doosbestel MAMMA MIA bij bol.com

Mamma Mia!

Mamma Mia!

doosbestel MAMMA MIA bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
11,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van pizzabakkers die door goed te onthouden welke ingrediënten zijn klaargelegd proberen zoveel mogelijk pizza-bestellingen uit te voeren.

materiaal

1 Mamma-Mia-kaart, 65 ingrediëntkaarten (13× ananas, 13× salami, 13× pepperoni, 13× olijven, 13× champignons) en voor elke speler 1 set pizzakaarten bestaande uit 8 verschillende bestellingen

salamiananaspepperonipizza01pizza02

begin

Elke speler ontvangt 6 kaarten met daarop een pizza-ingrediënt in zijn hand. De Mamma Mia kaart wordt met de overige ingrediëntkaarten geschud en als een gedekte trekstapel neergelegd.
Elke speler ontvangt zijn set pizzakaarten bestaande uit 8 verschillende bestellingen, legt deze als een gedekte trekstapel voor zich neer en neemt de bovenste pizzakaart in zijn hand.

verloop

fotospelsituatie

Het spel bestaat uit drie spelrondes. Elke ronde begint met het uitspelen van ingrediënten en bestellingen (=pizzakaarten) tot de stapel ingrediëntkaarten op is, vervolgens wordt de score bepaald.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt mag een speler de volgende akties uitvoeren:

  1. Eén of meer gelijksoortige ingrediëntkaarten open op de gezamenlijke aflegstapel leggen.
  2. Eén pizzakaart open op de gezamenlijke aflegstapel leggen.
  3. Zijn handkaarten aanvullen tot 7 kaarten. De speler kan kiezen uit kaarten van de ingrediëntkaarten-trekstapel of kaarten van zijn eigen pizzakaart-trekstapel, maar niet van allebei. Als de speler de Mamma Mia kaart trekt legt hij deze open voor zich neer en trekt een nieuwe kaart.
De speler mag kiezen welke akties hij wil uitvoeren, als hij ze maar in deze volgorde uitvoert. De ronde eindigt als de stapel ingrediëntkaarten volledig is doorgewerkt. Nu mag de speler die de Mamma Mia kaart heeft getrokken de telling uitvoeren.
Hij draait de gezamenlijke aflegstapel om en legt de kaarten één voor één open neer, gesorteerd op ingrediënt. Zodra een pizza-kaart wordt gedraaid, wordt gekeken of de benodigde ingrediënten aanwezig zijn. De eigenaar van de pizzakaart mag eventueel nog één of meer ingrediëntkaarten uit zijn hand toevoegen om de bestelling compleet te maken. Als de bestelling niet compleet is, komt de pizzakaart onder de trekstapel van de eigenaar. Als de bestelling wel compleet is, ontvangt de eigenaar de pizzakaart en de gebruikte ingrediënten worden terzijde gelegd.
Als de hele stapel is doorgewerkt, vormen de eventueel overgebleven ingrediënten de nieuwe aflegstapel. De terzijde geschoven ingrediënten worden met de Mammia Mia kaart geschud en als nieuwe trekstapel neergelegd. De volgende ronde begint. De speler die de telling heeft uitgevoerd is nu de startspeler.

eind

Het spel eindigt na de derde ronde. De speler die de meeste bestellingen heeft uitgevoerd, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spel is verpakt in een klein doosje. Het doosje is echter wat onhandig: het kost moeite alle kaarten er weer heelhuids in te krijgen.
  • De regels zijn simpel en het spel speelt vlot weg. Een kleine proefronde kan noodzakelijk zijn om het mechanisme te pakken te krijgen.
  • De afbeeldingen op de kaarten zijn niet echt flitsend. Gelukkig staan in alle hoeken van de ingrediëntkaarten een klein pictogrammetje, zodat je goed kan zien welke kaarten je op hand hebt.

negatief

  • Het is wel erg veel onthouden! In het begin is het nog wel te volgen, maar zodra de stapel ingrediënten en bestellingen groter wordt, raak je de draad snel kwijt. Nu wordt het meer een kwestie van gokken, dan van zeker weten dat de buit binnen is.
  • De factor geluk schuilt ook hier weer in het aanvullen van je hand met kaarten van de dichte stapels. Als je geluk hebt, trek je net die ingrediënten die je nodig hebt, als je pech hebt zit je met een hand vol salami en een pepperoni-bestelling.
  • Even mopperen over de beschikbare ingrediënten: deze zijn wel typisch Amerikaans. De eerste Italiaan die ananas op zijn pizza bestelt moet nog geboren worden!

strategie

Als de ingrediënt-trekstapel bijna is doorgewerkt, is het handig veel ingrediëntkaarten op hand te hebben, zodat je bij de telling eventueel nog ontbrekende ingrediënten kunt bijleggen. Als je daarentegen de volgende ronde mag beginnen of direct naast de startspeler zit, dan kan het handig zijn ook wat pizza-kaarten op hand te hebben. Als er nog wat ingrediënten ongebruikt blijven liggen, dan kun je direct een juiste bestelling plaatsen, zodat je zeker weet dat die buit binnen is.
Daarnaast moet je gewoon een goed geheugen hebben, zodat je een beetje kunt onthouden welke ingrediëntkaarten er op de stapel worden gelegd en welke kaarten je op hand moet houden om je eigen bestellingen compleet te maken.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
speljournaal4 / 5
2345
jeux 2 rody4 / 5
345
spiele-truhe5 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
truus en truus7 / 9½
6789
spieletest7 / 10
5678910
spellenclub137½ / 10
789
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Tijdens Spiel '04 in Essen presenteert Abacus Spiele de sequel van Mamma Mia: Sole Mio! Dit spel is geen uitbreiding, maar een compleet, zelfstandig te spelen spel. Hoewel het grote gelijkenissen vertoont met Mamma Mia, zitten er wat nieuwe elementen in. Ikzelf vind een sequel altijd jammer, een ander kan er wellicht geen genoeg van krijgen!

Sole Mio - Mamma Mia Grande

feitjes

weetjes

23-10-2004 itemAbacus Spiele presenteert de uitbreiding Sole Mio! op Spiel 2004 in Essen.
01-01-2003 itemPS Games brengt de Nederlandstalige versie van Mamma Mia! op de markt.
04-02-1999 itemAbacus Spiele presenteert Mamma Mia! op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
1999 itemMamma Mia! bereikt de achtste plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1999.
1999 itemMamma Mia! bereikt de tweede plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1999.

verwijzingen

Verschillen Sole Mio! en Mamma Mia!
Rio Grande Games
Abacus Spiele
PS Games
www.spellink.nl