doosbestel Magelean bij bol.com

Magelaen

Magelaen

doosbestel Magelean bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
11,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van investeerders in de tijd van de grote ontdekkingsreizigers: Columbus, Pizarro, Magelaen, Vasco da Gama en James Cook. Door handig bieden proberen ze zoveel mogelijk geld en roem te vergaren.

materiaal

2 dubbelzijdige spelborden, 63 geldkaarten (onderverdeeld in 7 van elk van de waarden 1-9), 36 ontdekkingsreizigerskaarten (voor elke ontdekkingsreiziger 6 kaarten) en voor elke speler: 6 schepen in zijn spelerskleur.

kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

Het spelbord toont voor elk van de zes ontdekkingsreizigers drie velden. Op elk veld staat aangegeven wat daar te verkrijgen is aan geld, roem en bijzondere acties. Op het eerste veld is plaats voor drie schepen. Slechts twee schepen kunnen doorvaren door naar het tweede veld en slechts één schip kan het derde en laatste veld bereiken.
De spelers ontvangen elk zes schepen in hun spelerskleur en een gelijke set geldkaarten. Het getal in de zak geeft de geldwaarde aan. Het getal in de kroon geeft het aantal winstpunten aan.

verloop

fotospelsituatie

Het spel verloopt over drie fasen. In de eerste fase worden per ontdekkingsreiziger drie plaatsen in de vloot geveild. De ontdekkingsreiziger wordt aangewezen door het draaien van een kaart. De startspeler begint met bieden. De overige spelers volgen kloksgewijs. Er wordt net zolang doorgeboden tot alle spelers op één na hebben gepast. De hoogste bieder betaalt zijn bod aan de bank en mag een schip in zijn spelerskleur op het eerste veld plaatsen. Bij de volgende veiling is hij de startspeler. Bij enkele velden staat aangegeven welke speciale aktie de speler moet uitvoeren.
Nadat alle plaatsen zijn geveild, ontvangt elke speler twee nieuwe geldkaarten. Sommige spelers ontvangen extra geldkaarten, indien zij een schip hebben verkregen op een veld waarbij een geldzak staat afgebeeld. De winstpunten worden echter nog niet verdeeld.
In de tweede fase worden per ontdekkingsreiziger twee plaatsen in de vloot geveild. Aan een veiling kunnen alleen die spelers deelnemen, die een schip in het eerste veld hebben staan. Als alle plaatsen zijn geveild worden weer nieuwe geldkaarten verdeeld.
In de derde fase wordt per ontdekkingsreiziger slechts één schip geveild. Aan deze veiling kunnen alleen die spelers deelnemen, die een schip in het tweede veld hebben staan.

eind

Het spel eindigt na de derde fase. Sommige spelers ontvangen extra geldkaarten, indien zij een schip hebben verkregen op een veld waarbij een geldzak staat afgebeeld. Nu telt elke speler zijn winstpunten. Dit is de som van de winstpunten op elk veld met een schip in zijn spelerskleur en de winstpunten op eventuele niet-gespeeld geldkaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Door kleurgebruik en pictogrammen worden de verschillende acties en onderdelen duidelijk aangegeven.
  • Omdat in de eerste fase de meeste plaatsen worden geveild, duurt deze ronde relatief lang. Daar komt bij dat alle spelers kunnen meebieden, zolang ze nog geld en schepen op voorraad hebben. De twee volgende fasen verlopen een stuk sneller. Niet alleen worden er minder plaatsen geveild, ook het aantal bieders per veiling is kleiner.
  • Bij elke veiling waar je aan mee mag doen, moet je weer de keuze maken: hoeveel heb ik over voor deze plaats en tot hoe ver kunnen mijn medespelers gaan?
  • Kortom: Magelaen is een prima spel voor liefhebbers van een puur veilingspel.

negatief

  • In de Nederlandstalige spelregels staan op het einde van pagina 3 twee zinnen vermeld, die daar niet thuishoren. De zinnen vormen het bijschrift bij de afbeelding op pagina 4.
  • De uitwerking van het thema blijft wat abstract. De ontdekkingsreizigers ontdekken niets, ze varen alleen uit.
  • Als je zelf geen schepen in de vloot van een ontdekkingsreiziger bezit, heb je tijdens een veiling van een plaats in deze vloot even niks te doen. Ook als je geen geldkaarten meer bezit, kan je niet meebieden.
  • Elke speler start met een gelijke set geldkaarten. Maar als in de loop van het spel nieuwe geldkaarten worden verdeeld, moet je maar afwachten hoeveel geldzakken (en aan het eind van het spel: hoeveel winstpunten!) de geldkaart waard is.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
spiele-truhe5 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
spellenclub138 / 10
789
spellenhoek4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
truus en truus7 / 9½
6789
spieleteufel5 / 10
5678910
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

01-04-2003 itemMagelean is genomineerd voor de eerste verkiezing 2003 van de International Gamers Awards in de categorie General Strategy Games - Multi-Player.
15-09-2002 itemMagellan bereikt de tiende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2002.
16-05-2002 itemMagellan staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2002.
31-01-2002 itemHans im Glück presenteert Magellan op Spielwarenmesse 2002 in Nürnberg.

verwijzingen

Hans im Glück
999Games
Rio Grande Games
www.spellink.nl