doos

Machu Picchu

Machu Picchu

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten hun priesters op het tempelplein zodanig te besturen dat zij zoveel mogelijk pluspunten verzamelen.

materiaal

1 spelbord, 4 priesterfiguren in vier verschillende grootte, 1 zonnestenen met positieve waarde (waarde 1,2,3,4,5,5,6,6,7,8,9,10), 8 vuurstenen met negatieve waarde (waarde: 3,4,5,6,7,8,9,10), 50 richtingskaarten (genummerd van 1 tot en met 50), 8 zon-en maankaarten, 5 priesterkaarten, 1 hogepriesterfiguur

richtingskaartrichtingskaart-achterkantmaankaartzonkaartzonmaankaart-achterkantpriesterkaartpriesterkaart-achterkantzon-vuursteen

begin

In het middengedeelte van het spelbord, het tempelterrein, worden de vier priesterfiguren op de aangegeven startvelden geplaatst. De zonnestenen en vuurstenen worden op nummer gesorteerd naast het spelbord geplaatst. De zon/maankaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Elke speler ontvangt gedekt een priesterkaart. Hierop staat aangegeven welke twee priesterfiguren voor hem winst- of ververliespunten gaan verkrijgen. De kaarten die niet worden gebruikt worden uit het spel genomen. De richtingkaarten worden geschud en elke speler ontvangt gedekt vier handkaarten. De overgebleven kaarten worden als een gedekte trekstapel neergelegd.
De jongste speler ontvangt de hogepriesterfiguur als herkenningsteken voor de startspeler. Het spel wordt gespeeld in meerdere ronden. Elke ronde wisselt de startspeler. Het spel wordt gespeeld in de richting van klok.

verloop

fotospelsituatie

(Het spelverloop voor een spel met vier personen is beschreven.)
De startspeler draait de bovenste zon/maankaart open, uitgezonderd de eerste ronde: dan geldt de zon/maankaart die op het spelbord staat afgebeeld. De zon/maankaart geeft aan wat er deze ronde verkregen kan worden. Bij een zonnekaart kunnen de priesters op de zonnevelden van het tempelterrein een zonnesteen verkrijgen en op het centrale middenveld zelfs twee. Bij een maankaart kan alleen op het middenveld één zonnesteen verkregen worden.
In zijn beurt legt een speler één van zijn handkaarten op één van de vier trappen. Daarna vult hij zijn handkaarten aan met een kaart van de trekstapel. Dan volgen de overige spelers, die elk een kaart op een nog lege trap plaatsen. De startspeler draait vervolgens alle kaarten die gedekt zijn neergelegd open. Nu kan gekeken worden welke kaart welke priester aanstuurt.
De kaart met de hoogste waarde beïnvloedt de grootste priester, de kaart met de op één na hoogste waarde beïnvloedt de op één na grootste priester, etc. Dus de kaart met de laagste waarde beïnvloedt de kleinste priester.
De priesters worden nu om de beurt één veld verplaatst, in de richting die de pijl op hun kaart aangeeft. De startspeler bepaalt de volgorde waarin de priesters bewegen: eerst de grootste en dan de op één na grootste priester etc, of juist andersom.
Komt de priester op een zonneveld dan ontvangt hij de laagste zonnesteen uit de voorraad. Komt een priester buiten het tempelterrein dan ontvangt hij de laagste vuursteen uit de voorraad. De verkregen stenen worden in het depot van de desbetreffende priester geplaatst.

waardering van andere sites

spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

04-02-1999 itemPiatnik presenteert Machu Picchu op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.

verwijzingen

Piatnik
www.spellink.nl