doosbestel   Ravensburger Make 'n' Break - Reisspel bij bol.com

Make 'n' Break Compact

Make 'n' Break Compact

doosbestel   Ravensburger Make 'n' Break - Reisspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
evenwichtspel

prijsindicatie

prijs
9,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers bouwen onder tijdsdruk zo veel mogelijk bouwwerken na. Wie verzamelt de meeste punten?

materiaal

30 bouwkaarten met 60 opdrachten, 1 dobbelsteen en 8 houten bouwblokken in 8 verschillende kleuren

kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

De 8 houten blokken in de 8 verschillende kleuren worden klaargelegd. Met deze blokken worden de bouwwerken nagemaakt, die staan afgebeeld op de bouwkaarten.
De bouwkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke bouwkaart toont een bouwwerk en een getal (1-3). Het getal geeft de moeilijkheidsgraad aan.

verloop

fotospelsituatie

Make 'n' Break wordt gespeeld in de richting van de klok. De startspeler is de bouwmeester en zijn linkerbuurman is de tijdmeester.
De bouwmeester neemt de stapel kaarten en de blokken voor zich en roept 'af'! Hij draait de bovenste kaart open en bouwt het bouwwerk na. Als de afbeelding op de kaart uit gekleurde blokken bestaat, moet het bouwwerk precies worden nagebouwd. Als de afbeelding uit witte blokken bestaat, dan speelt de kleur van de blokken geen rol en moet alleen gekeken worden naar de plaats van de blokken. Als het bouwwerk op de kaart correct is nagebouwd, laat hij het bouwwerk instorten. Hij draait de volgende kaart open en bouwt het bouwwerk weer na. Dit gaat door totdat de tijdmeester 'stop' roept.
Als de bouwmeester 'af'! heeft geroepen, begint de tijdmeester te gooien met de speciale dobbelsteen. Hij telt het aantal ogen en gooit de dobbelsteen opnieuw. Hij telt het aantal ogen op bij zijn vorige worp. Bij elke volgende worp telt hij dit bij de som van de vorige worpen op. Hij roept steeds de uitkomst hardop. Dit gaat door tot hij 15 of meer heeft gegooid. Dan roept hij 'stop'! De bouwmeester stopt onmiddellijk met bouwen.
De getallen op de uitgevoerde kaarten worden bij elkaar opgeteld. Dit is de score van de bouwmeester. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als elke speler vijf keer de bouwmeester is geweest. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
 • De tijdsmeester fungeert als 'kookwekker' en de kaartjes zijn dubbelzijdig bedrukt. Lekker economisch!
 • Ook als je niet aan de beurt bent, heb je een taak: goed kijken of de nagebouwde bouwwerken ook echt goed zijn nagebouwd.
 • Er zit lekker tempo in het spel. De spanning wordt elke beurt opnieuw opgebouwd. Hoe vaak kan je blanco achter elkaar gooien? Dat wordt scoren voor de bouwmeester!

negatief

 • Volgens de speldoos is het spel geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Maar met een kleine aanpassing van de regels is het spel ook prima met jongere kinderen te spelen. En dat lijkt me alleen maar logisch. Ik zou het spel niet zo snel uit de kast trekken met volwassenen of oudere kinderen. Daarvoor is het spel toch net te simpel.
 • Tja, echt veel diepgang heeft het spel niet. En na een tijdje wordt het wel wat saai. Tijd voor een anderspel!

varianten

In een spel met volwassenen en jonge kinderen kan afgesproken worden om bij de jongere kinderen langer door te tellen, bijvoorbeeld tot 20.
Je kunt ook de kaartjes sorteren op nummer. De jongste kinderen bouwen de kaartjes met een 1, oudere kinderen spelen met de kaartjes met een 2 of 3.

algemeen

In dezelfde serie zijn verschenen Make 'n' Break en Make 'n' Break Extreme. Bij beide spellen is een timer meegeleverd. De bouwmeester gooit de dobbelsteen om te bepalen op welke tijdsduur de timer wordt gezet. Bij de Extreme versie zijn de blokken onderling verschillend van vorm.
Make 'n' Break Compact kan worden gezien als de reisversie.

Make 'n' BreakMake 'n' Break Extreme

feitjes

 • jaar van uitgave
  2008
 • ontwerper
  Andrew Lawson, Jack Lawson
 • vormgeving
  Kinetic
 • uitgever
 • ook bekend als
  Make 'n' Break Mitbringspiel (Duitsland)

weetjes

07-02-2008 itemRavensburger presenteert Make 'n' Break Mitbringspiel op Spielwarenmesse 2008 in Nürnberg.
23-10-2004 itemRavensburger presenteert Make 'n' Break op de Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Ravensburger