doos

Koetje Boe

Koetje Boe

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
3+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers bevinden zich op de boerderij van boer Aart en proberen door handig ruilen en wat geluk een paard, schaap, varken of koe compleet te maken.

materiaal

1 spelbord, 1 dobbelsteen, 1 boer, 1 stal inclusief batterijen, 1 hek, vier middenstukken (een paard, schaap, varken en een koe) en voor elk dier twee voorkanten en twee achterkanten

achterkantenspelmateriaal

begin

Elke speler ontvangt een middenstuk van een dier: een paard, schaap, varken of een koe. Het spelbord toont de boerderij van Boer Aart. Rond het bord loopt een spoor bestaande uit 8 velden. De stal wordt op het spelbord geplaatst. De boer komt op een willekeurig veld te staan. Het hek komt op de wei en de overgebleven onderdelen van de dieren worden in de wei gelegd.

verloop

fotospelsituatie

Koetje Boe wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Hij moet de boer net zoveel velden (1-3) vooruit plaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen aangeeft. De boer eindigt op een veld met:

  • Een stal: De speler drukt voorzichtig op de stal en luistert goed welk dierengeluid hij hoort. De speler neemt een onderdeel van dit dier uit de wei.
  • Vrolijke dieren: De speler neemt een onderdeel naar keuze uit de wei.
  • Verdrietige dieren: De speler legt een onderdeel naar keuze in de wei terug.
  • Ruilen: De speler ruilt een onderdeel naar keuze met een andere speler. Een tussenstuk wordt geruild voor een tussenstuk en een eindstuk (voor- of achterkant) voor een ander eindstuk.
Een speler kan niet meer dan drie onderdelen (een middenstuk en twee eindstukken) in bezit hebben. In dat geval moet de speler, als hij een onderdeel mag nemen, eerst een ander onderdeel terugleggen. Een speler kan wel een middenstuk en twee achterkanten hebben!

eind

Het spel eindigt zodra een speler een dier compleet heeft, dus een middenstuk, een voorkant en een achterkant van een paard, koe, varken of schaap. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is goed verzorgd. De onderdelen van de dieren passen prima in elkaar. Wat ziet dat er raar uit: een varken met een koeienkop!
  • De regels zijn eenvoudig, dus iedereen kan direct meespelen. En een spelletje duurt aangenaam kort.
  • Voor een jong kind is het misschien moeilijk om een pas verworven onderdeel (dat past bij zijn middenstuk) te moeten ruilen. Maar wel leuk om een ander mee terug te pakken!
  • Een spel met zo'n hoge geluksfactor is vooral geschikt voor jonge kinderen. Zij zullen hier veel plezier aan beleven.

negatief

  • De geluksfactor is wel erg groot. De worp van dobbelsteen bepaalt het spel. Voor wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging.

algemeen

Het spel past in dezelfde serie als Hondje Waf en Eendje Kwaak.

Eendje KwaakHondje Waf

feitjes

weetjes

08-11-2006 itemKoetje Boe is winnaar van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2006 in de categorie 0 tot 4 jaar.
08-06-2006 itemKoetje Boe is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2006 in de categorie 0 tot 4 jaar.

verwijzingen

Jumbo