doos

Louis XIV

Louis XIV

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
90 - 100

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het handig inzetten van hun invloed bij de hovelingen van de koning, beloningen van hen te ontvangen, om zoveel mogelijk missies uit te voeren en wapenschilden te verkrijgen.

materiaal

12 personentegels, 32 Louisdor (geldstukken), 60 wapenschilden, 90 kaarten (onderverdeeld in geld-, missie-, intrige- en invloedskaarten), 34 missiefiches, Louis XIV-figuur, startspelerfiche en voor elke speler: 16 invloedsstenen in hun spelerskleur

personentegel 12personentegel 9achterkant missiekaartachterkant invloedskaartinvloedskaart 11invloedskaart 3achterkant geldkaartgeldkaart

begin

De 12 personentegels worden neergelegd volgens het voorbeeld in spelregels, zodat de hoekpunten van de tegels elkaar raken. Dit is het hof van Koning Louis XIV. De spelers ontvangen 16 invloedsstenen in hun spelerskleur, 5 Louisdor (geldstukken) en 2 Missiekaarten in hun hand.
Het spel wordt gespeeld over 4 ronden, waarna de eindafrekening plaatsvindt.

verloop

fotospelsituatie

Elke ronde verloopt volgens een aantal opeenvolgende fasen:

  1. Nachschub (=aanvullen);
  2. Einfluss (=invloed uitoefenen);
  3. Auswertung (=waarderen);
  4. Mission (=missies uitvoeren).
ad. 1 Nachschub: Elke speler ontvangt 5 invloedskaarten in zijn hand. Vervolgens wordt de bovenste geldkaart opengedraaid. Deze kaart geeft aan hoeveel Louisdor elke speler ontvangt en op welke personentegel (1, 2, 3 of 4) Koning Louis XIV komt te staan.
ad. 2 Einfluss: Om de beurt kiezen de spelers een invloedskaart uit hun hand. Hiermee kunnen de spelers tot drie invloedsstenen uit de algemene voorraad in hun eigen voorraad plaatsen of tot drie invloedsstenen plaatsen op de afgebeelde personentegel. De speler kan kiezen of hij de drie invloedsstenen op deze tegel laat staan, of via de diagonaal verder gaat, waarbij hij op elke tegel die hij verlaat minstens één steen achterlaat. De invloedskaart met een gordijn fungeert als joker; hiermee mogen twee invloedsstenen worden geplaatst op een personentegel naar keuze. Nu gaat de beurt naar de volgende speler, tot elke speler nog één invloedskaart op handen heeft. Deze komt ongebruikt op de aflegstapel.
ad. 3 Auswertung: Beginnend met de eerste tegel, worden alle tegels gewaardeerd. Bij de tegel waar de Louis XIV-figuur staat, krijgt de speler met een meerderheid een kroon-missiefiche. Toont de tegel een '1.', dan ontvangt alleen de speler die hier een meerderheid heeft de afgebeelde beloning. Dit kan bijvoorbeel een missiefiche zijn of geld of wapenschilden, etc. De overige spelers ontvangen niets. Toont de tegel een aantal Louisdor, dan ontvangt de speler met de meerderheid de beloning voor niets. De overige spelers kunnen de beloning kopen voor het afgebeelde geldbedrag. Deze spelers ontvangen hun invloedsstenen terug in de eigen voorraad. De stenen van de spelers die de meerderheid hadden komen in de algemene voorraad.
ad. 4 Mission: De spelers kunnen missiekaarten uit hun hand uitspelen door de gevraagde missiefiches te betalen. De kroon fungeert als joker. De speler ontvangt direct een nieuw missiekaart in zijn hand. Hij kan hierbij kiezen uit drie soorten. De eerste soort (lichtblauw) is relatief makkelijk te spelen, de donkerblauwe wat moelijker, maar deze heeft wel een betere aktie tot gevolg. Deze aktie kan elke ronde opnieuw in de betreffende fase worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: bij gelijke stand heeft de speler toch de meerderheid; of: de speler mag een invloedssteen op de tegel met de Louis XIV-figuur plaatsen.
Nadat alle fasen doorlopen zijn, begint de volgende ronde weer met fase 1.

eind

Na de vierde ronde volgt de eindtelling. Voor bepaalde items, zoals een ongespeelde invloedskaart, ontvangt de speler een wapenschild. Vervolgens draait elke speler zijn wapenschilden open. Voor elke soort wordt gekeken welke speler de meerderheid heeft. Deze speler ontvangt nog een dicht wapenschild van de voorraad. Nu worden de punten geteld: E;én punt voor elk wapenschild en vijf punten voor elke gespeelde missiekaart. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel

positief

  • De spelregels zijn niet echt ingewikkeld, maar het duurt even voor alles op zijn plek valt. Bij de eerste spelronde is het nog aftasten wat een handige zet is en hoe alles met elkaar samenhangt. Je moet de meerderheid (of genoeg Louisdor!) hebben om missiefiches te verkrijgen, waarmee je weer missiekaarten kunt kopen, die je voordeel en punten opleveren.
  • Je kunt aan de hand van je invloedskaarten een strategie uitstippelen, maar je moet gedurende het verloop van de ronde goed opletten: een zet die je medespeler uitvoert kan ook grote gevolgen hebben voor jouw positie.
  • Kortom: een spannend meerderhedenspel met een leuke mix van geluk en strategie.

negatief

  • Een handig schema waar precies opstaat wat er gebeurt bij gelijke stand, of welke invloedsstenen nu terug gaan in de eigen voorraad, ontbreekt. Gelukkig bevatten de spelregels uitgebreide voorbeelden, dus met een beetje geduld is er wel uit te komen.
  • Omdat de wapenschilden gedekt blijven liggen tot de eindafrekening, kan je hier niet op sturen. Dit brengt een onnodige geluksfactor in het spel. Kijk bij de varianten voor een mogelijke oplossing.
  • Elke missiekaart levert aan het eind van het spel vijf overwinningspunten op. Is het nou echt de moeite te sparen voor een donkerblauwe missiekaart?

waardering van andere sites

jeux 2 rody5 / 5
345
hall90005 / 6
345
speelduivel5 / 6
3456
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spellengek (Wendy)4 / 5
2345
boardgamegeek7 / 8
67
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
spieletest8 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellenclub138 / 10
789
spellenhoek4 / 6
3456

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Variant om de geluksfactor met de wapenschilden wat te verkleinen:
De wapenschilden worden gedekt op voorraad gelegd. Als een speler een wapenschild verkrijgt, mag hij vier wapenschilden bekijken en hier één wapenschild uitkiezen. Deze legt hij gedekt voor zich neer. De niet-gekozen wapenschilden worden gedekt terug in de voorraad geschud.

feitjes

weetjes

15-09-2005 itemLouis XIV bereikt de eerste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2005.
10-02-2005 itemAlea Spiele presenteert Louis XIV op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

Alea Spiele
Ravensburger
Rio Grande Games
www.spellink.nl