doosbestel Labyrinth kaartspel bij bol.com

Labyrinthe, het kaartspel

Labyrinthe, het kaartspel

doosbestel Labyrinth kaartspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
14,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het plaatsen van kaarten aan een doolhof twee dezelfde schatten met elkaar te verbinden en zo de meeste kaarten te verzamelen.

materiaal

50 doolhofkaartjes

kaart01kaart02kaart03kaart04kaart05

begin

De doolhofkaarten worden geschud en iedere speler ontvangt twee kaarten in zijn hand. De rest wordt als gedekte stapel neergelegd. De bovenste vier kaarten worden open in een vierkant neergelegd. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De jongste speler mag beginnen.

verloop

fotospelsituatie

Een speler neemt in zijn beurt één van zijn kaarten uit zijn hand en plaatst deze met minstens één zijde aan de reeds open liggende kaarten. De aangelegde kaart moet met minstens één van de al liggende kaarten een doorlopende wegverbinding maken.
Als er van de afgebeelde schat op de aangelegde kaart een doorgaande wegverbinding loopt naar dezelfde schat op een reeds liggende kaart, dan mag de speler deze kaart voor zich nemen. Dit mag alleen als alle nu open liggende kaarten met minstens één zijde aan elkaar verbonden blijven. Er mogen dus geen twee losse groepen ontstaan.
Als door de aangelegde kaart wegverbindingen ontstaan, waarbij één of beide schatten op de aangelegde kaart met meer dan één al liggende schatten verbonden worden, dan mag de speler al deze schatten pakken, zolang de overige kaarten maar met elkaar verbonden blijven.
De speler pakt een nieuwe kaart van de trekstapel en de beurt gaat naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als de trekstapel op is en alle spelers hun handkaarten hebben geplaatst. De spelers tellen de kaarten die zij verzameld hebben. De speler met de meeste punten is de winnaar.

positief

 • De kaartjes passen precies in de handige binnendoos.
 • De regels zijn simpel. Iedereen kan zo meedoen.
 • De afgebeelde schatten zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Ze ademen allemaal een sprookjes- en toverachtige sfeer.
 • Het spel is uitstekend geschikt voor kinderen die slecht tegen hun verlies kunnen. De spelers kunnen elkaar niet dwars zitten, want je weet niet welke kaarten je medespelers in handen hebben. Het is gewoon een kwestie van geluk als je één of meer schatten kunt verkrijgen en een kwestie van pech als dat niet lukt. De scores liggen over het algemeen vrij dicht bij elkaar.
 • Jonge kinderen hebben soms nog wat hulp nodig om tóch een schat te kunnen bemachtigen. Er komt voor hen heel wat vergelijken, passen en meten bij kijken.

negatief

 • De kaartjes zijn eigenlijk net iets te dun. Hierdoor glijden ze op een gladde tafel makkelijk weg en moet je steeds het doolhof weer netjes bij elkaar schuiven.
 • De geluksfactor is wel erg groot. Het is onmogelijk om door het aanleggen van je kaart ervoor te zorgen dat je de volgende beurt zeker één of meer schatten zult kunnen verzamelen. De opstelling verandert namelijk voortdurend: al je medespelers gaan kaarten aanleggen en weghalen.
 • Het is eigenlijk meer een 'puzzel' dan een 'spel'. Iedereen speelt voor zich, er is helemaal geen interactie.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spieletest7 / 10
45678910
truus en truus6 / 8
5678
spellengek (Peter Hein)2 / 4
1234
speelduivel2 / 5
1234
boardgamegeek5½ / 7
6
AnderSpel6 / 9
5678
spellenhoek3 / 5
345
spielephase2 / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Kijk hier voor een variant voor gevorderden door Steffan O'Sullivan.

algemeen

Labyrinthe, het kaartspel is een spel voor de jongste spelers uit de 'Labyrinth-familie', waartoe ook De betoverde Doolhof en Mijn eerste Doolhof behoren.

Mijn eerste Doolhofbestel Mijn eerste doolhof (toys) bij bol.comDe betoverde Doolhofbestel Doolhof (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2000
 • ontwerper
 • vormgeving
  Andreas Härlin, Joachim Krause
 • uitgever
 • ook bekend als
  Labyrinthe - le jeu de cartes (Frankrijk), Labyrinth - the Card Game (USA), Labyrinth - das Kartenspiel (Duitsland)

weetjes

03-02-2000 itemRavensburger presenteert Labyrinth - das Kartenspiel op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl