doosbestel Manilla bij bol.com

Manilla

Manilla

doosbestel Manilla bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 61,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van handelaars in scheepsladingen. Op verschillende wijze zetten zij hun handlangers in om zoveel mogelijk geld te verzamelen, aandelen te verkrijgen en deze in waarde te laten stijgen.

materiaal

spelbord, 3 schepen, 4 scheepsladingen, 4 dobbelstenen, 4 markeerstenen, 20 aandelen, 48 munten en voor elke speler: 4 handlangers in zijn spelerskleur

Aandeel ZijdeAandeel JadeAandeel GinsingLading NootmuskaatLading Jade

begin

Elke speler ontvangt afhankelijk van het aantal spelers 3 of 4 handlangers, 30 Pesos en 2 willekeurige aandelen. Elk aandeel hoort bij één van de vier goederen die moeten worden verscheept: zijde, jade, nootmuskaat of ginseng. In de vaarroute is echter slechts plaats voor drie schepen per keer. Als een lading de haven bereikt, stijgt het bijbehorende aandeel in waarde. De snelheid van de schepen wordt bepaald door een worp met de dobbelsteen.

verloop

fotospelsituatie

Manilla wordt gespeeld over verschillende ronden. Aan het begin van elke ronde wordt de rol van havenmeester geveild. De havenmeester mag eerst één aandeel kopen. Vervolgens kiest hij welke ladingen in de schepen worden geladen. Daarna bepaalt hij de startpositie van de schepen. Hij mag de schepen in totaal negen velden vooruit plaatsen.
Te beginnen met de havenmeester zetten de spelers om de beurt een handlanger in:

 • Een handlanger kan in een schip worden geplaatst om zo in de opbrengst te delen als de lading de haven bereikt. Hoe meer handlangers er reeds in het schip aanwezig zijn, des te hoger de kosten.
 • Een handlanger kan in de haven worden geplaatst om te wedden hoeveel schepen de haven zullen bereiken. Of de speler wil juist wedden hoeveel schepen niet in de haven maar in de werf terecht komen. Hoe meer risico de speler neemt, hoe lager de kosten en hoe hoger de mogelijke opbrengst.
 • Een speler kan een piraat inhuren, die een schip kan enteren of zelfs plunderen.
 • Een handlanger kan in een loods worden geplaatst: in de kleine loods mag de speler een schip naar keuze een veld voor- of achteruit plaatsen; in de grote loods mag de speler een schip naar keuze twee velden voor- of achteruit plaatsen of twee schepen één veld.
 • Een handlanger kan verzekeringsagent worden. De speler ontvangt direct 10 Pesos maar moet betalen als één of meer schepen in de werf terecht komen. Hoe meer schepen uiteindelijk in de werf komen, des te hoger de kosten.
Als alle spelers een handlanger hebben ingezet, worden de schepen vooruit geplaatst. De havenmeester werpt hiertoe de drie dobbelstenen in de kleuren van de lading van de boten en plaatst elk schip net zoveel velden verder als de dobbelsteen aangeeft. Vervolgens zetten de spelers weer een handlanger in, waarna weer wordt gedobbeld. Als een schip nu veld 13 bereikt, entert de piraat het schip. De piraat wordt op het schip geplaatst.
Nadat de spelers hun derde handlanger hebben ingezet, is bekend welke schepen de haven hebben bereikt en welke schepen in de werf zijn beland. Als een schip het veld 13 heeft bereikt, plundert de piraat het schip. Alle handlangers verlaten het schip en de piraat gaat er met de winst vandoor. Ook de overige opbrengsten worden verdeeld en de aandelen van de goederen die de haven hebben bereikt, stijgen in waarde. De volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt als de waarde van een aandeel gestegen is tot 30 Pesos. De spelers tellen hun geld en tellen daar de waarde van hun aandelen bij op. De speler met het hoogste totaal is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal ziet er prachtig uit. De munten zijn van een soort plastic met relief!
 • De spelregels zijn relatief eenvoudig en door de vele voorbeelden is al snel duidelijk hoe het spel moet worden gespeeld. In de Duitse versie is zelfs een CD-rom bijgevoegd met een speluitleg. Dit is echter niet aanwezig in de Nederlandse uitvoering van Manilla.
 • Het spel verloopt vlot door. De eerste beurten staan alle mogelijkheden nog open, maar naarmate de ronde vordert wordt meer duidelijk welke opties geld kunnen gaan opleveren. Helaas is het niet mogelijk een eenmaal ingezette handlanger terug te roepen!
 • Manilla is een vrolijk bied- en blufspel voor de hele familie.

negatief

 • De worp met de dobbelstenen is een duidelijke geluksfactor. Gelukkig wordt er driemaal gegooid, dus kans genoeg. Na elke worp wordt een volgende handlanger ingezet. Je kunt dus goed anticiperen op de gevaren koers. Speel je op safe of neem je wat meer risico? Bij een hoger risico liggen de kosten lager en de mogelijke opbrengst is hoger. Maar voor je het weet ga je met lege handen naar huis.
 • Doordat de opbrengst bij het binnenhalen van ginseng minder hoog is als de opbrengst bij bijvoorbeeld jade, wordt deze lading minder vaak gekozen. En als de lading al in een schip terecht komt, haalt deze lading minder vaak de haven, zodat het aandeel niet in waarde stijgt. Pech als jij bij aanvang van het spel twee aandelen ginseng in handen hebt gekregen.

strategie

De enige manier om aan meer dan twee aandelen te komen, is door de havenmeester te worden. Naarmate meer lading is binnengebracht, stijgen de aandelen in waarde. Het is dus zaak op tijd je slag te slaan, anders wordt het lastig je geïnvesteerde geld terug te verdienen. Zeker als je ook nog veel geld aan de veiling hebt moeten besteden.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spelwereld7 / 8
5678
boardgamegeek7 / 8
67
spellenclub139 / 10
789
jeux 2 rody4 / 5
345
hall90004½ / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
goodgameguide7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
kulkmanns gamebox6 / 10
456789

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

02-10-2006 itemManilla bereikt de vierde plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2006.
24-07-2006 itemManilla is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2006.
08-06-2006 itemManilla is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2006 in de categorie 12+.
15-09-2005 itemManila bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2005.
11-05-2005 itemManilla is genomineerd voor de As d'Or-verkiezing 2005.
10-02-2005 itemZoch zum Spielen presenteert Manila op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
Gigamic
999Games
Rio Grande Games
www.spellink.nl