doos

Klunker

Klunker

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
25 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers kruipen in de huid van juweliers en proberen zoveel mogelijk juwelen uit hun kluis om te zetten in klinkende munt. Maar let op: verzamel niet teveel verschillende soorten, want een breed assortiment levert aanzienlijk minder geld op!

materiaal

94 klunkerkaarten in 7 soorten (=kleuren), 5 koopkaarten met waarde 1-5, 1 startspelerkaart en voor elke speler: 1 winkelkaart

winkelgeldkaartstartspelerskaartkaart01kaart02kaart03kaart04kaart05

begin

Elke speler heeft drie aflegmogelijkheden voor zich: een kluis, een geldstapel en een winkel.
De kaarten worden geschud. Elke speler ontvangt gedekt één kaart en plaatst deze gedekt op de geldstapel. De achterkant van de kaarten toont een bankbiljet. Dit is zijn startkapitaal. Daarnaast ontvangt elke speler zes kaarten in zijn hand. De overige kaarten vormen een gedekte trekstapel.
Afhankelijk van het aantal spelers wordt een aantal koopkaarten klaargelegd: net zoveel koopkaarten als er spelers zijn, met het getal 1, 2 en 3 (resp. 4 en/of 5).

verloop

Klunker wordt gespeeld in verschillende ronden en elke ronde bestaat uit drie opeenvolgende fasen:

 1. Winkel vullen.
 2. Kluis vullen.
 3. Juwelen kopen.
ad 1. Te beginnen met de startspeler, zorgt elke speler ervoor dat zijn winkel ten minste één kaart bevat. Elke speler komt in deze één keer aan de beurt en plaatst naar keuze geen, één of meer kaarten uit zijn hand voor iedereen zichtbaar in zijn winkel.
ad 2. Te beginnen met de startspeler, mag elke speler één kaart per keer naar keuze uit zijn hand voor iedereen zichtbaar in zijn kluis plaatsen of hij past. De eerste speler die past, ontvangt de koopkaart met het getal '1'. De laatste speler die geen kaarten meer in zijn kluis wil plaatsen, ontvangt de laatste koopkaart.
Zodra een speler vier dezelfde kaarten in zijn kluis heeft liggen, moet hij de kaarten van die soort onmiddellijk in geld omzetten: de speler legt de kaarten gedekt op zijn geldstapel. Hierbij gelden de volgende regels:
 • Heeft de speler slechts één soort in zijn kluis, dan wordt de hele set van vier kaarten in geld omgezet.
 • Heeft een speler nog kaarten van een tweede soort in zijn kluis, dan worden slechts drie kaarten in geld omgezet. De vierde kaart wordt bovenop de trekstapel geplaatst.
 • In het geval nog een derde soort in zijn kluis ligt, worden slechts twee kaarten in geld omgezet. En bij een vierde of meer soorten kaarten slechts één kaart.
De kaarten met de leeuwen vormen een uitzondering: hiervan mag altijd de hele set van vier kaarten in geld worden omgezet!ad 3. De speler met de koopkaart met het getal '1' begint. Hij moet kiezen of hij de kaarten uit zijn eigen winkel of uit een winkel van een medespeler aanschaft. Neemt een speler de set kaarten uit de winkel van een andere speler, dan betaalt hij deze speler daarvoor één geldkaart. De speler legt alle verworven kaarten in zijn kluis.
Indien een speler aan de beurt komt, die geen kaarten meer in zijn winkel heeft, mag hij ook besluiten geen kaarten aan te schaffen. Nu is de ronde direct ten einde. Deze speler wordt de nieuwe startspeler. Eventuele andere spelers met een hogere waarde op hun koopkaart komen in deze ronde niet meer aan de beurt.
Nu wordt elke set van vier dezelfde kaarten in een kluis in geld omgezet op de hiervoor beschreven manier. Vervolgens vult elke speler zijn hand aan tot zes kaarten en een nieuwe ronde begint.

eind

Het spel eindigt zodra een speler zijn hand niet meer kan aanvullen tot zes kaarten. De speler met het meeste geld is de winnaar van het spel.

positief

 • Sommige spelelementen doen een beetje denken aan het kaartspel Boonanza, ook van de hand van Uwe Rosenberg. Bijvoorbeeld het element dat de achterkant van de kaarten de geldwaarde vertegenwoordigd, het verzamelen van kaarten van dezelfde soort. Maar het spelverloop bij beide spellen is totaal verschillend.
 • Aan het eind van een spelronde vult elke speler zijn hand aan tot zes kaarten. Het is dus zaak om zoveel mogelijk kaarten in je winkel of in je kluis te plaatsen. Maar als je teveel verschillende soorten kaarten in je winkel legt, zal niemand deze willen kopen, en heb je grote kans dat je het zelf moet aanschaffen. Maar als je teveel verschillende soorten in je kluis plaatst, levert het je minder geld op!

negatief

 • De afbeeldingen op het spelmateriaal zijn een beetje kleurloos. Of je dat mooi vindt of niet is natuurlijk een kwestie van smaak.
 • De spelregels zijn op vijf kaarten verdeeld, wat het nazoeken van een spelregel er niet makkelijker op maakt.
 • Het geluk schuilt ook hier weer in het aanvullen van je handkaarten van de dichte stapel. Als je geluk hebt, trek je kaarten van één soort, maar heb je pech dan zit je met zes verschillende soorten kaarten in je hand! Geluk speelt hierdoor naar mijn smaak een (te) grote rol.
 • Het spel kent te weinig interaktie en er zijn weinig manieren om elkaar dwars te zitten. Het spel wordt nergens echt spannend.

strategie

Probeer een beetje te onthouden hoeveel kaarten van elke soort zijn omgezet in geld. Zo kan je je kansen om een setje van vier te verzamelen wat beter inschatten.
Maak gebruik van het feit dat kaarten die niet in geld worden omgezet bovenop de trekstapel belanden. De startspeler mag als eerste zijn hand aanvullen tot zes kaarten, dus grijp je kans indien zich een gunstig geval voordoet.

waardering van andere sites

hall90005 / 6
345
spieleteufel7 / 10
5678910
spieletest8 / 10
5678910
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456
truus en truus5½ / 9½
6789
AnderSpel5 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

Op Spiel 2005 in Essen presenteerde Lookout Games een heruitgave van Klunker met nieuwe omslag en artwork van Clarissa Schindler.

Klunker - Lookout Games

feitjes

weetjes

13-10-2005 itemLookout Games presenteert de heruitgave van Klunker op Spiel 2005 in Essen.
04-02-1999 itemHans im Glück presenteert Klunker op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
1999 itemKlunker bereikt de achtste plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1999.

verwijzingen

Hans im Glück
Rio Grande Games
Lookout Games
www.spellink.nl