doos

Keythedral

Keythedral

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers gaan terug in de middeleeuwen en bouwen gezamenlijk aan de kathedraal. Ze proberen de juiste materialen te verzamelen om zo beloond te worden met erezetels in de Keythedral.

materiaal

kathedraalbord, 34 zetels, stadbord, 20 wetkaarten, kathedraaltegel, 29 landschapstegels, 1 startspelerfiche, 15 hekken, 30 ambachtblokjes, 85 grondstofblokjes, 5 werkvolgordestenen en voor elke speler: 10 arbeidersfiches, 5 hutjes, 1 overzichtskaart en 1 spelerscherm in zijn spelerskleur.

landschapstegelhutje01hutje05zetelwetkaart

begin

In de eerste fase van het spel wordt het speelveld opgebouwd. Om de beurt trekken de spelers een landschapstegel en plaatsen deze passend, met minstens één zijde aan de reeds open liggende kaarten. Aangezien de landschapstegels achthoekig zijn, onstaan gaten in het landschap waar de spelers arbeidershutten kunnen plaatsen. Als het landschap compleet is opgebouwd heeft elke speler vijf hutten (genummerd van 1-5) geplaatst. In de loop van het spel zullen de spelers vanuit deze hutten hun arbeiders op de omringende velden uitsturen om hier de materialen voor de bouw van de kathedraal te verzamelen.
De zetelfiches worden op de aangegeven plaatsen op het kathedraalbord gelegd, met het getal naar boven. Op de onderste rij komen de fiches met het getal vier. Deze worden open neergelegd, zodat te zien is wat de bouwkosten van de fiches zijn.

verloop

fotospelsituatie

Nu begint het eigenlijke spel. Keythedral verloopt over verschillende ronden, die elk zijn onderverdeeld in vijf fasen:

 1. Arbeidersfiches plaatsen.
 2. Grondstofblokjes ontvangen.
 3. Acties uitvoeren tegen betaling van grondstofblokjes.
 4. Fiches en stenen verzamelen.
 5. Startspeler wijzigen.
ad 1.: Om de beurt kiezen de spelers één van de vijf werkvolgordesteen, genummerd van 1-5. Het getal op deze steen geeft aan uit welk hutje de arbeiders het veld op worden gestuurd. Om de beurt kiezen de spelers op welk aangrenzende landtegel de arbeiders uit het aangewezen hutje aan het werk gaan. Op elke landschapstegel is slechts plaats voor één arbeidersfiche. Als alle velden rond een hutje al zijn bezet tegen de tijd dat de speler aan de beurt is, kunnen zijn arbeiders niet aan het werk.
ad 2.: Elke arbeidersfiche op een veld levert de speler één grondstofblokje op: blauw voor meren, bruin voor bossen, groen voor boerderijen, rood voor wijngaarden en zwart voor steengroeven.
ad 3.: Om de beurt mogen de spelers door het inzetten van grondstofblokjes een aktie naar keuze uitvoeren. De speler kan bijvoorbeeld een zetel verwerven in de kathedraal door de aangegeven grondstoffen terug op voorraad te leggen. De speler kan ook grondstofblokjes ruilen tegen goud of glas. Deze ambachtsblokjes zijn in de loop van het spel nodig om nog een zetel in de kathedraal te kunnen verwerven. De speler kan ook een hutje verbouwen tot een huis, waarna de speler van hieruit twee arbeidersfiches kan plaatsen. Door het plaatsen van hek kan de speler de toegang vanuit een hutje tot een veld blokkeren. Deze speler kan dit hek ook weer verwijderen. Dit kost echter twee rode blokjes. De speler kan ook een wetkaart kopen, die hij in een later stadium kan inzetten. Na het kopen van een wetkaart mag de speler deze ronde geen andere akties meer uitvoeren.
ad 4.: Nadat alle spelers hebben gepast, worden de arbeidersfiches van het speelveld verwijderd.
ad 5.: De startspeler geeft het startspelerfiche door aan zijn rechterbuurman. De overige spelers kunnen om de beurt eenmaal inzetten om zelf het startspelersfiche te verkrijgen, waarbij het fiche gaat naar de speler met het hoogste bod. Deze speler betaalt zijn bod aan de rechterbuurman van de vorige startspeler. De nieuwe startspeler mag in de volgende ronde als eerste een werkvolgordesteen kiezen.

eind

Het spel eindigt als alle zetels van de kathedraal zijn verkocht. De spelers tellen de waarde van hun verkregen zetels bij elkaar op. De speler met de hoogste waarde wint het spel.

positief

 • Het spelmateriaal ziet er prima uit: elke landtegel, arbeider en hutje heeft zijn eigen tekening!
 • Het spelbord wordt bij ieder spel weer anders opgebouwd, zodat elk nieuw spel een nieuwe start heeft.
 • Je kunt elkaar lekker dwars zitten. Altijd leuk om jouw arbeidersfiche op een landtegel te plaatsen waar je buurman ook graag een fiche zou willen plaatsen. Minder leuk als je dit zelf overkomt!

negatief

 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van kaarten van een dichte stapel. Het effect van sommige wetkaarten is wel heel sterk!
 • Eenmaal opgebouwd, blijft het speelveld met de landtegels gedurende de rest van het spel zo liggen. Lig je hier niet zo gunstig, dan rest je niets anders dan snel een hutje om te bouwen tot een huis, zodat je twee arbeiders op pad kan sturen.
 • De spelerschermen vallen te gemakkelijk om. Als je er de schaar in durft te zetten en de onderkant schuin afknipt, is dat echter zo verholpen.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
goodgameguide9 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
hall90005 / 6
345
speelduivel5 / 6
3456
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
spieleteufel8 / 10
5678910
truus en truus8 / 9½
6789
jeux 2 rody4 / 5
345
spellenclub138½ / 10
789
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

03-10-2005 itemKeythedral bereikt de zevende plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
11-07-2005 itemKeythedral is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
05-02-2004 itemPro Ludo presenteert Keythedral op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Keythedral spelregels NL (PDF)
PS Games
Pro Ludo
www.spellink.nl