doosbestel Pompen Of Verzuipen bij bol.com

Pompen of Verzuipen

Pompen of Verzuipen

doosbestel Pompen Of Verzuipen bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
12,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen hun hoofd boven water en hun schaapjes op het droge te houden door zoveel mogelijk reddingsboeien over te houden.

materiaal

60 weerkaarten (=biedkaarten, waarde 1-60), 24 overstromingskaarten (2 × waarde 1-12) en 24 (identieke) reddingsboeikaarten

reddingsboei01reddingsboei02overstroming01overstroming02overstroming03overstroming04weerkaart01weerkaart02weerkaart03

begin

Iedere speler ontvangt 12 weerkaarten in zijn hand. Op elke weerkaart staat een waarde (1-60) en op enkele kaarten een halve of hele reddingsboei. Elke speler telt de reddingsboeien op zijn weerkaarten en ontvangt net zoveel reddingsboeikaarten, eventueel afgerond naar beneden en legt deze open voor zich neer. Reddingsboeikaarten en weerkaarten die over zijn worden uit het spel genomen. De 24 overstromingskaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd.

verloop

fotospelsituatie

Elke spelronde bestaat uit 12 beurten. In een beurt vinden de volgende acties plaats:

 1. De bovenste twee overstromingskaartenworden worden open neergelegd.
 2. Iedere speler kiest uit zijn hand een weerkaart. De spelers leggen deze tegelijk open neer.
 3. De speler met de hoogste waarde op zijn weerkaart kiest als eerste de overstromingskaart met de laagste waarde en legt deze open voor zich neer; de speler met de één na hoogste waarde kiest de tweede. De speler legt elke volgende overstromingskaart op zijn reeds openliggende overstromingskaart.
 4. Nu moet de speler met de hoogste waarde op zijn bovenste overstromingskaart een reddingsboei omdraaien. Dit hoeft dus niet de speler te zijn die deze ronde de hoogste overstromingskaart heeft gekregen! Als deze speler geen reddingsboeikaart meer kan omdraaien, is de speler uit het spel. Vervolgens wordt gekeken welke speler nu de hoogste overstromingskaart heeft liggen, want elke beurt moet een reddingsboeikaart omgedraaid worden.
 5. Vervolgens legt elke speler zijn weerkaart terzijde.

eind

Na 12 beurten is de spelronde ten einde. De punten worden geteld:

 • Elke openliggende reddingsboei: 1 punt;
 • De openliggende overstromingskaart met de laagste waarde: 1 punt;
 • Uit het spel: -1 punt;
De spelers geven hun weerkaarten en reddingsboeikaarten door aan de speler die links van hem zit. De overstromingskaarten worden geschud en de volgende ronde begint. Dit gaat door totdat elke speler eenmaal met elke set gespeeld heeft. De speler met de meeste punten is de winnaar.

positief

 • Vrolijk, kort kaartspel. De kaarten zijn grappig: je ziet het water stijgen en het schaapje stijgt mee. Gelukkig heeft het schaapje een stuk hout om zich aan vast te klampen. En weer dat handige kleine doosje waar Amigo patent op schijnt te hebben.
 • Een uitdaging om te proberen met de kaarten van je medespeler wèl een hoge score te halen! Het geluk speelt een grote rol, maar dat wordt niet hinderlijk.

negatief

 • Het thema heeft helemaal niets met het spel te maken. Hoe kun je nu met weerkaarten bieden op een overstroming? En waarom zou de op één na hoogste kaart de grootste overstroming krijgen?
 • Het spel vertoont grote overeenkomsten met Drahtseilakt, dat wat logischer in elkaar steekt: niet de op één na hoogste maar de hoogste (en de laagste) ontvangt 'strafpunten'.

strategie

Het idee is simpel: als er hoge overstromingskaarten gedraaid worden, moet je zorgen niet de op één na hoogste kaart te spelen. Liggen er twee lage overstromngskaarten en heb je zelf een hoge liggen, maar niet de hoogste, dan moet je juist wel een overstromingskaart proberen te verkrijgen. Maar om dat voor elkaar te krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan.
Je moet goed in de gaten houden welke overstromingskaarten je medespelers voor zich hebben liggen. Aan de hand daarvan kun je een beetje inschatten hoe hoog ze zullen gaan bieden. Probeer een beetje te onthouden wie welke kaarten heeft gespeeld, zodat je weet hoe de hoge en lage biedkaarten zijn verdeeld.

waardering van andere sites

hall90005 / 6
345
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
spiele-truhe5 / 6
3456
spellenclub138½ / 10
789
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
goodgameguide7 / 9
56789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Om de geluksfactor wat te verkleinen:
De normale spelregels zijn van toepassing, met de volgende wijziging:
In zijn beurt legt de speler een weerkaart uit zijn hand open voor zich neer. Nu gaat de beurt naar de volgende speler die ook een weerkaart open voor zich legt. Als alle spelers een kaart hebben gespeeld, ontvangt de speler met de hoogste waarde op zijn weerkaart de overstromingskaart met de laagste waarde en legt deze open voor zich neer; de speler met de een na hoogste waarde ontvangt de tweede.

algemeen

Het spel Land Unter is eerder verschenen onder de naam Zum Kuckuck (FX Schmid, 1996). In de uitgave Land Unter door Berliner Spielkarten in 2000 wordt de hoofdrol door varkens ingenomen. Deze rol wordt in de uitgave van Amigo Spiele overgenomen door schaapjes.
In 2006 introduceert PS Games een Nederlandstalige uitgave onder de naam Pompen of Verzuipen.

Pompen of Verzuipen - PS Gamesbestel Pompen Of Verzuipen (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

08-10-2007 itemLand Unter bereikt de tiende plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
13-08-2007 itemLand Unter is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
20-06-2006 itemPS Games introduceert een Nederlandstalige uitgave van Land Unter onder de naam Pompen of Verzuipen.
31-01-2002 itemAmigo Spiele presenteert zijn versie van Land Unter op Spielwarenmesse 2002 in Nürnberg.
01-02-2001 itemBerliner Spielkarten presenteert Land Unter op Spielwarenmesse 2001 in Nürnberg.
2001 itemLand Unter bereikt de derde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2001.

verwijzingen

Afbeeldingen van Zum Kuckuck en Land Unter
Amigo Spiele
Gamewright
PS Games
www.spellink.nl