doosbestel Katamino Deluxe bij bol.com

Katamino

Katamino

doosbestel Katamino Deluxe bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 2

speelduur

duur
5 - 15

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 41,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen zelf zoveel mogelijk stukken te plaatsen en te voorkomen dat hun medespeler zijn stukken nog kan plaatsen.

materiaal

1 spelbord, 12 spelstukken en 1 element om het speelveld kleiner te maken

spelstukken

begin

Het speelveld bestaat uit een 'fictief' rooster van 8 × 8 velden. De 12 spelstukken bevatten alle mogelijke twee-dimensionale figuren die kunnen worden gemaakt met 5 vierkantjes, waarbij elk vierkantje van het spelstuk minstens één ander vierkantje met minstens één zijde raakt. Elk spelstuk bedekt dus precies 5 velden op het speelveld.
Om de beurt kiezen de spelers een spelstuk en nemen deze op voorraad, tot elke speler 6 spelstukken heeft.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt kiest de speler één van zijn spelstukken en plaatst het op het speelveld. Nu gaat de beurt naar de andere speler.
Het eerste spelstuk moet met één van de vierkantjes op één van de vier middelste velden van het speelveld worden gelegd. Elk volgend spelstuk moet raken aan minstens één hoekpunt van een reeds eerder geplaatst spelstuk.

eind

Het spel eindigt als een speler geen van zijn spelstukken meer kan plaatsen. De andere speler is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. In mijn Deluxe uitvoering zijn de spelstukken en het spelbord gemaakt van hout in verschillende kleuren. De spelstukken passen precies in het verzonken speelveld, al is dat wel even puzzelen. En dat is precies de bedoeling!
  • De regels zijn simpel, maar het spel spelen is heel wat minder simpel.
  • Je kunt het spel ook in je eentje spelen. Bij het spel zijn verschillende opdrachten meegeleverd. Je kunt het speelveld kleiner maken, om zo met een eenvoudige opdracht te beginnen.

negatief

  • Het spel voor 2 personen lijkt wel erg veel op het spel Blokus. Een belangrijk verschil zit in de startsituatie. In Blokus start elke speler met een gelijke set in zijn eigen spelerskleur, terwijl in Katamino de spelers juist starten met een verschillende set.
  • Wanneer je als beginneling tegen een meer ervaren speler speelt, ben je kansloos. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

strategie

Probeer 'gaten' te creëeren waarin alleen jij een eigen spelstuk kan plaatsen, en je medespeler niet. Leg dit stuk een beetje apart, zodat je dit niet per ongeluk op een andere plek neerlegt!
Start met je lastigste spelstuk. Dit is het meest grillige gevormde spelstuk, zoals de W en de +. Dan ben je die vast kwijt!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910
boardgamegeek5½ / 8
67

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

De spelstukken kunnen ook over beide spelers worden verdeeld volgens een vaste regel. De spelstukken zijn genummerd van 1 - 12. De ene speler speelt met de even stukken en de andere speler met de oneven.

algemeen

Katamino is verschenen in verschillende uitvoeringen: van Basic tot Deluxe.
In een eerdere versie van het spel Katamino zijn 2 spelstukken niet ingesloten (het kruis en de lange lat). In plaats daarvan is een aantal stukken van 1 en 2 vierkantjes bijgevoegd. Het speelveld wordt in 2 gelijke delen verdeeld en de spelstukken worden volgens de beschrijving over de spelers verdeeld. Wie slaagt erin als eerste zijn spelstukken passend op zijn deel van het speelveld te leggen?

Katamino BasicKatamino Classic

feitjes

verwijzingen

Print & play (PDF)
Gigamic