doos

Kroko Loko

Kroko Loko

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
8,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen hun eigen krokodil zo veel mogelijk lekkere hapjes te voeren, zodat die het langst wordt!

materiaal

1 speciale dobbelsteen, 28 verschillende dierkaartjes (onderverdeeld in land-, water- en luchtdieren) en voor elke speler: 1 kopstuk en 1 staartstuk van een krokodil

staartstuktussenstukkopstuklanddierluchtdierzeedierdobbelsteen

begin

Elke speler kiest een kopstuk en het bijbehorende staartstuk van een krokodil, en legt deze voor zich neer.
De dierkaartjes worden met de afbeelding van een stukje krokodil naar boven op het speelveld gelegd. Op de andere zijde staat een lekker hapje voor de krokodillen afgebeeld: een land-, water- of luchtdier.
De jongste speler is de startspeler. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbelsteen. De speler voert de bijbehorende aktie uit:

 1. land-, water- of luchtdier: De speler draait een kaartje naar keuze van het speelveld om. Als het kaartje de juiste afbeelding toont, mag de speler het kaartje met de afbeelding van de krokodil naar boven tussen zijn kop- en startstuk plaatsen. Toont het kaartje niet de juiste afbeelding, dan blijft het kaartje met de afbeelding van de krokodil naar boven op het speelveld liggen.
 2. Land-, water- en luchtdier: De speler mag een kaartje naar keuze van het speelveld nemen en met de afbeelding van de krokodil naar boven tussen zijn kop- en startstuk plaatsen.
 3. lachende krokodil: De speler pakt een tussenstukje van een medespeler naar keuze en plaatst deze met de afbeelding van de krokodil naar boven tussen zijn eigen kop- en startstuk.
 4. krokodil met kiespijn: De speler moet een beurt overslaan.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als alle kaartjes van het speelveld zijn genomen. De speler met de langste krokodil is de winnaar van het spel.

positief

 • De afbeeldingen op de kaartjes zijn fris en duidelijk. Door de verschillende achtergronden voor land-, water- en luchtdieren is goed te zien tot welke categorie het betreffende kaartje behoort.
 • De kaartjes hebben een plezierige dikte, waardoor je ze makkelijk van het speelveld kunt oppakken.
 • Het lugubere thema wordt verzacht door de duidelijke onmogelijkheid: welke krokodil kan een hele giraffe opeten? En wat dacht je van een egel?
 • De regels zijn eenvoudig, dus iedereen kan direct meespelen. En een spelletje duurt aangenaam kort. Je hoeft niet erg veel te onthouden: eenmaal gedraaide kaartjes zijn snel van het speelveld verdwenen. Kortom: een prima spel voor de jongste spelers.

negatief

 • Voor het eerste spel moeten de kaartjes eerst van elkaar worden losgemaakt. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren, anders kan het papier scheuren.
 • Het zou duidelijker zijn geweest als de dobbelsteen niet een voorbeeld van een land-, water- en luchtdier had getoond, maar alleen de gezochte achtergrond. Nu kan je denken dat je op zoek moet naar een vogel, maar een vlinder of vleermuis valt ook onder de categorie luchtdier.
 • Door de grote geluksfactor biedt het spel voor wat oudere kinderen al snel te weinig uitdaging. Je hoeft niet echt veel te onthouden. Dan is Fischers Fritz beter geschikt.

waardering van andere sites

spellengek (Wendy)3 / 4
1234
AnderSpel7 / 9
5678
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
  Richard den Dulk, Nico den Dulk
 • uitgever

weetjes

05-02-2004 itemJumbo presenteert Kroko Loko op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Jumbo
www.spellink.nl