doos

Logistico

Logistico

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
11+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig in-, uit- en overladen van goederen zoveel mogelijk Logi te verdienen.

materiaal

1 spelbord, 1 inkomstenkaartje, gebiedskaartjes en voor elke speler: 1 set spelfiguren (bestaande uit een telsteen, een schip, een vliegtuig en een vrachtwagen) in zijn spelerskleur.

bonuskaart01bonuskaart02bootspelbord

begin

Het spelbord toont vijf eilanden, die door bruggen met elkaar zijn verbonden. De eilanden zijn onderverdeeld in gebieden. In elk gebied wordt willekeurig een blokje en een schijfje in één van de negen kleuren gelegd. Dit stelt het aanbod (blokje) en de vraag (schijfje) in het gebied voor.
In de loop van het spel transporteren de spelers de blokjes per vrachtwagen, schip en/of vliegtuig naar een overeenkomstig gekleurd schijfje. Het transport en het in- en uitladen van blokjes kost geld. Het afleveren van een blokjes levert geld op. Dit wordt bijgehouden op het scorespoor dat rond het spelbord loopt. De spelers ontvangen een startkapitaal van 40 Logi.
De spelers plaatsen hun vrachtwagen, schip en vliegtuig op de gebieden die staan aangegeven op de drie gebiedskaartjes die ze ontvangen. Dit is de startopstelling. Vervolgens ontvangt elke speler nog drie gebiedskaartjes in zijn hand. Hierop staat aangegeven voor welk gebied ze extra punten ontvangen, als ze dit gebied aandoen met hun vrachtwagen, schip of vliegtuig.

verloop

fotospelsituatie

Logistico wordt gespeeld in de richting van de klok. In elke ronde voeren de spelers eerst om de beurt één of meer akties uit met hun schip. Vervolgens komt elke speler aan de beurt om akties uit te voeren met zijn vliegtuig en tot slot met zijn vrachtwagen.
Mogelijke akties zijn:

 • In- of overladen van blokjes;
 • Transport;
 • Uitladen van blokjes.
In- en uitladen kost een aktiepunt, maar overladen van het ene transportmiddel naar het andere is kosteloos. Overladen van of naar het schip kan alleen als het schip op een veld naast het vliegtuig of de vrachtwagen ligt. Overladen van het vliegtuig naar de vrachtwagen (of andersom) kan alleen als deze in hetzelfde gebied staan.
De kosten van transport zijn afhankelijk van het transportmiddel en de gevolgde weg:
 • Het schip beweegt over zeevelden. Dit kost een aktiepunt per veld.
 • Het vliegtuig kan alleen de vijf gebieden met een vliegveld aandoen. Elke vlucht kost een aktiepunt.
 • De vrachtwagen rijdt over land of over een brug, waarbij vervoer over de snelweg één aktiepunt kost en vervoer tussen twee gebieden zonder weg twee aktiepunten.
Het aantal gebruikte aktiepunten bepaalt hoeveel Logi de speler moet betalen.
Als de speler een blokje aflevert in een gebied met een overeenkomstig gekleurd schijfje, wordt het blokje met het schijfje van het spelbord genomen. Dit levert een aantal Logi op, zoals aangegeven op de inkomstentabel. Als de speler een blokje aflevert waarvan hij het gebiedskaartje bezit, levert dit extra Logi op. Aan het eind van elke ronde wordt de inkomstentabel aangepast, zodat de inkomsten in elke volgende ronde hoger zijn.
Aan het eind van elke ronde moeten de spelers drie Logi betalen voor elk ingeladen blokje.

eind

Het spel eindigt na de ronde waarin er zes of minder schijfjes op het spelbord liggen. De speler met de meeste Logi is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd, al zijn de donkerbruine blokjes en schijfjes lastig te onderscheiden van de lichtbruine. Ook laat de kwaliteit van de gebiedskaartjes wat te wensen over. De transportmiddelen zijn grappig en duidelijk. In een vrachtwagen is plaats voor twee blokjes en dat is precies het maximale aantal dat met een vrachtwagen mag worden vervoerd.
 • Wat een gepuzzel! Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat al dat inladen en transporteren je meer oplevert dan het je kost. Theoretisch kan je bedenken dat het handig is met je vliegtuig heen en weer te vliegen tussen je schip en je vrachtwagen, maar probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen!
 • Een blokje afleveren in een gebied waar je het kaartje van bezit, levert meer Logi op naarmate het spel verder is gevorderd. Maar ja, dan kan een andere speler je voor zijn geweest!

negatief

 • De opzet van het bord is elk spel weer anders. Lig je gunstig met je vrachtwagen en je schip of sta je allemaal op een kluitje? En waar moet dat zwarte blokje helemaal naar toe? Hier speelt de geluksfactor een grote rol.
 • Aan het eind van het spel schiet de stand heen en weer. Het afleveren van goederen levert veel Logi op, maar de af te leggen afstanden zijn ook veel groter. Welke speler gaat er nou eigenlijk aan kop?
 • Aan het eind van het spel heeft je vliegtuig niet echt veel meer te doen. Waarom is het niet mogelijk om je vrachtwagen per vliegtuig te vervoeren?

waardering van andere sites

speelduivel4 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
jeux 2 rody3 / 5
345
truus en truus6 / 9½
6789
hall90003 / 6
345
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Cwali
www.spellink.nl