intro
De spelers gaan terug in de middeleeuwen en bouwen gezamenlijk aan de kathedraal. Ze proberen de juiste materialen te verzamelen om zo beloond te worden met erezetels in de Keythedral.
materiaal
kathedraalbord, 34 zetels, stadbord, 20 wetkaarten, kathedraaltegel, 29 landschapstegels, 1 startspelerfiche, 15 hekken, 30 ambachtblokjes, 85 grondstofblokjes, 5 werkvolgordestenen en voor elke speler: 10 arbeidersfiches, 5 hutjes, 1 overzichtskaart en 1 spelerscherm in zijn spelerskleur.
begin
In de eerste fase van het spel wordt het speelveld opgebouwd. Om de beurt trekken de spelers een landschapstegel en plaatsen deze passend, met minstens één zijde aan de reeds open liggende kaarten. Aangezien de landschapstegels achthoekig zijn, onstaan gaten in het landschap waar de spelers arbeidershutten kunnen plaatsen. Als het landschap compleet is opgebouwd heeft elke speler vijf hutten (genummerd van 1-5) geplaatst. In de loop van het spel zullen de spelers vanuit deze hutten hun arbeiders op de omringende velden uitsturen om hier de materialen voor de bouw van de kathedraal te verzamelen.
De zetelfiches worden op de aangegeven plaatsen op het kathedraalbord gelegd, met het getal naar boven. Op de onderste rij komen de fiches met het getal vier. Deze worden open neergelegd, zodat te zien is wat de bouwkosten van de fiches zijn.
verloop
Nu begint het eigenlijke spel. Keythedral verloopt over verschillende ronden, die elk zijn onderverdeeld in vijf fasen:
- Arbeidersfiches plaatsen.
- Grondstofblokjes ontvangen.
- Acties uitvoeren tegen betaling van grondstofblokjes.
- Fiches en stenen verzamelen.
- Startspeler wijzigen.
ad 1.: Om de beurt kiezen de spelers één van de vijf werkvolgordesteen, genummerd van 1-5. Het getal op deze steen geeft aan uit welk hutje de arbeiders het veld op worden gestuurd. Om de beurt kiezen de spelers op welk aangrenzende landtegel de arbeiders uit het aangewezen hutje aan het werk gaan. Op elke landschapstegel is slechts plaats voor één arbeidersfiche. Als alle velden rond een hutje al zijn bezet tegen de tijd dat de speler aan de beurt is, kunnen zijn arbeiders niet aan het werk.
ad 2.: Elke arbeidersfiche op een veld levert de speler één grondstofblokje op: blauw voor meren, bruin voor bossen, groen voor boerderijen, rood voor wijngaarden en zwart voor steengroeven.
ad 3.: Om de beurt mogen de spelers door het inzetten van grondstofblokjes een aktie naar keuze uitvoeren. De speler kan bijvoorbeeld een zetel verwerven in de kathedraal door de aangegeven grondstoffen terug op voorraad te leggen. De speler kan ook grondstofblokjes ruilen tegen goud of glas. Deze ambachtsblokjes zijn in de loop van het spel nodig om nog een zetel in de kathedraal te kunnen verwerven. De speler kan ook een hutje verbouwen tot een huis, waarna de speler van hieruit twee arbeidersfiches kan plaatsen. Door het plaatsen van hek kan de speler de toegang vanuit een hutje tot een veld blokkeren. Deze speler kan dit hek ook weer verwijderen. Dit kost echter twee rode blokjes. De speler kan ook een wetkaart kopen, die hij in een later stadium kan inzetten. Na het kopen van een wetkaart mag de speler deze ronde geen andere akties meer uitvoeren.
ad 4.: Nadat alle spelers hebben gepast, worden de arbeidersfiches van het speelveld verwijderd.
ad 5.: De startspeler geeft het startspelerfiche door aan zijn rechterbuurman. De overige spelers kunnen om de beurt eenmaal inzetten om zelf het startspelersfiche te verkrijgen, waarbij het fiche gaat naar de speler met het hoogste bod. Deze speler betaalt zijn bod aan de rechterbuurman van de vorige startspeler. De nieuwe startspeler mag in de volgende ronde als eerste een werkvolgordesteen kiezen.
eind
Het spel eindigt als alle zetels van de kathedraal zijn verkocht. De spelers tellen de waarde van hun verkregen zetels bij elkaar op. De speler met de hoogste waarde wint het spel.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]