doosbestel Kingdom Builder - Bordspel bij bol.com

Kingdom Builder

Kingdom Builder

doosbestel Kingdom Builder - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 36,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Door je eigen koninkrijk te bouwen verdien je goud. Wie het meeste goud heeft verdient, wint het spel.

materiaal

8 bordonderdelen, 28 locatietegels, 160 dorpen (houten huisjes), 4 goudmarkers, 1 starttegel, 25 terreinkaarten, 10 Kingdom Builder-kaarten en 8 informatiekaarten (behorend bij de 8 bordonderdelen)

Kingdom Builder BosKingdom Builder GrasKingdom Builder RavijnKingdom Builder BloemenKingdom Builder Woestijn

begin

Het spel is elke keer anders. Je begint het spel namelijk met het kiezen van vier van de acht bordonderdelen. Deze vier bordonderdelen kan je zelf in de vorm van een vierkant passen. Dit is het spelbord. Ook worden er drie Kingdom Builderkaarten willekeurig getrokken. Deze kaarten geven aan op welke drie manieren je goud kan verzamelen. De locatietegels worden geschud en dicht apart gelegd. Iedere speler ontvangt één locatietegel. De relevante informatiekaarten worden bij het desbetreffende bordonderdeel geplaatst. Iedere speler ontvangt 40 dorpen en een goudmarker in één kleur. De oudste speler ontvangt de starttegel en begint het spel Kingdom Builder.

verloop

fotospelsituatie

Elke beurt plaats je drie dorpen op drie lege velden. Het terrein van de velden moet overeenkomen met je terreinkaart. Als het mogelijk is, plaats je een nieuw dorp altijd aansluitend aan een dorp wat je al hebt geplaatst. Aan het einde van je beurt pak je een nieuwe terreinkaart voor je volgende beurt.
Als je een of meerdere dorpen aan een speciaal vakje met een locatietegel hebt staan, krijg je deze locatietegel. Er zijn 8 soorten locatietegels. Net zo veel als het aantal bordonderdelen. Elke locatietegel geeft je een speciale actie. Elke beurt kan je één keer deze speciale actie gebruiken. Een voorbeeld is het plaatsen van een extra vierde huis op een woestijnveld.

eind

Als een speler geen dorpen meer heeft om te plaatsen, wordt die ronde uitgespeeld. Zo komt iedere speler even vaak aan de beurt. Op elk van de drie Kingdom Builderkaarten wordt uitgelegd hoe je goud kan verdienen. Elke speler krijgt daarbij drie goudstukken voor elk kasteel waar je aanliggend één of meerdere dorpen hebt. Wie het meeste goud heeft verdient wint het spel.

positief

  • De start van het spel varieert elke keer. Aan het begin van het spel kies je een selectie van de bordspeldelen en de puntenkaarten. Het spel is snel aan te leren, zeker voor een strategisch spel.
  • Het is handig dat je een nieuwe terreinkaart pakt aan het einde van je beurt. Dan kan je al nadenken over je volgende beurt. Een speler heeft minder tijd nodig in zijn beurt, en je bent sneller weer aan de beurt.

negatief

  • De opstelling van het bordspel is variabel. In een enkel geval is het bordspel niet geheel in evenwicht, waardoor een speler vroeg in het spel weinig kans maakt om te winnen.

strategie

Zorg dat je vroeg in het spel één of enkele locatietegels in bezit krijgt. Probeer daarbij te kijken naar slimme combinaties tussen de vier mogelijke locatietegels en de drie manieren om goud te winnen.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
hall90004 / 6
345
spieletest7 / 10
5678910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel kan nu ook gespeeld worden via je smartphone of ipad. Het spel is te koop in de appstore ( iTunes en Android)

feitjes

uitbreiding

Het spel Kingdom Builder heeft meerdere uitbreidingen. Slechts twee van deze uitbreiding kan je volwaardig noemen, namelijk Kingdom Builder Nomads en Kingdom Builder Crossroads. In de Nomaden-versie krijg je extra tactische mogelijkheden door nomadentegels en is het ook mogelijk om met vijf spelers te spelen. In de Crossroads-versie van het spel zijn de bestaande onderdelen allerlei extra's toegevoegd.
Verder heb je drie kleinere uitbreidingen, namelijk Kingdom Builder Caves, Kingdom Builder Capitol Card en de meest recenste Kingdom Builder Island. In deze promo's vindt je slechts één of enkele onderdelen.
Queen games heeft ook de ontwikkeling van de site Kickstarter ontdekt. Via deze site is een Kingdom Builder Big box te koop aangeboden. In deze big box zit het basisspel en alle hiervoor genoemde uitbreiding van het spel.

Uitbreiding Kingdom Builder Nomadsbestel Uitbreiding Kingdom Builder Nomads (toys) bij bol.comUitbreiding Kingdom Builder Crossroadsbestel Uitbreiding Kingdom Builder Crossroads (toys) bij bol.com

weetjes

2012 itemKingdom Builder bereikt de zevende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2012.
2012 itemKingdom Builder bereikt de eerste plaats bij de Spiel des Jahres-verkiezing 2012.

verwijzingen

iTunes App Kingdom Builder
Android App Kingdom Builder
Queen Games