doos

Mare Polare

Mare Polare

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van Inuït (Eskimo's) die proberen als eerste alle ingrediënten voor hun lievelingsgerecht bij elkaar te vissen. Maar let op: het recept moet je eerst uit je hoofd leren!

materiaal

14 ijsschotsen, 1 iglo, 1 ijsberg, 1 speciale dobbelsteen, 10 receptkaarten, 64 vissen in verschillende vormen, 1 stoffen zak en voor elke speler: 1 spelfiguur

ijsberginuit

begin

Het speelveld wordt opgebouwd uit een rooster van 4×4 velden, waarbij twee plaatsen leeg blijven. Elk veld stelt een ijsschots voor. Sommige schotsen hebben een gat, waardoor een vis kan worden gevangen. Daarnaast zijn er twee speciale schotsen: een schots waarop de iglo wordt geplaatst en een spiegelend veld waarop de ijsberg wordt geplaatst.
Elke speler ontvangt een Inuït-spelfiguur in zijn spelerskleur en plaatst deze op een leeg veld, zonder gat. Elke Inuït heeft een harpoen waarop in de loop van het spel de vissen kunnen worden gespiest. Elke speler ontvangt een recept, met daarop een aantal vissen afgebeeld, in verschillende kleuren en aantallen. Dit zijn de vissen die ze in de loop van het spel moeten vangen. De spelers houden hun recept voor elkaar geheim. Nadat de spelers hun recept goed hebben bestudeerd, wordt het omgekeerd aan hun spelfiguur gehangen, zodat het recept niet te lezen is.
De vissen in de verschillende kleuren worden in het zakje gedaan. Elke kleur vis heeft een eigen vorm.

verloop

fotospelsituatie

Mare Polare wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbelsteen:

  1. Getal: De speler verplaatst zijn spelfiguur net zoveel schotsen velden als de dobbelsteen aangeeft. Velden die bezet zijn door een spelfiguur mogen niet betreden worden. De ijsschots vanwaar de spelfiguur is vertrokken wordt omgedraaid op een lege plaats gelegd.
  2. Inuït: De speler verplaatst zijn spelfiguur naar een veld naar keuze.
  3. Plons: De speler verplaatst zijn spelfiguur naar een lege plaats naar keuze. Zijn Inuït verliest de bovenste vis van zijn harpoen. Deze wordt terug in het zakje gedaan.
Toont het veld waarop de spelfiguur eindigt een gat, dan mag de speler in het zakje vissen naar een vis die op zijn recept staat afgebeeld. De speler moet voelen aan de vorm of het een vis is die hij nog nodig heeft. Als hij de vis uit het zakje heeft gehaald, en ziet dat hij deze vis niet nodig heeft, mag hij deze terug in het zakje doen.
Als de speler is vergeten welke vissen zijn recept bevat, moet hij zijn spelfiguur naar de ijsberg brengen. Daar drukt hij op het recept, en kan in het spiegelende veld zijn recept bekijken.

eind

Als een speler al zijn benodigde vissen heeft gevangen, moet hij zijn spelfiguur op het veld van de iglo verplaatsen. Nu laat hij zijn recept zien. Als dit overeenkomt met de vissen op zijn harpoen (de volgorde speelt geen rol, alleen het aantal en de kleur), is hij de winnaar van het spel. Klopt het echter niet, dan moet hij drie vissen inleveren en het opnieuw proberen.

positief

  • Het spelmateriaal is uitstekend verzorgd. Door het houten spelmateriaal heeft het spel een degelijke uitstraling. De Inuïts blijven goed staan en de vissen passen prima op de harpoen. Het spiegelende veld is een leuk idee, hoewel niet echt noodzakelijk. Een speler kan ook makkelijk zijn receptkaart eraf halen om deze te bekijken.
  • Natuurlijk speelt het geluk een grote rol in het spel. Je kunt geen invloed uitoefenen op de dobbelsteen. Gooi je een plons, dan heb je pech en moet je een vis inleveren. Aan de andere kant zorgt de combinatie van dobbelsteengeluk en het memory-gehalte ervoor dat het spel goed kan worden gespeeld met oudere(n) en wat jongere kinderen samen.
  • Naarmate er meer vissen worden gevangen, stijgt de spanning! Wie heeft als eerste zijn recept compleet? Kortom: een prima spel voor kinderen (6/8 jaar) met een leuke mix van spanning en geluk.

negatief

  • De dobbelsteen is wel erg groot. Dit maakt dat de dobbelsteen niet altijd even makkelijk rolt of juist van de tafel afrolt.
  • Voor jonge kinderen (4/5 jaar) kan het spel nog knap lastig zijn. Je moet goed onthouden wat op je recept staat. Hierbij is de vorm van de vis van groter belang dan de kleur, omdat je bij het vissen af moet gaan op je tastzin: je moet voelen of je de juiste vis te pakken hebt.
  • Het spel kan een beetje 'oneerlijk' eindigen: niet de speler die als eerste al zijn vissen goed gevangen heeft, is de winnaar, maar de speler die het eerst het veld met de iglo bereikt en de juiste vissen heeft. Dat hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn!

waardering van andere sites

goodgameguide9 / 9
56789
AnderSpel8 / 9
5678
spiele-truhe5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
3456
vlaams spellenarchief3 / 4
234
hall90004 / 5
45
spieletest7 / 10
45678910
spielephase4 / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

22-05-2004 itemMare Polare is genomineerd voor de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2004.
05-02-2004 itemSelecta Spielzeug presenteert Mare Polare op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Selecta Spielzeug