doosbestel Leeuwenhart bij bol.com

Leeuwenhart

Leeuwenhart

doosbestel Leeuwenhart bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 40,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het verkrijgen en vergroten van gebieden zoveel mogelijk roem te verkijgen.

materiaal

1 raamwerk, 9 borddelen, 60 machtkaarten, 100 grenzen, 47 munten, 1 koningsfiche en voor elke speler: 1 scorefiche, 15 ridders en 4 burchten in zijn spelerskleur.

kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

Het vierkante spelbord wordt bij aanvang van het elk spel uit de verschillende delen samengesteld. Op deze delen staan verschillende velden afgebeeld: weiland, woud, dorpen, mijnen (goud, brons, zilver en diamant). Het deel met de Koningsstad wordt altijd in het midden gelegd. Het bord bestaat nu uit een rooster van 3×3 delen, binnen een raamwerk waarop een scorespoor en een markt staan afgebeeld. Het koningsfiche wordt op het scorespoor gelegd. De positie hangt af van het aantal spelers.
De machtkaarten worden geschud en elke speler ontvangt drie kaarten in zijn hand. De overige kaarten vormen een gedekte stapel. Elke machtkaart toont twee waardes: linksboven staat het aantal goudstukken die moeten worden betaald om de kaart te spelen en rechtsboven staat het aantal goudstukken die de speler ontvangt als hij de kaart op de markt verkoopt.
Vervolgens ontvangt elke speler de 15 ridders en 4 burchten in zijn spelerskleur en een startkapitaal van 7 goudstukken.
Om de beurt plaatsen de spelers een burcht op het spelbord, met een ridder op een veld ernaast. Tussen twee eigen burchten moet een afstand van zes velden in acht worden genomen.

verloop

spelbord

In zijn beurt mag de speler één van de volgende akties uitvoeren:

 1. een machtkaart aan de markt verkopen;
 2. tegen betaling een machtkaart spelen.
De speler kan, afhankelijk van de gespeelde kaart, de volgende akties uitvoeren:
 1. grenzen plaatsen;
 2. gebied vergroten;
 3. ridders plaatsen;
 4. overloper;
 5. verbond.
ad 1: de speler plaatst het afgebeelde aantal grenzen (1, 2 of 3) op de grenslinie tussen twee velden. Als hierdoor een gebied compleet wordt afgesloten, (een gebied is afgesloten als het compleet is omringd door grenzen of de rand van het spelbord en bevat slechts één burcht) volgt er meteen een waardering: 1 punt voor ieder woud in het gebied en 3 punten voor ieder dorp. De Koningsstad levert 5 punten op. Aan het begin van elke volgende beurt levert iedere mijnsoort in zijn gebied de speler één goudstuk op.
ad 2: de speler verplaatst grenzen van een bestaand gebied, zodat het gebied met twee onbezette velden wordt uitgebreid. Dit mag alleen als het bestaande gebied meer ridders in een spelerskleur bevat dan het gebied waar de velden van worden afgenomen. Indien hierdoor het aantal wouden of dorpen in de betreffende gebieden verandert, wordt de score van beide spelers op het scorespoor aangepast.
ad 3: de speler plaatst het afgebeelde aantal ridders (1 of 2) op een veld naast een andere ridder of burcht in zijn spelerskleur. Een ridder moet op weide of woud worden geplaatst. Dit laatste kost één goudstuk.
ad 4: de speler betaalt het afgebeelde aantal goudstukken en neemt een ridder van een medespeler naar keuze van het spelbord, en plaatst een ridder in zijn eigen spelerskleur volgens de daarvoor geldende regels op het spelbord terug.
ad 5: de speler sluit een verbond tussen een eigen gebied en een aangrenzend gebied van een medespeler. Geen van beide gebieden mag nu uitbreiden in het gebied waar het verbond mee is gesloten.
Aan het eind van zijn beurt vult de speler zijn handkaarten weer aan tot drie kaarten. Hij mag kiezen of hij een kaart van de markt neemt, of van de trekstapel. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als een speler het koningsfiche op het scorespoor bereikt. Het spel kan ook eindigen als de trekstapel op is en de spelers geen kaarten meer hand hebben (de spelers mogen aan het eind van hun beurt hun handkaarten niet meer aanvullen met kaarten van de markt). De speler met het meeste goud ontvangt 5 bonuspunten, de speler met het op énén nameeste goud ontvangt 3 bonuspunten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het plaatsen van je burchten luistert nauw. Dit bepaalt niet alleen op welke velden je in de loop van het spel je ridders kan plaatsen, maar ook wie je buren gaan worden. Hiermee zul je de strijd aangaan om de schaarse mijnen en dorpen!
 • Het spelbord wordt bij aanvang van elk nieuw spel anders opgezet, waardoor elk spel weer anders verloopt.
 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Het is bijna jammer dat eenmaal geplaatste ridders niet meer verplaatst mogen worden!

negatief

 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het aanvullen van je hand van de dichte trekstapel. Als je pech hebt, trek je net geen machtkaarten waar je grenzen mee kan plaatsen. Zo wordt het lastig een gebied te omsluiten!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
boardgamegeek7 / 8
67
spellenclub139 / 10
789

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • In Duitsland heeft Dartmoor Softworks een PC-versie van Löwenherz uitgebracht. Hiermee is het mogelijk alleen of met anderen (online) het spel te spelen. De CD kost ongeveer 25 Euro. Vanaf 11 april 2004 is de PC-versie van Leeuwenhart in de Engelse versie (Domaine) vanaf de Dartmoor Online Shop te downloaden voor 19,99 US$.
 • Löwenherz (Kosmos, 2003) is een bewerking van het spel dat onder dezelfde naam in 1997 is uitgegeven door Goldsieber. In de herziene versie zijn enkele vereenvoudigingen doorgevoerd (zo worden de machtkaarten niet meer via een veilingsysteem verdeeld, maar door een trekstapel en de markt) waardoor het spel toegankelijker is geworden voor een groter publiek.

PC-versie van LöwenherzLöwenherz - Goldsieber

feitjes

weetjes

23-10-2003 itemDartmoor Softworks presenteert de PC-versie van Löwenherz op Spiel 2003 in Essen.
15-09-2003 itemLöwenherz bereikt de vijfde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2003.
19-08-2003 itemLeeuwenhart is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2003 in de categorie Spellen voor vrienden.
04-2003 item999Games brengt Löwenherz op de Nederlandse markt onder de naam Leeuwenhart.
30-01-2003 itemKosmos presenteert Löwenherz op Spielwarenmesse 2003 in Nürnberg.

verwijzingen

PC-versie van Löwenherz
Kosmos
Mayfair Games
Tilsit
999Games
www.spellink.nl