doos

Kupferkessel & Co.

Kupferkessel & Co.

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

In Kupferkessel & Co. kruipen de spelers in de huid van tovenaars. Ze proberen door het handig verzamelen van verschillende ingrediënten een krachtige toverdrank te brouwen.

materiaal

56 ingrediëntkaarten (onderverdeeld in 14 soorten, elke soort bestaat een set van vier kaarten, met de waarden 1, 2, 3 en 4), vier hoekkaarten en voor elke speler: 1 spelfiguur in zijn spelerskleur.

kaart01kaart02achterkant

begin

De ingrediëntkaarten worden geschud en gedekt neergelegd in een vierkant van 6 × 6 kaartjes, waarbij de hoekpunten worden vrijgehouden. Hier worden de bijgeleverde hoekkaarten neergelegd. De overgebleven ingrediëntkaarten vormen een gedekte stapel.
De ingrediëntkaarten zijn onderverdeeld in 14 soorten, zoals snorharen, spinrag of drakenbloed. Elke soort bestaat uit een set van vier kaarten, met de waarden 1, 2, 3 en 4.
Elke speler ontvangt een ingrediëntkaart die hij open voor zich legt. Dit vormt de eerste kaart in zijn koperen ketel.
Iedere speler kiest een kleur, en plaatst de bijbehorende spelfiguur bij de overeenkomstige hoekkaart. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt verplaatst de speler zijn spelfiguur net zoveel stappen als de bovenste kaart in zijn koperen ketel aangeeft. Nu mag de speler uit de naastgelegen rij een kaart uitzoeken en open op de bovenste kaart in zijn koperen ketel leggen. Toont de gekozen kaart een exploderende ketel, dan verliest zijn medespeler de bovenste kaart van zijn koperen ketel en legt deze onder de trekstapel. Toont de gekozen kaart een toverhoed, dan is de speler nogmaals aan de beurt. Aan het eind van zijn beurt wordt de ontstane lege plek opgevuld met een kaart van de trekstapel (althans, zolang de trekstapel nog kaarten bevat). Vervolgens gaat de beurt naar zijn medespeler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler de laatste kaart uit een rij heeft gekozen. Nu worden de punten geteld:

 • een complete set kaarten in een ingrediëntensoort levert op: de som van de waarden + 5 bonuspunten: 15 punten(= 1+2+3+4+5);
 • een incomplete set kaarten bestaande uit drie kaarten in een ingrediëntensoort levert op: de som van de waarden van de kaarten;
 • een incomplete set kaarten bestaande uit twee kaarten in een ingrediëntensoort levert op: 0 punten;
 • een incomplete set kaarten bestaande uit slechts één kaart in een ingrediëntensoort levert op: de som van de waarde van de kaarten als strafpunten!;
 • speler met de meeste kaarten met waarde 1: 5 bonuspunten;
 • als de set in de eigen spelerskleur is, wordt de som van de waarden vermenigvuldigd met een factor 2, ook bij de strafpunten!;
De speler met de meeste punten is de winaar van het spel.

positief

 • De regels zijn eenvoudig, dus iedereen kan direct meespelen. En een spelletje duurt aangenaam kort.
 • Je moet niet alleen goed letten op de inhoud van je eigen koperen ketel, maar ook goed in de gaten houden wat je medespeler verzamelt. Op welke wijze kan je hem het best de voet dwarszitten en zelf ook de juiste kaarten verzamelen?
 • 'Kupferkessel & Co.' biedt een aangename mix van geluk, geheugen en strategie.

negatief

 • Als je bij aanvang van het spel alle kaartjes netjes in een rooster neerlegt, duurt het een tijdje voordat je echt met spelen kunt beginnen.
 • De puntentelling is de eerste keer redelijk ingewikkeld en je hebt er tijdens het spel niet goed zicht op welke speler voor staat.

strategie

Allereerst moet je goed onthouden welke ingrediëntensoorten je al hebt verzameld. Daarnaast moet je een beetje vooruit denken: de bovenste kaart in je ketel bepaalt het aantal stapjes dat je je spelfiguur mag verplaatsen. Maar let op: de rij waar jouw spelfiguur staat, telt niet als je medespeler zijn spelfiguur verplaatst! Op deze manier kan je zijn plannetje in de war sturen!

waardering van andere sites

hall90005 / 5
45
boardgamegeek6½ / 7
6
spielephase5 / 6
345
speelduivel3 / 5
1234
hall9000 (bezoekers)5 / 6
3456
spieleteufel6 / 7
3567
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spieletest8 / 10
45678910
AnderSpel7 / 9
5678
kulkmanns gamebox7 / 10
67810

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Als je het basisspel eenmaal onder de knie hebt, kan je verder spelen met de variant zoals in de spelregels vermeldt. Hierbij ontvangen beide spelers bij aanvang van het spel een opdrachtkaartje, waar extra punten mee te verdienen zijn.
Günter Burkhardt geeft op zijn homepage een aantal varianten, waaronder een variant voor 3 spelers en een variant voor kinderen, om de eindtelling wat te vereenvoudigen.

feitjes

weetjes

20-10-2002 itemKupferkessel & Co. bereikt de zevende plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2002.
16-05-2002 itemKupferkessel & Co. staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2002.
18-10-2001 itemKosmos presenteert Kupferkessel & Co. op Spiel 2001 in Essen.

verwijzingen

Homepage auteur met o.a. variant voor 3 spelers
Goldsieber
www.spellink.nl