intro
De spelers verwerven invloed in het Middeleeuwse Europa door het uitspelen van kaarten. Zo kunnen de spelers kloosters stichten en raadsheren plaatsen. Winnaar is de speler die de meeste invloed heeft verworven.
materiaal
55 spelkaarten, spelbord, zwarte beginnerssteen, voor elke speler: 20 kloosters, 8 raadsheren en 1 scoresteen in zijn spelerskleur
begin
Bij 4 spelers wordt 1 kaart per kleur uit het spel genomen, bij 3 spelers 2 kaarten. De spelers ontvangen hun kloosters, raadsheren en de telsteen en drie landkaarten, die in de hand genomen worden. De overige kaarten vormen een gedekte stapel. De bovenste twee kaarten worden open neergelegd. De startspeler ontvangt de zwarte steen.
Het spelbord toont de kaart van Middeleeuws Europa. Telkens twee landen hebben dezelfde kleur, met uitzondering van Frankrijk. Elk land heeft kloostervelden waar de kloosters op geplaatst gaan worden en een wapen waar de raadsheren komen.
verloop
In zijn beurt mag een speler:
- of één landkaart omruilen met een kaart van de dichte stapel of uit de etalage, die weer wordt aangevuld tot twee.
- of maximaal 3 kaarten uitspelen om maximaal 2 spelstukken in maximaal 1 land te plaatsen.
Door het uitspelen van:- één landkaart mag één spelstuk in één van beide landen geplaatst worden.
- twee dezelfde landkaarten mag één spelstuk in een willekeurig land geplaatst worden.
Voor het plaatsen van spelstukken gelden de volgende regels:- In een land waar nog geen enkel spelstuk staat, mag slechts één spelstuk geplaatst worden, in alle andere gevallen mogen per beurt maximaal twee spelstukken geplaatst worden.
- Op elk kloosterveld mag slechts één klooster staan.
- Op een wapen mogen meerdere raadsheren staan, mits het totale aantal raadsheren niet hoger is dan het aantal kloosters van de speler met de meerderheid aan kloosters in dat land.
Hierna vult de speler zijn handkaarten weer aan tot drie met kaarten van de dichte stapel of uit de etalage, die weer wordt aangevuld tot twee.
Als de gedekte stapel helemaal is doorgewerkt volgt een tussentelling.
In elk land wordt bepaald welke speler de meerderheid aan kloosters bezit: deze speler ontvangt één punt voor elk klooster in dat land. De speler die hierop volgt ontvangt net zoveel punten als de vorige speler in dat land aan kloosters heeft enz. Heeft een speler geen kloosters in dat land dat ontvangt hij ook geen punten.
De aflegstapel wordt geschud en als nieuwe gedekte stapel neergelegd.
eind
Als de dichte stapel voor de tweede keer is doorgewerkt, eindigt het spel. De ronde wordt nog afgespeeld tot en met de laatste speler voor de startspeler. Nu volgt de eindtelling:
- Kloostertelling: gelijk aan tussentelling.
- Raadsherentelling: De landen hebben verdragen gesloten met enkele andere landen, te herkennen aan de nummers 1 t/m 15. Per verdrag wordt gekeken welke speler in beide landen de meerderheid aan raadsheren bezit. Hij ontvangt net zoveel punten als er raadsheren in beide landen aanwezig zijn (ongeacht de kleur).
- Kloosterketentelling: Elke speler krijgt één winstpunt per klooster in elke niet onderbroken reeks van vier of meer kloosters van zijn kleur.
Winnaar is de speler met de meeste punten. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste kloosters en raadsheren op voorraad.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]
uitbreiding
De uitbreiding Das Duell: Deze kleine uitbreiding voor 2 spelers bevat 5 invloedskaarten en 6 speciale kaarten. Nu kun je niet alleen met je eigen kloosters en raadsheren punten verzamelen maar je kunt ook invloed uitoefenen op de koning, wat leidt tot een uitbreiding van je strategische mogelijkheden.
Deze uitbreiding was te verkrijgen op Nürnberg 2002 in een beperkte oplage van 1500 stuk en is te koop bij de Duitse online winkel Adam Spielt.
De uitbreiding Het Vatikaan: Deze kleine uitbreiding bevat een legvel, waarmee je strategische mogelijkheden worden vergroot. Op het Vatikaan kunnen tijdens het spel speelstukken worden geplaatst. Aan het eind van het spel zijn hiermee bonuspunten te verkrijgen.
Deze uitbreiding was in een beperkte oplage te verkrijgen op Nürnberg 2001 en is hier te downloaden. Een Nederlandse versie was te verkrijgen op het 11e Spellenspektakel in Eindhoven in een beperkte oplage van 5000 stuks.