intro
De spelers zijn uitvinders in de tijd van Leonarda da Vinci. In hun laboratorium zetten ze hun leerlingen aan het werk om zoveel mogelijk uitvindingen te voltooien. De materialen worden verkregen in de stad. Wie verzamelt het meeste geld?
materiaal
1 spelbord, 15 robots, 60 materiaalkaarten, 60 geldkaarten, 25 uitvindingen, 1 geldsteen, 1 rondesteen, 1 startspeler-aanwijzer (Leonardo), 1 Heerser van de stad, 2 overzichtskaarten, 4 pijlen, en voor elke speler: 2 laboratoria, 2 werkstenen, 1 meester en 9 leerlingen in zijn spelerskleur
begin
De uitvindingen worden geschud en op de voorgeschreven wijze als gedekte trekstapel neergelegd. De bovenste kaarten worden open op het spelbord gelegd. Op elke uitvinding staat aangegeven tot welke soort de uitvinding behoort, welke materialen nodig zijn, hoeveel tijd nodig is om de uitvinding te voltooien en de beloning.
Het spelbord toont de stad Florence, met de bestuursraad, de werkplaats, de academie en vijf winkels waar de materialen te verkrijgen zijn.
Elke speler heeft een eigen laboratorium, waar aan een uitvinding kan worden gewerkt. Het aantal mannetjes geeft aan hoeveel man er in het laboratorium aan het werk kan worden gezet. Met een markeersteen wordt bijgehouden hoeveel tijd er is gewerkt. In de loop van het spel kan een extra laboratorium worden verkregen en kunnen de laboratoria worden opgewaardeerd. Daarnaast beschikt elke speler over een aantal spelfiguren (een meester en een aantal leerlingen) die aan het werk worden gezet in de stad of in het eigen lab.
verloop
Leonardo da Vinci wordt gespeeld over 7 ronden en 2 speciale ronden. De eerste 7 ronden verlopen volgens hetzelfde patroon:
- Uitvindingen starten: elke speler kiest in het geheim een openliggende uitvinding waaraan hij wil gaan werken. In elk laboratorium kan gewerkt worden aan 1 uitvinding tegelijk. Om het werk aan een uitvinding te starten legt de speler de benodigde materiaalkaarten gedekt onder zijn laboratorium.
- Inzetten van werklieden: om de beurt zetten de spelers hun meester en leerlingen aan het werk in de locaties in de stad of in het eigen lab.
- Acties uitvoeren: Eén voor één worden de locaties in de stad gewaardeerd. De speler die op de locatie de meeste werklieden heeft ingezet, voert als eerste de bijbehorende actie uit. Een ingezette meester telt voor twee. Bij gelijke stand wint de speler die als eerste zijn werklieden in deze locatie heeft gezet. Bij een aantal locaties moet geld worden betaald om de actie uit te voeren. De prijs loopt op, zodat de speler die als laatste zijn actie uitvoert, diep in de buidel moet tasten. Tot slot gaan de werklieden aan de slag in de laboratorium. Per ingezette leerling wordt de markeersteen één veld verder geplaatst. Ook hier telt de meester voor twee.
- Uitvindingen voltooien: Als een speler de benodigde tijd aan een uitvinding heeft gewerkt, maakt hij bekend welke uitvinding hij heeft voltooid. Hij legt de materialen weer op voorraad en ontvangt zijn beloning. Als hij deze ronde de enige speler is die de uitvinding voltooit, ontvangt hij de uitvinding. Als andere spelers deze uitvinding deze ronde ook voltooien, moet er blind een bod worden uitgebracht. De hoogste bieder betaalt zijn inzet en ontvangt de uitvinding. Een uitvinding in een bepaalde soort telt als ervaring: een andere uitvinding van deze soort kost hem minder tijd. Aan het eind van het spel is geld te verkrijgen als de speler 3 of meer uitvindingen van verschillende soorten heeft verzameld. Als een speler aan dezelfde uitvinding werkt, maar deze nog niet kan voltooien maakt deze speler dit bekend. Hij kan deze uitvinding later ook voltooien, maar ontvangt een lagere beloning en kan de uitvinding zelf niet meer verkrijgen.
Na 7 ronden volgen nog 2 speciale ronden waarin de spelers alleen uitvindingen kunnen starten en voltooien. De werklieden kunnen alleen in het eigen laboratorium worden ingezet.
eind
Het spel eindigt na 9 ronden. De spelers ontvangen geld als zij 3 of meer uitvindingen in verschillende soorten hebben verzameld. De spelers tellen hun geld. De speler met het meeste geld is de winnaar van het spel.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]
algemeen
Leonardo da Vinci is het eerste spel in de QWG Master Print Edition, met artwork van Mike Doyle.
Het spel is in Duitsland uitgebracht onder de titel: Maestro Leonardo Abacus Spiele.