doos

King Arthur, Het kaartspel

King Arthur, Het kaartspel

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers gaan terug naar de tijd van Koning Arthur en proberen door het handig uitspelen van ridderkaarten tegenstanders te verslaan. Overwonnen tegenstanders kunnen worden uitgewisseld tegen waardevolle avonturenkaarten, die punten waard zijn.

materiaal

110 kaarten (onderverdeeld in 53 ridderkaarten, 44 tegenstanderkaarten en 13 avonturenkaarten) en 25 zegels

ridderkaart-enkelridderkaart-dubbelridderkaart-merlijntegenstanderkaart-blauwtegenstanderkaart-groenavonturenkaartavonturenkaart-graal

begin

De 13 avonturenkaarten worden open klaar gelegd. Elke avonturenkaart toont welke combinatie van tegenstanders hiervoor moet worden overwonnnen. Deze tegenstanders worden bevochten met ridderkaarten.
De ridderkaarten worden geschud en elke speler ontvangt vier kaarten in zijn hand. De overige ridderkaarten vormen een gedekte trekstapel. De ridderkaarten tonen een kleur (wit, oranje, geel of rood). De witte ridderkaarten zijn Merlijnkaarten. Deze worden als joker ingezet en kunnen elke andere kleur aannemen. De ridderkaarten hebben een waarde van '1' of '2'.
De tegenstanderkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Vervolgens worden net zo lang tegenstanderkaarten opengedraaid, tot er vier kaarten van één kleur open zijn neergelegd. De tegenstanderkaarten hebben een kleur (geel, groen, blauw of rood) en een waarde van 1 t/m 5. Dit is het aantal ridderkaarten van één kleur dat nodig is om deze tegenstander te verslaan.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt mag de speler een aantal acties naar keuze uitvoeren. Hij mag zelf zijn acties kiezen, zolang ze maar in de aangegeven volgorde worden uitgevoerd en elke actie mag slechts één keer worden uitgevoerd:

  1. Nieuwe tegenstanders: Als er in geen enkele kleur vier tegenstanderkaarten open liggen, mag deze aktie worden uitgevoerd. De speler draait net zo lang kaarten open, tot er vier kaarten van één kleur open liggen.
  2. Tegenstander verslaan: De speler legt het aangegeven aantal ridderkaarten van één kleur af en neemt de tegenstanderkaart in zijn hand.
  3. Avontuur overwinnen: De speler legt de aangegeven tegenstanderkaarten af en plaatst de avonturenkaart open voor zich.
  4. Nieuwe ridders: De speler trekt een nieuwe ridderkaart. Als hij geen tegenstanders heeft verslagen en ook geen avonturen heeft overwonnen, mag hij twee kaarten trekken.

eind

Het spel eindigt als de op één na laatste avonturenkaart is genomen of als de laatste tegenstander is verslagen. De spelers bepalen de som van de waarden van hun avonturenkaarten. De speler met de hoogste som is de winnaar van het spel

positief

  • De spelregels zijn simpel en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen. Voor de gevorderden is er een variant toegevoegd waarmee met zegels een claim op een tegenstander kan worden gelegd. Dit maakt het spel een stuk taktischer.
  • 'King Arthur, het kaartspel' is een vlot, ongecompliceerd kaartspel. Prima voor even tussendoor.

negatief

  • Het thema van het spel (Koning Arthur en de ridders van de ronde tafel) komt niet verder dan de vormgeving en de naam van het spel. De verschillende spelmechanismen blijven hierdoor een beetje abstract. Je moet ridders verzamelen om tegenstanders te verslaan, die je weer nodig hebt om avonturen te overwinnen.
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van kaarten van een dichte stapel. Als je geluk hebt, trek je veel dubbele ridders, net in de kleur die je nodig hebt. Als je pech hebt, trek je deze niet en gaat je medespeler er met jouw tegenstander en vervolgens met het door jouw beoogde avontuur vandoor!
  • De keuzemogelijkheden per beurt zijn beperkt. Je kan elkaar niet echt dwarszitten. En het wordt nergens echt spannend.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spielephase4 / 6
3456
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910
hall90003 / 6
345
spellenclub136½ / 10
789
spellenhoek3 / 6
3456

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het thema van het spel is gebaseerd op de legende van Koning Arthur en de ridders van de ronde tafel.
In 2003 heeft Ravensburger het bordspel King Arthur gepresenteerd, rond hetzelfde thema. Dit bordspel is ook van de hand van Reiner Knizia. Maar daar houdt de overeenkomst ook op. Het spelmechanisme en de sfeer zijn niet met elkaar te vergelijken.

King Arthur - BordspelKoning Arthur en de ridders van de Ronde Tafelbestel Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel - H (books-nl) bij bol.com

feitjes

verwijzingen

Ravensburger
Rio Grande Games
www.spellink.nl