doosbestel Mago Magino bij bol.com

Mago Magino

Mago Magino

doosbestel Mago Magino bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
5+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 41,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Een slechte heks heeft het toverkristal van de tovenaar Mago Magino gestolen en kapot laten vallen. De spelers kruipen in de huid van kinderen, die Mago Magino helpen om de kristalstukken terug te krijgen. Maar pas op: de heks ligt op de loer en wil de kinderen in een kikker veranderen!

materiaal

1 spelbord, 15 kristalstukken, 1 speciale dobbelsteen, 1 tovenaar en voor elke speler: 2 spelstukken in zijn spelerskleur

spelmateriaal01spelmateriaal02

begin

Elke speler ontvangt twee spelstukken met daarop een kind in zijn spelerskleur. Het spelbord toont aan de linkerkant het huis van de tovenaar en aan de rechterkant de schuilplaats van de heks. Deze twee plekken zijn door twee wegen met elkaar verbonden: de ene weg gaat door het donkere woud, de andere weg gaat over grasland. De weg door het donkere woud is weliswaar korter en daardoor sneller, maar ook gevaarlijker. Onder het donkere woud wordt een draaischijf bevestigd. De wijzer van deze draaischijf toont de heks die de kinderen kan betoveren.
De spelstukken en de tovenaar worden in het huis van de tovenaar geplaatst. De kristalstukken worden in de schuilplaats van de heks geplaatst. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbesteen. Afhankelijk van de worp verzet hij een eigen spelfiguur net zoveel velden als de dobbelsteen aangeeft (1-4). De speler kan er ook voor kiezen om de tovenaar te verplaatsen. De tovenaar mag echter niet in het donkere woud komen.
Als een spelfiguur de schuilplaats van de heks bereikt, mag hij een kristal op zich nemen. Nu moet het kristal naar het huis van de tovenaar worden gebracht. Een kristal mag nooit in het donkere woud komen en moet dus over de langere weg door het grasland worden teruggebracht.
Heeft de speler een '1' gegooid, dan moet vervolgens een draai worden gegeven aan de heks:

  • Wijst de heks naar een veld in het donkere woud, dan worden alle spelfiguren in het woud behekst.
  • Wijst de heks naar een veld in het grasland, dan worden alleen de spelstukken die zich op het aangewezen veld bevinden behekst. Behalve als de tovenaar zich op het veld bevindt: hij beschermt de kinderen!
Behekste spelstukken worden omgedraaid en tonen nu een kikker. Een kikker kan geen kristalstuk dragen. Het kristal blijft liggen op het veld, tot het wordt opgepakt door een kind. Een behekst spelstuk kan weer in een kind veranderen, als het zich op het veld met de tovenaar begeeft, of als het aankomt in het huis van de tovenaar. Let op: een kikker kan per beurt slechts één veld worden verplaatst, ongeacht de worp van de dobbelsteen.

eind

Het spel eindigt zodra een speler drie kristalstukken heeft binnengebracht. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is uitstekend verzorgd. Het houten spelmateriaal geeft het spel een degelijke uitstraling. De tovenaar ziet er erg aardig uit: je gelooft direct dat hij de kinderen goed kan beschermen.
  • Natuurlijk speelt het geluk een grote rol in het spel. Je kunt geen invloed uitoefenen op de dobbelsteen of op de heks. Maar: je moet goed opletten wat de snelste manier is om je behekste spelfiguur weer in een kind te veranderen: verzet je de tovenaar of de kikker? En welke kikker is eigenlijk jouw spelfiguur? De spelerskleur van een behekst spelstuk is namelijk niet meer te zien. Durf je door het woud of neem je de lange weg?
  • Kortom: een prima spel voor jonge kinderen (5/6 jaar) met een leuke mix van spanning en geluk.

negatief

  • De dobbelsteen is wel erg groot. Dit maakt dat de dobbelsteen niet altijd even makkelijk rolt of juist van de tafel afrolt.
  • Door de hoge geluksfactor biedt het spel voor wat oudere kinderen al snel te weinig uitdaging.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
5678
spielephase5 / 6
345
hall90004½ / 5
45
hall9000 (bezoekers)5 / 6
3456
spieletest8 / 10
45678910

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

15-03-2006 itemMago Magino is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2005 in de categorie The Best Childgame.
23-08-2005 itemMago Magino is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2005 in de categorie Spiele für Kinder.
08-05-2005 itemMago Magino is genomineerd voor de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2005.
23-10-2004 itemSelecta Spielzeug presenteert Mago Magino op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Selecta Spielzeug