doos

Manhattan

Manhattan

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers bouwen gezamenlijk wolkenkrabbers in 6 metropolen, waarbij elke speler probeert de hoogste en de meeste gebouwen in een stad te verkrijgen.

materiaal

1 spelbord, 45 bouwkaarten, 1 gele marker, en voor elke speler: 25 bouwstukken in zijn spelerskleur in vier verschillende hoogtes

kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

Het spelbord toont een scorespoor en 6 verschillende steden (Manhattan, Kairo, Hong Kong, Sao Paulo, Sydney and Frankfurt) weergegeven door een rooster van 3×3 bouwplaatsen.
Elke speler ontvangt zijn 25 bouwstukken in zijn spelerskleur in vier verschillende hoogtes (1, 2, 3 of 4 etage's). Elke speler plaatst een bouwstuk als telsteen op het scorespoor.
De bouwkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Elke speler ontvangt 4 kaarten in zijn hand. Elke kaart toont het rooster van 3×3 bouwplaatsen, waarin één veld rood is gekleurd.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in 4 verschillende rondes. Elke ronde eindigt met een telling. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De startspeler ontvangt het gele bouwstuk.
Aan het begin van elke ronde kiest elke speler 6 bouwstukken uit zijn voorraad. In zijn beurt speelt de speler een kaart uit zijn hand en plaatst 1 van zijn geselecteerde bouwstukken in een stad naar keuze op de bouwplaats die in rood is weergegeven op de gespeelde kaart. Het bouwstuk mag op een nog lege bouwplaats worden gebouwd, of bovenop een reeds bestaand gebouw. Dat laatste mag alleen indien de speler na het plaatsen van het bouwstuk evenveel of meer etage's in het gebouw heeft, als de vorige eigenaar van het gebouw. Vervolgens vult de speler zijn hand aan en de beurt gaat naar de volgende speler.
Als elke speler zijn 6 bouwstukken heeft geplaatst, volgt een telling. Elke speler ontvangt 1 punt voor elk gebouw waar het bovenste stuk zijn spelerskleur heeft, 2 punten als hij de meeste gebouwen in een stad bezit, en 3 punten als hij het hoogste gebouw op het spelbord heeft.
De gele start-stuk gaat naar de volgende speler en de volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt na de vierde telling. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De regels zijn snel uitgelegd. Iedereen kan direct meespelen.
  • De (plastic) bouwdelen zijn uitgevoerd in pastelkleurige tinten en zijn goed stapelbaar. In de loop van het spel ontstaat zo een driedimensionale skyline. De afbeeldingen op de kaarten zijn eenvoudig en duidelijk. Daar kan geen misverstand door ontstaan. De vormgeving van het spel is een beetje gedateerd, maar heeft duidelijk zijn eigen charme!
  • Aan het begin van een ronde moet je bedenken welke stukken je wilt gaan plaatsen, en welke je nog even wilt bewaren. Elke beurt moet je niet alleen bepalen welk bouwstuk je gaat plaatsen, maar ook waar je het gaat plaatsen. Je kunt elkaar hierbij lekker dwars zitten. Door een bouwstuk op een reeds bestaand gebouw te plaatsen, pak je 1 (of meer) punten van een medespeler af!

negatief

  • De speler die het laatste bouwstuk voor een telling mag plaatsen, heeft een groot voordeel. De punten die hij met deze zet pakt, kunnen hem niet meer worden afgenomen.
  • Het geluk schuilt ook hier weer in het al dan niet verkrijgen van de juiste kaarten! Als je pecht hebt, trek je net niet de kaarten die je nodig hebt om de meerderheid in een stad weer terug te krijgen.
  • Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen doorrekenen, dan kan een beurt wel heel lang duren.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
spieletest7 / 10
5678910
speelduivel3 / 6
3456
jeux 2 rody3 / 5
345
spieleteufel5 / 10
5678910
kulkmanns gamebox5 / 10
456789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Probeer ook eens de Godzilla variant.

algemeen

In de versie van Mayfair Games zijn de 6 metropolen op het spelbord vervangen door 6 wijken in New York, wat beter aansluit bij de titel van het spel.

Manhattan - Mayfair Games

feitjes

weetjes

1994 itemManhattan bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1994.
1994 itemManhattan is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 1994.

verwijzingen

Hans im Glück
Mayfair Games
Rio Grande Games
www.spellink.nl