbelstenen en verplaatst zijn vliegtuig net zoveel velden als het aantal ogen op de dobbelstenen aangeeft. Vanaf de startbaan, de tussenlanding en de eindbestemming mag de speler zelf bepalen welke richting hij opvliegt.
Eindigt de speler op een blauw vak, dan is zijn beurt voorbij, behalve als hij dubbele ogen heeft gegooid: dan mag hij nogmaals gooien. Bij andere velden hoort een aktie:

 • rood veld: de speler moet een kanskaart nemen en uitvoeren. Sommige kanskaarten leveren geld op, bij andere kaarten moet de speler betalen.
 • wolk: zijn beurt voorbij en de speler moet zijn volgende beurt overslaan.
 • geel vak: de speler moet net zoveel geld betalen als het aantal gegooide ogen × het genoemde bedrag.
 • dobbelsteen: de speler moet nogmaals gooien, maar nu met één dobbelsteen.
Als de speler zijn route heeft afgelegd, en terug op de startbaan komt, ontvangt hij een nieuw vluchtschema. Als hij op een blauw vak geëindigd is, moet hij 10.000 Jumbo's betalen.
Nu kan de speler kiezen of hij wil worden uitbetaald, of een landingsrecht wil verkrijgen. In het laatste geval plaatst de speler een landingsrecht in zijn spelerskleur op zijn bereikte eindbestemming. Elke speler die op dit vakje landt, moet het afgebeelde bedrag aan de eigenaar betalen. Dit bedrag wordt hoger, naarmate de speler meer landingsrechten in het betreffende continent heeft verworven. Een speler mag echter niet meer dan 8 landigsrechten bezitten.

eind

Als een speler niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen, kan hij landingsrechten aan de bank verkopen voor de helft van de prijs, of deze (eventueel bij opbod) verkopen aan één van zijn medespelers. Als de speler dan nog steeds niet kan betalen, gaat hij failliet en ligt hij uit het spel.
Het spel eindigt als er nog één speler over is.

positief

 • Een vergelijking met Monopoly is zo gemaakt: de kanskaarten, de dobbelstenen, nogmaals gooien als je dubbel gooit, geld ontvangen als je langs start komt, betalen als je op een vak landt, waar iemand de rechten van heeft, en hoe meer landingsrechten resp. straten in een continent resp. stad, des te meer je moet betalen. Voor liefhebbers van Monopoly is dit spel een leuke afwisseling.
 • Een groot voordeel ten opzichte van monopoly is dat je niet een heel continent (versus alle straten in een stad) hoeft te bezitten, om veel geld te ontvangen. Bijvoorbeeld: het continent U.S.A. levert je bij één landingsrecht 14.000 op, bij twee 16.000, bij drie 18.000 en bij vier 20.000. Je wilt natuurlijk wel zoveel mogelijk rechten in een continent, maar bij Monopoly ligt het spel stil als niemand een complete stad bij elkaar krijgt, en er ook niemand wil ruilen. Dat is bij Jumbo Jet zeker niet het geval.
 • De tekst op de kanskaarten is in de zes talen van de zes vliegtuigmaatschappijen gesteld.

negatief

 • Het duurt even voor het spel een beetje op gang komt. In het begin zul je gewoon je routes vliegen, en landingsrechten willen nemen. Dat wordt op den duur wel een beetje saai. Pas later in het spel richt je je meer op het verzamelen van landingsrechten in een bepaald continent en ga je meer ruilen of tegen elkaar opbieden.
 • De geluksfactor is erg groot. Aan de ene kant ben je afhankelijk van de dobbelstenen. Eindig je steeds in de wolken, dan gaat het niet echt hard. Aan de andere kant zijn niet alle kanskaarten even sterk. Het maakt nogal wat uit of je 25.000 moet betalen, of 10.000 ontvangt. En ook 15.000 per landingsrecht is een aardige aderlating!

waardering van andere sites

spielephase3 / 6
3456
goodgameguide5 / 9
56789
AnderSpel5 / 9
56789
speelduivel2 / 6
3456
vlaams spellenarchief1 / 4
234

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

In 2004 heeft Jumbo een nieuwe uitgave van het spel Jumbo Jet op de markt gebracht.

Eerdere uitgave van Jumbo Jet

feitjes

 • jaar van uitgave
  1976
 • uitgever

weetjes

05-02-2004 itemJumbo presenteert de nieuwe uitgave van Jumbo Jet op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Jumbo
www.spellink.nl