doosbestel Klabats - Kinderspel bij bol.com

Klabats

Klabats

doosbestel Klabats - Kinderspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 21,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Met tien kaarten heb je gewonnen. Je krijgt een kaart als je als eerste een goed antwoord hebt opgeschreven.

materiaal

1 speelbord met 4 losse schrijfvlakken, 50 dubbelzijdige kaarten, 4 whiteboardstiften, 2 vasthoudende armklemmers en de spelregels

Vragen van Klabats 1Vragen van Klabats 2

begin

Plaats het spelbord en schuif de schrijfvlakken aan het spelbord. Als je met minder dan vier spelers Kablats speelt, dan kan je met de klemmen de schrijfvlakken vastzetten. Op deze manier zitten de ongebruikte schrijfvlakken niet in de weg.
Iedere spelers krijgt een marker en gaat voor een schrijfvlakken zitten. Met vier spelers en een grote tafel wordt het een uitdaging om met vier spelers ieder bij een schrijfvlak te kunnen. Maar niet onmogelijk.
De meest gespannen speler mag beginnen.

verloop

fotospelsituatie

Om de beurt pakt een speler een kaart. Je draait aan het rad in het midden van een bord. De kleur komt overeen met een kleur op je kaartje. Die vraag bij die kleur stel je aan de groep. De lezer doet deze ronde niet mee. De overige spelers schrijven zo snel mogelijk een antwoord op, en laten dan het schrijfvlak los. Als je het vlak los laat, dan schiet deze naar het midden van het spelbord.
Als iedereen zijn vlak heeft los gelaten, dan worden de antwoorden bekeken. Het goede antwoord staat op de achterkant van het vragenkaartje. Diegene die het snelste exact het juiste antwoord heeft opgeschreven, wint deze ronde. De winnaar krijgt het vragenkaartje als een soort punt.
Vervolgens lees tde volgende spelers de volgende vraag voor in een nieuwe ronde.

eind

Heb je als eerste tien vragenkaarten verzameld, dan heb je Klabats gewonnen.

positief

  • Het systeem is om te bepalen wie de snelste is, is zeer simpel, duidelijk en efficient.
  • Klabats is een echt familiespel. Met een klein beetje creatieve invulling kan je het met jong en oud spelen. Ook met alleen volwassen kan het ook lachen, gieren en brullen worden.
  • Het spel is mooi vormgegeven

negatief

  • Op de vragenkaarten en op de cirkel in het midden zijn vijf kleuren gebruikt, waarvan rood en roze niet altijd van elkaar te onderscheiden zijn. De kleur geel kan oranje zijn, maar dat laatste hindert de functie van het spel niet. Een andere kleurstelling had slimmer geweest.
  • De stift is vrij dik om snel duidelijk mee te schrijven. Een alternatief is het gebruik van een whiteboardmarker met een smalle punt.
  • Kinderen schrijven meestal niet zo snel ouderen. Een alternatief is om je schrijfvlak los te laten zodra je het denkt te weten.
  • Het spel kan niet eindeloos gebruikt worden. Klabats heeft vijftig kaarten met aan beide zijde vijf vragen. Vijfhonderd is een redelijk aantal, maar je zal toch vaak genoeg dezelfde vragen gebruiken.
  • Sommige antwoorden zijn incompleet. Het antwoord op de vraag, noem een sterrenbeeld met de beginletter S, is een stier. Echter, de steenbok en de schorpioen staan niet op het kaartje.

algemeen

Als je met minder spelers speelt kan je ook de ongebruikte schrijfvlakken niet er aan zetten. Dan zitten ze niet in de weg én hoef je ze niet vast te maken.
Met kinderen kan het een alternatief zijn om de vlakken los te laten als je het antwoord weet, in plaats van het opschrijven van de tekst. Daarmee maak je het iets eerlijker, omdat niet alle kinderen even snel kunnen schrijven.
Het is handig om samen af te spreken wat wel en wat niet goedgekeurd wordt. Hoe leesbaar moet het zijn? Moet het antwoord tot op de letter exact kloppen?

feitjes

verwijzingen

Film speluitleg Klabats
Goliath Games

Met dank aan Goliath Games voor het recensie-exemplaar.