doos

Keltis

Keltis

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten hun spelfiguren zo ver mogelijk de verschillende paden op te sturen en daarbij het liefst ook wat wensstenen te verzamelen.

materiaal

1 spelbord, 110 kaarten (2 series van 0-10 in 5 kleuren), 25 Keltisfiches (9 wensstenen, 9 klaverfiches en 7 punten fiches: 2×1, 3×2, 2×3) en voor elke speler: 5 spelfiguren, 1 telsteen en 1 klaverblad in zijn spelerskleur

kaart01kaart02kaart03kaart04kaart05

begin

De 110 kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 8 kaarten in zijn hand. Elke kaart toont een kleur en een waarde (0-10).
Het spelbord toont een groot startveld van waaruit 5 paden lopen, voor elke kleur 1 pad. Op de donkere velden en op het laatste veld van de paden wordt op willekeurige wijze een Keltisfiche open neergelegd.
De spelfiguren van de spelers komen op het startveld. In de loop van het spel sturen de spelers hun spelfiguren de verschillende paden op. Bij elk veld staat aangegeven hoeveel punten de speler aan het eind van het spel ontvangt voor deze spelfiguur. De eerste drie velden geven minpunten!

verloop

fotospelsituatie

Keltis wordt gespeeld in de richting van de klok. Een beurt bestaat uit het spelen van 1 kaart en het trekken van 1 kaart.
Voor het spelen van een kaart kan de speler kiezen:

 • Hij legt de kaart open op de aflegstapel in de betreffende kleur. Voor elke kleur is er 1 aflegstapel. Alleen de bovenste kaart van elke aflegstapel is zichtbaar.
 • Hij legt de kaart open voor zich neer. De kaart wordt bij de rij van die kleur aangelegd. Als de speler nog geen rij in die kleur heeft, dan start hij daarmee een nieuwe rij. Elke speler maakt zijn eigen rijen. De speler beslist zelf of de rij oplopend of aflopend wordt. Bij een oplopende rij is de waarde van elke kaart die wordt aangelegd hoger of gelijk aan de bovenste kaart van die rij. Bij een aflopende rij heeft elke volgende kaart een lagere of gelijke waarde als de bovenste kaart van de rij.
Als de speler een kaart open voor zich heeft neergelegd, zet hij zijn spelfiguur op het pad van die kleur 1 veld verder.
Op sommige velden ligt een Keltisfiche:
 • Wenssteen: de speler neemt de wenssteen voor zich. Aan het eind van het spel leveren wensstenen punten op. Als de speler aan het eind van het spel niet genoeg wensstenen heeft verzameld, ontvangt hij minpunten!
 • Klaverblad: de speler mag een eigen spelfiguur naar keuze 1 veld verder verplaatsen zonder daarvoor een kaart te spelen. Het Klaverblad blijft op het veld liggen.
 • Puntenfiche: de speler ontvangt net zoveel punten als het fiche aangeeft (1-3). Het puntenfiche blijft op het veld liggen.
Aan het eind van zijn beurt trekt de speler een nieuwe kaart van de gedekte trekstapel of hij neemt de bovenste kaart van een van de aflegstapels.

eind

Het spel eindigt zodra de vijfde spelfiguur het doelgebied bereikt. Het doelgebied zijn de laatste drie velden van de paden. Nu worden de punten van elke spelfiguur op een pad geteld: de (min)punten voor de grote spelfiguur tellen dubbel. Tot slot worden de (min)punten van de verzamelde wensstenen geteld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De kaarten zijn lekker handzaam en het maakt niet uit of je links- of rechtshandig bent, je kunt de waarde en de kleur steeds prima zien.
 • Kijk uit welke kaart je aflegt naast het spelbord, want je medespelers kunnen die een volgende beurt nemen.
 • Als je geluk hebt, heb je direct de juiste kaarten op hand om wensstenen te verzamelen. De bereikte wensstenen worden van het bord genomen, dus wie het eerst komt . . .
 • Het spel eindigt direct als de vijfde spelfiguur het doelgebied bereikt. Kijk dus goed of je die laatste spelfiguur nog op pad stuurt!
 • Keltis biedt geen ingewikkelde overwegingen, maar speelt lekker vlot weg en duurt niet al te lang. Tijd voor revanche?

negatief

 • De Keltische elementen komen terug op al het spelmateriaal, maar is verder niet echt verweven met het spelmechanisme.
 • Biedt Keltis genoeg nieuws in vergelijk met zijn broertje Lost Cities? Tja, Keltis kan gespeeld worden met 2, 3 of 4 spelers, Lost Cities is een spel voor 2 spelers. Bij Keltis kunnen de rijen oplopend of aflopend worden, wat je wat meer mogelijkheden heeft om je kaarten uit te spelen. Het maakt voor het spel niet uit of je met een 0 of met een 10 start. Je wordt gestuurd in de keuze welk pad je inslaat door de daar aanwezige Keltisfiches. Deze factor is niet aanwezig in Lost Cities. Kortom: er zijn wat kleine verschillen. Niet wereldschokkend, maar wie een liefhebber is van Lost Cities zal Keltis zeker ook bevallen.
 • Verwacht geen sterk strategisch spel: Keltis is lekker licht voor even tussendoor.

waardering van andere sites

spellenhoek5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
spielephase4 / 6
3456
spieletest7 / 10
5678910
hall90003½ / 6
345
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Keltis is door Rio Grande Games uitgebracht in een andere setting: Lost Cities - the Boardgame. Het past thematisch daarom beter bij zijn broertje Lost Cities.

lostcitiesbestel Lost Cities (toys) bij bol.comLost Cities: BoardgameLost Cities: Boardgame - Board

feitjes

weetjes

17-09-2008 itemKeltis bereikt de achtste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2008.
30-06-2008 itemKeltis is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 2008.
25-05-2008 itemKeltis is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2008.
07-02-2008 itemKosmos presenteert Keltis op Spielwarenmesse 2008 in Nürnberg.

verwijzingen

999Games
Kosmos
Rio Grande Games