doosbestel Love Letter - Kaartspel bij bol.com

Love Letter

Love Letter

doosbestel Love Letter - Kaartspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 25

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
13,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Wie als eerste het beoogde aantal ronden heeft gewonnen (4/5/7), wint het spel. Je wint de ronde door aan het eind van de ronde een kaart te hebben met een hoger cijfer dan je tegenspelers.

materiaal

16 speelkaarten, 4 overzichtskaarten en 14 tokens

Love Letter kaart PrincesLove Letter PrinsLove Letter BewakerLove Letter Baron

begin

De prinses heeft na de arrestatie van haar moeder, met al haar verdriet, zichzelf opgesloten in haar paleis. Jij bent één van de personen die graag bij de prinses wil komen om haar gerust te stellen en haar hart te stelen. Omdat je bijna onmogelijk in het paleis kan komen, moet je een liefdebrief versturen via naasten van de prinses. Hoe dichter je bij de prinses komt, hoe beter.
Schud de speelkaarten. Leg de bovenste kaart dicht weg. Als je met twee spelers speelt, leg je de volgende drie kaarten open weg. Iedere speler krijgt één speelkaart. Wie aan het einde van de dag het hoogste nummer op zijn kaart heeft, heeft daarmee er voor gezorgd dat de liefdesbrief bij de prinses aan komt. Je krijgt dan een token.

verloop

fotospelsituatie

Elke beurt pak je eerst een kaart van de stapel. Vervolgens leg je één van beide kaarten af. Het effect van de afgelegde kaart moet je uitvoeren, ook als dit slecht is voor jezelf. De afgelegde kaarten liggen open in volgorde voor de spelers, zodat iedereen deze kennis kan gebruiken. Als een speler door een actie uit de ronde wordt gezet, legt die speler de enige handkaart ook af. De actie van die kaart wordt niet gespeeld.
Het spel kan eindigen op twee manieren. Als een speler geen kaart meer kan pakken van de trekstapel omdat deze op is, is de ronde voorbij. Als alle spelers, op één na, uit spel zijn gezet, is ook de ronde voorbij. Van de spelers die niet uit de ronde zijn gezet, wordt gekeken naar het cijfer op de handkaart. Het hoogste cijfer wint. Bij een gelijkspel wint diegene met de meest gespeelde kaarten. De winnaar krijgt een fiche.
Voor een nieuwe ronde wordt de stapel kaarten weer geschud, en gedeeld zoals hierboven is beschreven. De winnaar van de laatste ronde mag nu beginnen.

eind

Het spel is afgelopen bij het behalen van een aantal tokens. Bij twee spelers win je met zeven tokens, bij drie spelers met vijf tokens, en met vier spelers win je met vier tokens.

positief

  • Tempest, de makers van het kaartspel Love Letter, maken alleen spellen met personages erin. Ze proberen je in het verhaal van het spel te trekken. Ook deze keer zijn ze daar in geslaagd.
  • Het spel is gemakkelijk, vermakelijk en snel. Handig om bijvoorbeeld op vakantie mee te nemen
  • De illustraties zijn zeer mooi.

negatief

  • Het spel kan ook gespeeld worden met twee spelers, maar dit is niet heel uitdagend. Als je de andere speler uit het spel speelt met de Baron of de Bewaker heb je gelijk de ronde gewonnen. Als je de ronde mag beginnen, en je ziet dat er geen Bewakers uit het spel zijn gehaald, dan heb je een grote kans deze ronde te winnen. De kans is te groot dat dan één van je twee kaarten een bewaker is en dat je tegenspeler ook een bewaker heeft. Dit komt omdat er meerdere bewakers in het spel zijn. De winnaar van de ronde mag ook nog eens de volgende ronde starten. Zo kan je enkele ronden in enkele seconden winnen.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
boardgamegeek7½ / 8
67
hall90005 / 6
345
spielephase5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het kaartspel Love Letter heeft twee variaties Love Letter: The Hobbit The Battle of the Five Armies, en Love Letter: Batman. Bij The Hobbit is de nulkaart toegevoegd, The One Ring. Deze heeft enkel effect als het deck leeg is, want dan is deze kaart ineens 7 waard. Verder is de Baron (3) vervangen door Tauriel en Legolas. Tauriel laat bij een vergelijking van kaarten de speler met de lagere waarde winnen en Legolas juist de speler met de hogere waarde. In de variatie van Love Letter: Batman wil je de hoogst gewaardeerde schurk vastzetten. Batman (1) zelf heeft als eigenschap dat hij een dreun kan geven aan een tegenstander en hierdoor een extra punt scoort. Onder de overige karakters vind je de bekende personages uit de films, zoals The Joker.

feitjes

weetjes

02-10-2014 itemLove Letter bereikt de tweede plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2014.
2014 itemLove Letter bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2014.
2012 itemLove Letter bereikt de eerste plaats bij de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2012 in de categorie Voter's Selection.

verwijzingen

999Games
Filosofia Editions
Pegasus Spiele
Steve Jackson Games