intro
Tijdens het spel kruipen de spelers elke spelronde in de huid van een ander karakter. Elk karakter heeft een speciale eigenschap, die de spelers helpt om hun doel te bereiken: als eerste acht gebouwen op te richten.
materiaal
65 gebouwenkaarten (onderverdeeld in 20× groen, 11×geel, 11×rood, 11×blauw en 11×lila) 8 karakterkaarten, 1 koningskaart met voetstuk, 30 goudstukken en voor elke speler: 1 overzichtskaart
begin
Het spel bestaat uit gebouwenkaarten, die verschillen in waarde en in categorie, en acht karakterkaarten. Elk karakter komt één keer voor en heeft specifieke privileges. Voor iedere spelronde kiest iedere speler via een uitgekiend spelmechanisme een bepaald, geheim te houden, karakter. Iedereen ontvangt aan het begin van het spel eenmalig 2 goudstukken en 4 willekeurige gebouwenkaarten in zijn hand. De overige gebouwenkaarten liggen in een gedekte stapel. Tijdens de ronde worden de karakters in een vaste volgorde één voor één naar voren geroepen om hun beurt te spelen. Dan pas wordt het karakter van de speler bekend.
verloop
Aan het begin van zijn beurt kan een speler kiezen tussen het ontvangen van goudstukken of het verkrijgen van een nieuwe bouwkaart. Tijdens zijn beurt mag de speler met zijn goudstukken een gebouw kopen. De speler mag zelf kiezen op welk moment in de beurt hij de bij zijn karakter horende privileges uitspeelt. Het spel eindigt als na een spelronde ten minste een van de spelers acht gebouwen bezit. Karaktereigenschappen:
- Moordenaar: vermoordt een karakter. Het vermoorde karakter laat zijn beurt voorbijgaan.
- Dief: steelt het goud van een karakter. Deze geeft direct zijn goud aan de dief.
- Magiƫr: mag alle gebouwenkaarten in zijn hand ruilen met al de kaarten van een medespeler of zoveel hij wil ruilen met de gedekte stapel.
- Koning: ontvangt van al zijn koninklijke (=gele) gebouwen een goudstuk, is de volgende beurt weer koning en mag als eerste een karakter kiezen.
- Prediker: ontvangt van al zijn religieuze (=blauw) gebouwen een goudstuk, is beschermd tegen de condottiere.
- Koopman: ontvangt van al zijn commerciƫle (=groene) gebouwen een goudstuk en 1 extra goudstuk.
- Bouwmeester: ontvangt 2 gebouwkaarten van de gedekte stapel en mag 3 gebouwen bouwen.
- Condottiere: ontvangt van al zijn militaire (=rode) gebouwen een goudstuk en mag een gebouw van een van zijn medespelers verwoesten door het betalen van de waarde van dat gebouw min 1. Het achtste gebouw mag niet verwoest worden.
eind
Het spel eindigt als na een spelronde ten minste één van de spelers acht gebouwen bezit. Vervolgens worden de punten geteld: De waarde van de gebouwen telt, maar ook het bezitten van gebouwen in alle categorieën, het als eerste verkrijgen van acht gebouwen, of het ook verkrijgen van acht gebouwen. Winnaar is degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft.
strategie
Algemeen: Zorg dat je niet voorspelbaar wordt, anders loop je grote kans vermoord of bestolen te worden!
Bij twee spelers:
- Wanneer je de condottiere kiest, moet je ervoor zorgen dat je tegenspeler niet de prediker is, aangezien dit karakter beschermd is tegen het verwoesten van zijn gebouwen.
- Aangezien je met twee karakters speelt, kun je met de ene sparen, zodat je met de andere kunt bouwen. Daarnaast kan het gebouw dat het ene karakter bouwt, goudstukken opleveren voor de ander.
Bij meer spelers: - De koningsstrategie: Probeer het karakter van de koning te bemachtigen. De koning mag bij een volgende spelronde als eerste kiezen en kan dan de moordenaar kiezen en vervolgens de koning vermoorden. De speler blijft in bezit van de koningskaart en kan de volgende ronde weer als eerste kiezen.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]
uitbreiding
Op het 13e Spellenspektakel in Eindhoven presenteerde 999Games de uitbreiding 'De Donkere Landen'. Deze uitbreiding bevat een set karakterkaarten, waaronder de karakters uit het basisspel en enkele nieuwe karakters, zoals de belastinginner (in plaats van de dief) en de diplomaat (in plaats van de condottiere). Op de karakterkaarten staat een korte omschrijving van de speciale eigenschappen van het karakter. Daarnaast bevat de uitbreiding enkele nieuwe paarse gebouwen, zoals het Hospitaal (als je vermoord wordt, mag je desondanks je inkomen incasseren).
Bij dit spel beschrijft AnderSpel de volgende uitbreidingen:De donkere Landen
