doos

De Legendes van Camelot

De Legendes van Camelot

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers sturen hun karakters, waaronder machtige ridders, ladies en koningen, naar mysterieuze landen om zoveel mogelijk grootse avonturen te volbrengen.

materiaal

3 locatiekaarten, karakterkaarten, gebeurteniskaarten, 3 speciale krachten en voor elke speler: 1 overzichtskaart

karakterkaart-percivalkarakterkaart-galahadkarakterkaart-nimuegebeurteniskaart

begin

De drie locaties (Camelot, Cornwall en het Woud) worden open neergelegd. In de loop van het spel plaatsen de spelers hier hun karakters om queestes te vervullen. De karakters van één speler bij een locatie wordt een gezelschap genoemd. Elk karakter heeft zes eigenschappen: strijdkracht, diplomatie, avontuur, sluwheid, ridderlijkheid en geestkracht. Elke eigenschap heeft een waarde varierend van 0 tot 7.
De gebeurteniskaarten en karakterkaarten worden apart geschud en als gedekte trekstapels neergelegd. Elke speler ontvangt 5 karakterkaarten in zijn hand. Te beginnen met de startspeler plaatst elke speler een karakter uit zijn hand bij een locatie naar keuze. Dit is de startopstelling.

verloop

spelbord

De Legendes van Camelot wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt doorloopt de speler vier fases in een vaste volgorde:

 1. Gebeurteniskaart trekken: De speler draait een gebeurteniskaart open. Op elke gebeurteniskaart staat aangegeven om welke soort gebeurtenis het gaat. Sommige gebeurtenissen worden meteen uitgevoerd, zoals biedgebeurtenissen. Andere gebeurtenissen worden open neergelegd, zoals locatiegebeurtenissen of heraldische gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: de heraldische gebeurtenis 'Ridders van de Queeste' wordt open neergelegd. Zolang deze kaart open ligt, ontvangt elke Gales-ridder +2 Avontuur.
 2. Optionele tekst gebruiken: De speler geeft aan of hij de optionele kaarttekst van één of meer karakters wil activeren. Vaak moet het karakter daarna worden afgelegd. Zo kan een karakter een eigenschap van een ander karakter in zijn gezelschap verdubbelen of een karakter uit het gezelschap van een medespeler verwijderen.
 3. Locatiegebeurtenis afronden: De speler kan een locatiegebeurtenis afronden door aan de voorwaarde te voldoen. Zo moet bij de Woudgebeurtenis 'Het Queestewezen' het gezelschap van de speler in het Woud een gezamenlijke waarde van 12 hebben voor Avontuur en Geestkracht. Als aan de voorwaarde is voldaan, legt de speler de locatiegebeurtenist open voor zich neer. Sommige gebeurtenissen tonen een aantal winstpunten, andere geven de speler extra krachten, zoals excalibur, de hoogste koning of het liefdeselixer.
 4. Twee kaartacties uitvoeren: De speler kan daarbij kiezen uit:
  • Een nieuwe karakterkaart trekken.
  • Een karakter uit zijn hand plaatsen bij een locatie naar keuze.
  • 1 of 2 eigen karakters van een locatie verplaatsen naar een andere locatie.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

De laatste gebeurteniskaart die wordt getrokken, is een eindgebeurtenis. Zodra deze gebeurtenis is afgerond, eindigt het spel. De speler met de meeste overwinningspunten, is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spel bevat meer dan 100 prachtig geïllustreerde kaarten. De speciale kaarttekst en de eigenschappen van de karakters zijn geïnspireerd op de legendes van Camelot. Zo is Lancelot meer waard als Guinevere op dezelfde locatie aanwezig is en legt Merlijn een linke portie diplomatie en geestkracht aan de dag.
 • Je kunt beginnen met het basisspel. Als je dat onder de knie hebt, kan je verder met het standaardspel. Hier worden nieuwe kaarten en nieuwe regels geïntroduceerd. Zo leer je de verschillende kaarten steeds beter kennen.

negatief

 • De kaartteksten zijn soms zeer uitgebreid en kunnen meerdere karakters beïnvloeden. Naarmate er meer karakters in het spel zijn, wordt het steeds lastiger alles in de peiling te houden. Zo heeft Tristan -4 Geestkracht als Isolde zich in een ander gezelschap bevindt. Maar hij heeft +1 Strijdkracht als hij in Cornwall is en zelfs +3 Strijdkracht als Isolde zich ook op die locatie bevindt. En als de heraldische gebeurtenis 'Verraad van Cornwall' openligt, heeft hij ook nog eens +2 Sluwheid. Probeer dat maar eens allemaal in de gaten te houden!
 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van kaarten van de trekstapel. Heb je geluk dan trek je een sterk karakter met de eigenschappen die je nodig hebt om de queestes te vervullen. Heb je pech, dan zit je met karakters die elkaar niet aanvullen of geen bijdrage leveren in de strijd om het avontuur.

waardering van andere sites

boardgamegeek6 / 8
67
AnderSpel6 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345
hall900010 / 6
345

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het thema van het spel is gebaseerd op de legende van Koning Arthur en de zoektocht naar de Heilige Graal. Voor de teksten en karakters in het spel De Legendes van Camelot is onder andere gebruik gemaakt van de volgende publicaties:

Perceval, Chretien de Troyesbestel Perceval, Chretien de Troyes (books-nl) bij bol.comDeath Of King Arthur, James Cablebestel Death Of King Arthur, James Cable (books-en) bij bol.comThe Quest Of The Holy Grailbestel The Quest Of The Holy Grail, TRANS. MATARASSO (books-en) bij bol.comTristran, Gotfried Von Strassburgbestel Tristran, Gotfried Von Strassburg (books-nl) bij bol.comParzival, Wolfram Von Eschenbachbestel Parzival, Wolfram Von Eschenbach (books-nl) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
  Andrew Parks
 • vormgeving
 • uitgever
 • ook bekend als
  Legenden von Camelot (Duitsland), Camelot Legends (USA), Légendes de Camelot (Frankrijk)

uitbreiding

Op de website van Z-Man Games is een kleine variant te downloaden. Bij de startopstelling plaatst elke speler twee karakters uit zijn hand bij één of twee locaties naar keuze (in plaats van één karakter) of hij plaatst één Lord of Camelot. In zijn beurt kost het plaatsen van een Lord of Camelot twee kaartacties in plaats van één kaartactie. Er zijn 12 Lords of Camelot: King Arthur, Sir Bors, Sir Galahad, Sir Gareth, Sir Gawain, Guinevere, Sir Lamorak, Sir Lancelot, Merlin, Morgan le Fay, Sir Percival en Sir Tristan.

Variant Lords of Camelot

weetjes

01-02-2007 itemPro Ludo presenteert Legenden von Camelot op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
23-10-2004 itemZ-Man Games presenteert Camelot Legends op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

PS Games
Z-Man Games
Pro Ludo