doosbestel Koehandel bij bol.com

Koehandel

Koehandel

doosbestel Koehandel bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Door listig te bieden tijdens de veilingen verkrijgen de spelers verschillende dieren. Door nog listiger te bluffen maken de spelers elkaar dieren afhandig.

materiaal

40 dierkaarten (10 kwartetten), 55 geldkaarten in verschillende coupures

dierkaart-ezeldierkaart-kipdierkaart-varkendierkaart-paardgeldkaart-achterkantgeldkaart-nulgeldkaart-vijftig

begin

De dierkaarten worden geschud en op een dichte stapel neergelegd. Iedere speler ontvangt geldkaarten met de volgende waarde: 2×0, 4×10 en 1×50. De overige geldkaarten worden terzijde gelegd.

verloop

fotospelsituatie

De speler die aan de beurt is kan kiezen:

 • of hij veilt de bovenste dierkaart;
 • of hij begint een koehandel met een medespeler.

De veiling

De actieve speler kruipt in de huid van de veilingmeester en draait de bovenste dierkaart om. Zijn medespelers mogen om de beurt een bod uitbrengen, waarbij het nieuwste bod het vorige bod moet overtreffen. Wil niemand meer hoger bieden, dan stopt de veilingmeester de veiling met de woorden: eenmaal, andermaal, verkocht!
De veilingmeester kan nu kiezen:
 • of hij overhandigt het dier aan de hoogste bieder en ontvangt van hem het geboden bedrag;
 • of hij ontvangt het dier en overhandigt het geboden bedrag aan de hoogste bieder.
Is de gedraaide kaart een ezel, dan wordt het spel onderbroken om elke speler extra geld te overhandigen. De eerste keer ontvangt elke speler een geldkaart met waarde 50, de tweede keer waarde 100, de derde keer waarde 200, en de vierde keer waarde 500. De geldkaarten kunnen nooit gewisseld worden met de voorraad of met een medespeler. Als een speler niet gepast kan betalen, dan betaalt hij gewoon een hoger bedrag. De spelers moeten hun verkregen dierkaarten open voor zich neerleggen.

De koehandel

Indien twee spelers eenzelfde dierkaart bezitten, kan de speler die aan de beurt is die speler een koehandel aanbieden. Hebben beide spelers 2 kaarten van hetzelfde dier, dan geldt de koehandel voor het paar! De uitdager brengt een bod uit door één of meer geldkaarten gesloten op tafel te leggen. Zijn medespeler kan kiezen:
 • Of hij accepteert het bod ongezien. De uitdager ontvangt het dier.
 • Of hij brengt, ook gesloten, een tegenbod uit. Beide spelers bekijken het bod van hun tegenstander. De hoogste bieder ontvangt het dier, maar beide spelers behouden het bod van de tegenstander. Bij gelijke stand moet de uitdager nogmaals een bod uitbrengen. Zijn medespeler kan weer kiezen of hij het bod ongezien accepteert of een tegenbod uitbrengt. Is de stand nogmaals gelijk, dan ontvangt de uitdager het dier!
Als de laatste kaart is geveild, is koehandel verplicht tot alle dierkwartetten compleet zijn.

eind

Dan is het spel ten einde en worden de punten geteld. Elk kwartet levert het aantal punten op dat op de dierkaart staat vermeld. Het totaal van de waarde van de kwartetten per speler wordt vermenigvuldigd met het aantal kwartetten van die speler. Wie de meeste punten heeft, is winnaar.

positief

 • Dit is een fantastisch spel als je van bluffen houdt. Je krijgt een koehandel aangeboden en er liggen drie geldkaarten dicht op tafel. Dit kunnen net zo goed twee nullen en een 10 zijn, als drie kaarten van 100. Lastige dillemma's!
 • Simpele regels, dus snel uit te leggen. Maar dat betekent niet dat het een simpel spelletje is. Ook als je zelf niet aan de beurt bent, ben je actief bij het spel betrokken. Wat bieden je medespelers, hoeveel heb je er zelf voor over en wie is er aan het bluffen?

negatief

 • Je moet het spel een aantal keer gespeeld hebben, om een beetje handigheid in het bieden te krijgen. Het duurt even voor je een beetje gevoel krijgt voor de waarde van het geld. Hoeveel is een dierkaart nu ongeveer waard en hoeveel heb je er zelf voor over?
 • Het spel kan wat lang duren. Zeker als jij al je kwartetten compleet hebt.
 • Je kan de pech hebben als veilingmeester alleen dierkaarten met een lage waarde te draaien. Hier zal nooit zo hoog op worden geboden, dus je inkomsten stagneren.

strategie

Let erop dat de waarde van het geld daalt, naarmate de ezel vaker om de hoek komt kijken.
Probeer op een goedkope manier aan dierkaarten met een lage waarde te komen. Veel kleintjes leveren meer punten op dan één grote.
Je hoeft niet gepast te betalen, dus als je alleen maar geldkaarten met waarde 50 hebt, kun je bij een veiling ook beginnen met waarde 10 te bieden. Je zult alleen geen wisselgeld ontvangen!
Als je een koehandel aangeboden krijgt, moet je alleen een tegenbod doen als je verwacht het bod van je tegenstander te kunnen overtreffen. Anders ben je alleen maar je geld kwijt.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellenclub139½ / 10
789
AnderSpel8 / 9
56789
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spellengek (wendy)4 / 5
2345
truus en truus8½ / 9½
6789
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
speelduivel4 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
hall90004 / 6
345
spieleteufel6 / 10
5678910

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Om de speelduur te verkorten: Bij een veiling worden steeds de bovenste twee dierkaarten tegelijk aangeboden.

feitjes

weetjes

05-02-1998 itemFX schmid presenteert Kuhhandel op Spielwarenmesse 1998 in Nürnberg.
1996 itemKuhhandel bereikt de zevende plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1996.

verwijzingen

Tip: Korte cursus koehandel.
Plaatjes uit de oude doos
Ravensburger
www.spellink.nl