doosbestel Loopit bij bol.com

Loopit

Loopit

doosbestel Loopit bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel legspel

prijsindicatie

prijs
€ 46,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig aanleggen van spelstenen zoveel mogelijk punten te verkrijgen en te voorkomen dat hun medespelers daarin slagen!

materiaal

1 spelbord, 81 stenen (met waarde 1-8), 1 zakje, scoreblok en voor elke speler: 1 opzetplankje

steen 4steen 5steen 6steen 7steen 8

begin

De spelstenen komen in het zakje. Elke speler trekt blind 5 stenen en plaatst deze op zijn opzetplankje. Elke steen toont een slingerlijn en een waarde van 1-8.
Het spelbord toont een rooster van 11×11 vakjes. Sommige vakjes zijn gekleurd. Dit zijn bonusvakjes.
Er wordt blind een steen uit het zakje getrokken en op het middelste vakje (met de cirkel) geplaatst. Dit is de startopstelling.

verloop

Loopit wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt plaatst de speler 1, 2 of 3 stenen van zijn opzetplankje op lege vakjes op het spelbord. De stenen worden steeds in de 'leesrichting' aangelegd. Elke geplaatste steen moet grenzen aan minstens 1 reeds geplaatste steen, waarbij er minstens 1 lijn wordt doorgetrokken. Een lijn mag nooit geblokkeerd worden. Ook mag een lijn niet van het spelbord aflopen. De geplaatste stenen hoeven niet aan elkaar te grenzen.
De speler telt de punten van elke geplaatste steen: de waarde van de geplaatste steen, eventueel vermenigvuldigd met de waarde van het bonusvakje als de steen op een gekleurd vakje ligt, plus de waarden van aangrenzende stenen, waarmee een lijnverbinding is gelegd.
De speler vult zijn stenen aan tot 5 stenen met stenen uit het zakje, zolang de voorraad strekt. Dan gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als alle stenen uit het zakje op zijn en geen van de spelers nog een steen op het bord kan plaatsen. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • Het spelbord van Loopit doet een beetje denken aan het bord van Scrabble. Speel je daar met letters, hier worden lijnen getrokken. Per beurt mag je drie stenen plaatsen, die niet noodzakelijkerwijs aan elkaar hoeven te grenzen. In de loop van het spel ontstaat een grillige slingerlijn.
  • Let op: je krijgt alleen punten voor aangrenzende stenen waarmee jouw steen een lijnverbinding heeft!
  • In je beurt ga je op zoek naar de beste plekjes voor jouw stenen. Hoe kan je die ×6 bereiken?

negatief

  • De factor geluk schuilt ook hier weer in het blind trekken van de spelstenen. Heb je geluk, dan trek je een steen met een hoge waarde. Heb je pech, dan zit je met een plank vol enen.
  • Het is wel veel rekenen! Per beurt mag je drie stenen plaatsen. Elke gelegde steen kan grenzen aan meerdere stenen en ook nog eens liggen op een bonusvakje. Op welke manier haal je de meeste punten? Rekenen dus!
  • De waarde van een steen heeft geen relatie met de lijn op de steen. Er zijn net zoveel stenen met waarde 1 als met waarde 2, etc. Elke mogelijke lijn komt 1× voor in elke waarde. Alleen de stenen met waarde 8 zien er wat anders uit.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
hall90004 / 6
345
truus en truus6 / 9½
6789
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Goliath Games