doos

Tadsch Mahal

Tadsch Mahal

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen in hun reis door India de figuren aan het hof voor zich te winnen door het bieden met kaarten. Winnaar is degene die aan het eind van het spel als alle provicies zijn aangedaan de meeste winstpunten heeft.

materiaal

1 spelbord, 100 kaarten, 1 ring, kartonnen plaatjes, voor iedere speler: 20 paleizen, 1 telsteen

kaart-geelkaart-groenkaart-olifantmonnikprinsesovaaltjesfichesprovinciemahal

begin

Het spelbord toont de verschillende provincies van India, een telstrook en een hof met daarin een kroon en vier verschillende figuren. De provincies hebben een aantal plaatsen waarop paleizen gebouwd kunnen worden. Voor aanvang van het spel krijgt elke provincie willekeurig een nummer, een provincieplaatje met daarop goederen afgebeeld, en wat losse plaatjes op bepaalde paleisplaatsen.De provincies worden op volgorde van de verkregen nummers aangedaan. De biedkaarten worden op een gedekte stapel naast het bord geplaatst. Een aantal biedkaarten wordt open neergelegd, afhankelijk van het aantal spelers (2× het aantal spelers -1).

verloop

fotospelsituatie

Elke spelronde wordt er om een provincie gespeeld. De spelers bieden met hun kaarten op de kroon, de figuren en het provincieplaatje. Elke biedkaart toont twee plaatjes: een olifant oefent invloed uit op het provincieplaatje, de mogul op de kroon en de figuren op de bijbehorende figuren. Een speler kan ook helemaal niet bieden. Hij mag dan als eerste twee kaarten uit de open etalage kiezen en een extra kaart van de gesloten stapel nemen. Als een speler past wordt gekeken of hij op een van de attributen in het hof de meeste invloed uitoefent. De verworven attributen worden uit het hof genomen. Voor elk verworven figuur of de kroon mag de speler een paleis in de provincie bouwen.
Op elke paleisplaats mag slechts een paleis worden gebouwd, met uitzondering van de plaats met daarop het gekroonde paleis. Bouwt de speler een paleis op een plaats waar een los plaatje ligt dan mag hij deze hebben, mits het paleis niet de kroon draagt. De punten van de passende speler worden geteld en zijn biedkaarten worden op de aflegstapel gelegd. De speler mag uit de open etalage twee nieuwe biedkaarten kiezen.
De rest van de spelers bieden verder op de attributen die nog in het hof aanwezig zijn tot elke speler heeft gepast. Vervolgens begint een nieuwe biedronde in de volgende provincie. Voor de nieuwe biedronde begint, worden het hof en de etalage weer gevuld en elke speler die twee dezelfde figuren in bezit heeft, levert deze in bij de bank en krijgt hiervoor de bijbehorende speciale biedkaart. Deze kaart wordt na het passen niet afgelegd, maar mag weer in de hand worden genomen.

eind

Als alle provincies zijn aangedaan, wordt de eindstand opgenomen. Wie de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

positief

Dit spel heeft echt van alles wat: beetje bluffen met het bieden, tactisch plaatsen van je paleizen, goed kijken wat je medespelers uit de etalage pakken (want daarmee gaan ze later bieden). Het spel is iedere keer weer anders, doordat je de provincies elk spel weer anders doorloopt. Hiermee moet je bij het bepalen van je strategie zeker rekening houden.

negatief

Je moet het vaker spelen om een speltactiek te ontwikkelen die bij je past. Je kunt op zoveel verschillende manieren punten verdienen dat het de eerste keren niet goed te overzien is waar je het beste op kunt bieden en wanneer.

strategie

Soms is het handig om helemaal niet te bieden, maar te gaan voor de eerste keus uit de etalage en een extra kaart van de voorraadstapel.
De prinses strategie: kom zo gauw mogelijk in het bezit van de prinseskaart zodat je iedere beurt sowieso 2 punten scoort. Zorg er dan wel voor dat je de kaarten met een prinses uit de etalage haalt, anders ben je de +2 kaart zo weer kwijt!
De olifanten strategie: Probeer zoveel mogelijk provinciekaartjes te veroveren. Let er bij het het inzetten van je olifantenkaarten op dat goederen die je al in bezit hebt meetellen met nieuw verworven goederen. Zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk kaarten met een dubbele olifant uit de etalage haalt!
De paleizen strategie: Maak een aaneengesloten rij paleizen die door zoveel mogelijk provincies loopt. Als je aan het eind van het spel wat rijen aan elkaar kunt knopen maak je een grote klapper!

waardering van andere sites

speelduivel6 / 6
3456
spieleteufel10 / 10
5678910
spellengek (wendy)5 / 5
2345
jeux 2 rody5 / 5
345
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
truus en truus9 / 9½
6789
hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
boardgamegeek7 / 8
67
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
goodgameguide8 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenclub138 / 10
789

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

  1. 2 spelers variant: Iedere speler biedt en speelt met twee kleuren. Deze kleuren spelen afzonderlijk maar kunnen elkaar natuurlijk wel helpen. Om de winnaar te bepalen worden 3 punten verdeeld: 1 punt voor de speler met de kleur die de hoogste score heeft, 1 punt voor de speler met de hoogste totaalscore van beide kleuren en 1 punt voor de speler die niet met een kleur de laagste score heeft. Zo heb je altijd een winnaar en moet je met beide kleuren sterk spelen.
  2. Paleizen variant: Elk aangrenzend paleis in een volgende provincie levert 2 punten op. (Telling: 1-2-2-2..., dus 1 punt voor het net geplaatste paleis in de huidige provincie en 2 punten voor elk aangrenzend paleis in een volgende provincie). Als je dit iets te drastisch vindt, kun je ook de telling 1-1-2-2... gebruiken. Reden: De provincieplaatjes en losse plaatjes zijn zonder deze variant te spelen interessanter, omdat ze meer punten opleveren. Door een ononderbroken ketting van paleizen hoger te waarderen wordt het aantrekkelijker meer en meer bewust paleizen te bouwen.
  3. Korte versie: (naar een idee van Steffan O'Sullivan
    • Leg het spelbord zo neer dat het woord Agra rechtop te lezen is. Het westen ligt nu aan je linkerhand, en het noorden is de hoek die het verst van je af ligt.
    • De drie provincies die het meest westwaarts liggen worden niet gebruikt. Je kunt ze afdekken met papier als je dat handig vindt.
    • Neem de provincieplaatjes met cijfer 10, 11 en 12 uit het spel. Deze worden in deze verkorte versie niet gebruikt.
    • Er zijn nu negen provincies over, met Agra in het midden. De provincies die nu het westen liggen zijn: (van noord naar zuid) een bruine provincie, een paarse met twee tijgers en een groene. De stad in het noordwesten van de paarse provincie wordt met een weg verbonden met de hoofdstad in het zuidwesten van de bruine provincie. Je kunt hiervoor een stukje karton dat op maat gesneden is, een tandenstoker of een weggetje uit De kolonisten van Catan gebuiken.
    • Neem een bonusplaatje '+1 kaart' en '+2 overwinningspunten' uit het spel. Deze worden in deze verkorte versie niet gebruikt. Schud de overgebleven bonusplaatjes en plaats er één in elke hoofdstad. De stad in het zuidwesten van de groene provincie wordt ook een hoofdstad. Plaats hier het elfde bonusplaatje. De overige twee bonusplaatjes worden uit het spel genomen. Deze worden in deze verkorte versie niet gebruikt.
    • Leg het provincieplaatje met de 9 in de provincie waar Agra de hoofdstad is.
    • De rest van de voorbereiding voor het spel en het verloop van het spel wordt gespeeld volgens de normale spelregels.

algemeen

De oorspronkelijke uitgave Tadsch Mahal is verschenen in een Duitse en een Engelse versie. Quined Games heeft in het najaar van 2006 een Nederlandstalige heruitgave van Tadsch Mahal op de markt gebracht onder de naam Taj Mahal.

Taj Mahal - Quined Games

feitjes

weetjes

08-10-2007 itemTadsch Mahal bereikt de vierde plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
13-08-2007 itemTadsch Mahal is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
19-10-2006 itemAbacus Spiele presenteert een vernieuwde versie van Taj Mahal op Spiel 2006 in Essen.
26-10-2000 itemTadsch Mahal krijgt de Essener Feder 2000 uitgereikt.
15-09-2000 itemTadsch Mahal bereikt de eerste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2000.
03-02-2000 itemAlea Spiele presenteert Tadsch Mahal op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.
21-10-1999 itemAlea Spiele presenteert een prototype van Tadsch Mahal op Spiel 1999 in Essen.

verwijzingen

Vertaling van de spelregels (Nederlands en Engels)
Aangepast spel bestellen voor slechtzienden (Du)
Online Tadsch Mahal spelen
Alea Spiele
Rio Grande Games
Abacus Spiele
Quined Games
www.spellink.nl