doosbestel Het Kolonisten Kaartspel bij bol.com

De Kolonisten van Catan, het kaartspel

De Kolonisten van Catan, het kaartspel

doosbestel Het Kolonisten Kaartspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
20,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De speler breiden hun vorstendom uit met dorpen, steden, gebouwen en ridders, en proberen zo als eerste 12 punten te behalen.

materiaal

1 houten molen, 1 houten ridder, 1 getallen dobbelsteen, 1 gebeurtenis dobbelsteen, 120 vierkante spelkaarten

akkerrivierbeddingweidedorpstadgoedjaarPESTraadhuisgraanmolenbisschop

begin

De spelers bouwen met de startkaarten hun vorstendom op. Hierbij bepaal je zelf de volgorde van de landentegels. Alle landentegels liggen in de startpositie met het dobbelsteenplaatje met waarde 1 aan de onderkant; dit geeft aan hoeveel opbrengst je van die landentegel hebt.
De ontwikkelingskaarten worden over vijf stapels verdeeld. Uit één van die stapels kies je drie kaarten op hand; de rest leg je ongeschud terug. Deze stapels worden nooit geschud.

verloop

fotospelsituatie

Je beurt begint met het gooien van beide dobbelstenen. Eerst vindt de gebeurtenis van de dobbelsteen plaats:

 • vraagteken: de bovenste kanskaart wordt uitgevoerd en geldt voor beide spelers;
 • zonnetje: betekent goed jaar: beide spelers krijgen een grondstof naar keuze (draaien een landtegel een kwartslag);
 • knuppel: betekent roofoverval: wie meer dan 7 grondstoffen bezit, verliest zijn wol en erts;
 • ridderhoofd: betekent toernooi: de speler die op zijn gespeelde ridders de meeste ridderhoofdjes heeft staan, krijgt een grondstof naar keuze;
 • molen: betekent handel: de speler die de houten molen bezit, steelt van de andere speler een grondstof naar keuze (de ontvangende speler moet wel plek hebben voor die grondstof).
Vervolgens draait elke speler de landtegel overeenkomstig de worp van de tweede dobbelsteen. Als hij geen plek meer heeft, vervalt de grondstof.
In het vervolg van je beurt kun je je vorstendom uitbreiden of verstevigen door:
 • straten, dorpen en steden te bouwen, (let op: een straat kost in dit spel 2 steen en 2 hout!);
 • de gebouwenkaarten uit je hand te bouwen;
 • de ridders uit je hand te spelen;
 • aktiekaarten uit je hand te spelen.
Je kunt grondstoffen ruilen met de bank; dit is standaard 3:1, tenzij je een haven hebt gebouwd, dan is het 2:1. Je kunt ook grondstoffen met je tegenspeler ruilen in willekeurige verhoudingen.
Aan het eind van je beurt vul je je handkaarten weer aan tot 3, tenzij je een klooster of bibliotheek hebt gebouwd. Als je je handkaarten niet hebt gebruikt deze beurt, mag je ze inruilen.

eind

Zodra een speler 12 punten heeft, is het spel afgelopen. Punten krijg je voor je dorpen, steden, sommige stadsuitbreidingen en de houten speelfiguren.

positief

 • De doos ziet er hetzelfde uit als de doos van het bordspel, en is gelukkig voorzien van kunststof opbergvakjes, in de doos is zelfs ruimte voor twee uitbreidingssetjes.
 • De factor geluk is redelijk klein omdat je tegen betaling van twee willekeurige grondstoffen, zelf je handkaarten uit de stapels kunt zoeken.
 • Je speelt het spel echt samen: als je alleen naar je eigen vorstendom kijkt, verlies je!<
 • Strategie: Je kunt in strategie variëren: alle landtegels van één soort scoren, je richten op de ridders, op de molentjes of op beide, snel steden bouwen of juist eerst zoveel mogelijk dorpen bouwen.

negatief

 • De vraag is natuurlijk: is dit nog wel De kolonisten van Catan of hadden ze er net zo goed een ander spel van kunnen maken? Ik zelf vind een sequel altijd jammer, een ander kan er wellicht geen genoeg van krijgen!
 • Je hebt een hoop ruimte nodig om het spel goed neer te leggen anders kun je de landentegels niet goed meer draaien en dat is nodig om je opbrengsten bij te houden.
 • De terminologie in de spelregels is niet altijd even consequent. Heet de gebeurtenis nou struikrover of roofoverval?
Ruilen met elkaar is vrijwel nooit aantrekkelijk, want het voordeel voor de speler aan zet is te groot.
De landtegel goud heeft te weinig waarde: je kunt er niets mee kopen, alleen ruilen.
Er gelden nogal wat mitsen en maren: je krijgt de molen pas als je een stad hebt gebouwd, je mag pas aktiekaarten spelen als beide spelers drie punten hebben liggen. Je hebt de spelregels vrij snel uitgelegd, alleen zijn er zoveel kaarten waarvan je de betekenis nog niet kent en de consequenties niet overziet. De regels zijn niet complex, overzien is ingewikkelder.

strategie

Je hebt er baat bij als je de vijf ontwikkelingsstapels goed bekijkt en onthoudt waar interessante kaarten liggen, zoals bepaalde aktiekaarten. Als je heel knap bent, kun je ook de volgorde onthouden.
Als je achtereenvolgens de vuurduivel en de spion speelt, kun jij het gebouw aan je vorstendom toevoegen dat de ander al had liggen!
Drie kaarten op hand is vooral in het begin van het spel erg weinig, bouw daarom snel een klooster.
Let op: er is een oneven aantal dorpen en ook steden. Wie het eerst komt, het eerst maalt!

waardering van andere sites

spellengek (wendy)5 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)5 / 5
2345
spellengek (dagmar)5 / 5
2345
goodgameguide9 / 9
56789
jeux 2 rody5 / 5
345
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase6 / 6
3456
speelduivel5 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
spellenhoek4 / 6
3456
spellenclub137½ / 10
789

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • Na 'De kolonisten van Catan' voor op de PC komt DENDA Multimedia nu met de Nederlandstalige CD-rom 'Het kaartspel van Catan'. Hiermee is het mogelijk alleen of met anderen (online) het kaartspel te spelen, inclusief alle (!) uitbreidingen.
 • Met 'SternenschifF Catan' brengt Kosmos een zelfstandig te spelen kaartspel uit. Dit kaartspel uit de Catan-serie speelt zich af in de ruimte. Dit spel is ook in een Nederlandstalige uitvoering verkrijgbaar bij 999Games. Ook van dit spel heeft DENDA Multimedia nu een Nederlandstalige CD-rom uitgebracht.
 • Voor de liefhebbers van het spel een absolute must: de roman 'De kolonisten van Catan' (Rebecca Gable) is een historische roman waarin het wel en wee van de groep eilandbewoners wordt beschreven. De nederlandse vertaling is verkrijgbaar vanaf februari 2005.

CD-rom Het Kaartspel van Catanbestel Het Kaartspel Van Catan (Cd-rom) (computer) bij bol.comCD-rom Catan, Deluxe Editionbestel Catan, Deluxe Edition (kolonisten Van Catan, Kaart (computer) bij bol.comRuimtevaarders van Catanbestel De Ruimteschepen van Catan (toys) bij bol.comCD-rom Catan Sterrenschipbestel Ruimteschip van Catan (computer) bij bol.comDe roman - De kolonisten van Catan - Rebecca Gablebestel De kolonisten van Catan - Gable, R. (books-nl) bij bol.com

feitjes

uitbreiding

 • De uitbreidingen Ridders & Kooplieden, Politiek & Intrige, Handel & Wandel, Wetenschap & Vooruitgang, Tovenaars & Draken en Barbaren & Handerlsheren zijn nu ook in een Nederlandstalige uitvoering te verkrijgen.
 • Bij de voorverkoop van de entreekaarten voor het 11e spellenspektakel op 1, 2 en 3 november 2002 was het promotionele uitbreidingssetje Goud & Piraten bijgevoegd.
 • Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van het kaartspel presenteert Kosmos op de Spielwarenmesse in Nürnberg (2-7 februari 2006) een speciale editie van het kaartspel. Het kaartspel is verpakt in een blikken doos en bevat de nieuwste uitbreiding Künstler & Wohltäter. In het najaar van 2006 zal deze uitbreiding ook los te verkrijgen zijn.

Ridders & KoopliedenPolitiek & Intrigebestel Kolonisten van Catan Kaartspel: Uitbreiding Politi (toys) bij bol.comHandel & Wandelbestel Kolonisten van Catan Kaartspel: Uitbreiding Handel (toys) bij bol.comWetenschap & VooruitgangTovenaars & DrakenBarbaren & Handelsherenbestel Barbaren &amp; Handelsheren (toys) bij bol.comThemaset K&auml;mpfer & KaufleuteThemaset Magier & ForscherDie Siedler von Catan - Kartenspiel - BlechdoseThemaset K&uuml;nstler & Wohlt&auml;ter

weetjes

02-02-2006 itemTer gelegenheid van de 10e verjaardag presenteert Kosmos op de Spielwarenmesse in Nürnberg een speciale editie in blik.
02-2005 itemDe nederlandse vertaling van de roman 'De kolonisten van Catan' (Rebecca Gable) wordt op de markt gebracht.
01-12-2004 item999Games brengt de langverwachte Nederlandstalige uitbreiding Barbaren & Handelsheren op de markt.
01-07-2003 item999Games brengt de Nederlandstalige uitbreiding Tovenaars & Draken op de markt.
27-03-2003 itemIn Duitsland is door Denda Multimedia een CD-ROM van het kaartspel op de markt gebracht 'Catan - Das Kartenspiel (PC-Version)'.
01-10-2002 itemBij de voorverkoop van het 11e spellenspektakel in Eindhoven is het promotionele uitbreidingssetje Goud & Piraten bijgevoegd.
04-02-1999 itemKosmos presenteert de themaset Handel & Wandel op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
04-02-1999 itemKosmos presenteert de themaset Politik & Intrige op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
04-02-1999 itemKosmos presenteert de themaset Ritter & Händler op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
04-02-1999 itemKosmos presenteert de themaset Wissenschaft & Fortschritt op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
04-02-1999 itemKosmos presenteert de themaset Zauberer & Drachen op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
1997 itemDie Siedler von Catan: Das Kartenspiel bereikt de tweede plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1997.
1997 itemDie Siedler von Catan: Das Kartenspiel bereikt de tweede plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1997.

verwijzingen

Veel links, in samenwerking met www.startpagina.nl
Varianten (Duits)
Informatie over de CD-rom versie van het kaartspel
Fan-pagina (Nederlands)
999Games
Kosmos
Mayfair Games
Tilsit
Filosofia Editions
www.spellink.nl