doosbestel Koe zoekt Boer bij bol.com

Koe zoekt Boer

Koe zoekt Boer

doosbestel Koe zoekt Boer bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
8,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen zoveel mogelijk blije koeien op hun boerderij te krijgen en zo min mogelijk trieste koeien.

materiaal

55 kaarten onderverdeeld in 25 koeienkaarten en 33 boerderijkaarten

Koeienstal - Schuilen!4 blije oranje koeien3 trieste blauwe koeienStier - Koeien in extase!Honger - Knorrende magen!Boerin - Gemolken naar de stal

begin

Elke speler ontvangt 1 stalkaart en 3 koeienkaarten. Elke speler legt zijn kaarten voor zich neer, en vormt zo zijn eigen boerderij. De koeienkaarten zijn dubbelzijdig: de ene zijde toont een blije koe (met 1-5 blije koeienkoppen in een bepaalde kleur) en de andere zijde een trieste koe (met hetzelfde aantal trieste koeienkoppen in dezelfde kleur).
De overige koeienkaarten en boerderijkaarten worden geschud en als een trekstapel neergelegd. De bovenste 3 kaarten komen in een open etalage. De spelers mogen nu 1 eigen koeienkaart met de blije kant naar boven leggen. De 2 andere koeien blijven met de trieste kant naar boven liggen. Dit is de startopstelling.
In de loop van het spel kunnen de spelers meer koeienkaarten naar hun boerderij halen en met bepaalde actiekaarten (=boerderijkaarten) de stemming van hun koeien of de koeien van de buren veranderen!

verloop

Koe zoekt Boer wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt mag de speler 1 aktie uitvoeren:

  1. Een kaart uit de etalage spelen: Is de kaart een koeienkaart, dan legt hij deze voor zich neer. De stemming van de koe verandert niet: een trieste koe blijft een trieste koe! Is de kaart een boerderijkaart, dan voert de speler de bijbehorende aktie uit. Zo maakt een boer alle koeien in de overeenkomstige kleur blij. Een stier maakt 1 (of 2) koeien op de eigen boerderij blij. En met honger verandert de speler 1 (of 2) koeien op een boerderij van een medespeler van blij naar triest. De gespeelde boerderijkaart komt op de aflegstapel.
  2. Een kaart uit de etalage afleggen: De speler legt een openliggende kaart op de aflegstapel, zonder deze te spelen.
  3. Een kaart van de trekstapel nemen en spelen: De speler trekt een kaart en moet de getrokken kaart spelen (zie 1).
De openliggende plek in de etalage wordt opgevuld met de bovenste kaart van de trekstapel. Is dit een koeienkaart, dan verandert de stemming van de koe: een trieste koe wordt blij neergelegd en andersom. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
In elke boerderij is plaats voor 1 koeienstal. Hierin kunnen de koeien schuilen. In elke stal is ruimte voor 3 koeienkaarten. Met speciale boerderijkaarten kan de speler koeien in zijn stal plaatsen. Deze koeien zijn veilig voor regen, honger en de verleiding van een volle voerbak bij een medespeler. Alleen met mooi weer komt een koe de stal weer uit.

eind

Het spel eindigt als de trekstapel op is. De spelers tellen de koeienkoppen in hun boerderij: 1 pluspunt voor elke blije koeienkop en 1 minpunt voor elke trieste koeienkop. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De titel van het spel doet denken aan het populaire TV programma Boer zoekt Vrouw. Toevallig?
  • De spelregels van Koe zoekt Boer zijn eenvoudig. Je kunt snel met spelen beginnen.
  • De afbeeldingen op de kaarten zijn grappig en passen prima binnen het thema: de uitwerking van de kaarten blijkt uit de afgebeelde situatie. Met mooi weer komt een koe uit de stal en regen maakt de koeien triest.
  • Probeer een beetje te onthouden welke kaarten voorbij zijn gekomen. Van elke regenbui en elke boer is er 1 kaart voor elke kleur. Handig om te weten als je een dikke koe wilt pakken: 5 pluspunten is mooi meegenomen, maar 5 minpunten tikt lekker aan!
  • Het spel speelt vlot weg. Verwacht geen diepgaand spel met lastige strategische keuzes. Het geluk speelt een grote rol. De spelduur is lekker kort: tijd voor een ander spel?

negatief

  • De geluksfactor speelt een grote rol: je bent compleet afhankelijk van de kaarten die er liggen. Je kunt een gokje wagen en een dichte kaart trekken, maar die moet je dan ook uitvoeren!
  • Voor je het weet is het spel voorbij. Is de laatste kaart een regenbui voor jouw dikke koe met 5 koeienkoppen, dan ben je zuur. Of je koe loopt nog even naar de buren. Niks meer aan te doen!

waardering van andere sites

spellengek (Dagmar)3 / 4
1234
AnderSpel6 / 9
5678
truus en truus4½ / 8
5678

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

The Game Master