doosbestel Kahuna bij bol.com

Kahuna

Kahuna

doosbestel Kahuna bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
20,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten zoveel mogelijk eilanden in hun macht te krijgen.

materiaal

spelbord, 24 eilandkaarten en voor elke speler: 25 staafjes (= bruggen) en 10 stenen in zijn spelerskleur.

iffifaaakahusteenspelbord

begin

Het spelbord toont een bovenaanzicht van een zee met 12 eilanden. De eilanden zijn met stippellijntjes met elkaar verbonden.
De 24 eilandkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt drie kaarten in zijn hand. Vervolgens worden de bovenste drie kaarten in een open etalage neergelegd. Elke kaart toont een eiland en elk eiland komt twee keer voor.
De spelers ontvangen 25 staafjes (= bruggen) en 10 stenen in hun spelerskleur.

verloop

fotospelsituatie

De spelers zijn om en om aan de beurt. In zijn beurt kan een speler 0 tot 5 kaarten uit zijn hand spelen en de bijbehorende akties uitvoeren. Aan het eind van zijn beurt mag hij één nieuwe kaart uit de etalage in zijn hand nemen of de bovenste kaart van de stapel trekken. Een speler mag niet meer dan 5 kaarten op handen hebben. De etalage wordt aangevuld tot 3 kaarten. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
De volgende akties zijn mogelijk:

  • Brug plaatsen: Als de speler een enkele kaart uitspeelt, plaatst hij een eigen brug op een stippellijntje vanaf het afgebeelde eiland naar een buureiland. Bijvoorbeeld: de speler speelt de kaart Coco en plaatst een brug tussen Coco en Gola. Als de speler nu de meerderheid van de bruggen vanaf een eiland in bezit heeft, is dat eiland onder zijn macht gekomen. Hij plaatst hier een Kahuna-steen en verwijdert alle bruggen van zijn medespeler van het eiland. Hierdoor kan het gebeuren, dat zijn medespeler de meerderheid aan bruggen van een buureiland verliest. Als dat het geval is, verliest de medespeler hier zijn Kahuna-steen.
  • Brug verwijderen: Als de speler een dubbele kaart uitspeelt, verwijdert hij een brug van zijn medespeler. Het afgebeelde eiland op de gespeelde kaarten moet één van de eilanden zijn die door deze brug met elkaar zijn verbonden. Bijvoorbeeld: om de brug tussen Gola en Coco te verwijderen, moet de speler de kaarten Coco/Coco spelen, of Gola/Gola of Coco/Gola.
Als alle kaarten van de trekstapel en de etalage zijn getrokken, volgt een telling. Bij de eerste telling ontvangt de speler met de meeste Kahuna-stenen op het bord 1 punt. Bij de tweede telling ontvangt de speler met de meeste Kahuna-stenen 2 punten. Na de eerste en tweede telling blijven de Kahuna-stenen en bruggen op het spelbord liggen. De kaarten van de aflegstapel worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. De bovenste drie kaarten komen in een open etalage.

eind

De derde telling is de eindtelling: nu ontvangt de speler met de meeste Kahuna-stenen op het bord net zoveel punten als het verschil tussen het aantal stenen van de ene speler en de andere speler. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd, al heeft het spelbord wat moeite om 'plat' te blijven liggen.
  • Je moet het doen met de kaarten in je hand! Door het uitspelen van meer dan één kaart in een beurt kan de situatie op het spelbord flink veranderen. Je kan ook afzien van het spelen van een kaart of juist afzien van het trekken van een kaart. Zeker naarmate de telling dichterbij komt, kan het taktisch zijn om geen kaart te trekken. Als jij nu het laatste aan de beurt komt kan je zo nog een verschuiving in de machtsverhouding teweegbrengen.
  • Probeer een beetje te onthouden welke kaarten je medespeler uit de etalage neemt: hij is vast van plan deze ook te gaan gebruiken!
  • Kahuna is een prima spel voor spelers die aan elkaar zijn gewaagd!

negatief

  • In het begin is het even zoeken waar de verschillende eilanden zich op de kaart bevinden. Maar dan zie je dat de exotische eilandnamen de eerste letters van het alfabet hebben. En elke eilandkaart toont niet alleen de naam van het eiland, maar ook waar het eiland zich op de kaart bevindt. Dit kan je echter niet goed zien als je de kaart in je handen houdt.
  • Het thema van het spel komt niet goed uit de verf. De spelers zijn medicijnmannen die de eilanden onder hun invloedssfeer proberen te brengen. Tja, dat thema komt alleen terug in de 'magische' hand op de Kahuna-stenen. Daardoor blijft Kahun een vrij abstract spel.
  • Natuurlijk is het een kwestie van geluk welke kaarten in de etalage komen te liggen. Je moet je taktiek daar een beetje op aanpassen.

waardering van andere sites

hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
spieleteufel7 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
truus en truus7½ / 9½
6789
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellenclub138 / 10
789
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
speljournaal3 / 5
2345
spieletest7 / 10
5678910
spiele-truhe4 / 6
3456
spelwereld5½ / 8
5678
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Kahuna is een heruitgave van het spel Arabana-Ikibiti, dat eerder verscheen bij Bambus Spiele.

feitjes

weetjes

2000 itemKahuna is winnaar van de As d'Or-verkiezing 2000.
1999 itemKahuna bereikt de zesde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1999.

verwijzingen

Vertaling van de spelregels
Varianten voor Kahuna
999Games
Kosmos
Rio Grande Games
Tilsit
Filosofia Editions
www.spellink.nl