doosbestel Mastermind bij bol.com

Mastermind

Mastermind

doosbestel Mastermind bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
14,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Door logisch denken en deduceren probeert de ene speler de geheime code van de andere speler te ontrafelen.

materiaal

1 spelbord, 1 zichtschermpje, code-pionnen in zes verschillende kleuren, sleutel-pinnen in zwart en wit

begin

Het spel wordt gespeeld in meer dan één ronde. In een ronde is de ene speler de codemaker en de andere speler de codebreker. De volgende ronde worden de rollen omgedraaid. Spreek van te voren af hoeveel ronden worden gespeeld; kies altijd een even aantal, zodat elke speler net zo vaak codemaker als codebreker kan zijn.

verloop

fotospelsituatie

De codemaker kiest in het geheim vier code-pionnen en plaatst deze in een gekozen volgorde achter het zichtschermpje. Het is toegelaten om twee of meer pionnen in dezelfde kleur te kiezen. Dit is de verborgen code die de codebreker moet gaan ontrafelen.
In zijn beurt plaatst de codebreker vier code-pionnen naar keuze in de eerste lege rij. Nu geeft de codemaker met de sleutel-pinnen het resultaat:

  • met zwarte pinnen: hoeveel kleuren staan op de juiste positie?
  • met witte pinnen: hoeveel kleuren komen wel in de code voor, maar staan niet op de juiste positie?
Met deze nieuwe informatie plaatst de codebreker vier volgende code-pionnen in de eerstvolgende lege rij.

eind

Als de codemaker vier zwarte pinnen heeft geplaatst, is de code gekraakt. Nu wisselen de rollen. De speler die de minste beurten nodig heeft, om de codes te kraken, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is goed verzorgd. Het zichtschermpje zorgt ervoor dat de ander de code niet stiekem kan afkijken. De pionnen blijven goed in het bord zitten, zolang je er niet al te hard tegenaan stoot.
  • De regels zijn simpel en zo uitgelegd. Voor de minder ervaren spelers kan het echter nog knap lastig zijn in het gestelde aantal beurten de code te kraken.
  • Voor de liefhebbers van een kleine breinbreker blijft Mastermind een prima spel voor tussendoor.

negatief

  • In dit spel speelt ieder voor zich, er is eigenlijk geen interactie. Als je eenmaal een code hebt neergezet, moet je alleen na elke beurt het resultaat doorgeven. Verder heb je niet meer te doen dan je tegenspeler uit z'n concentratie houden!

strategie

Probeer eerst te achterhalen welke kleuren er in de code zitten verwerkt. Zet in de eerste rij vier pionnen in één kleur. Het aantal zwarte pinnen geeft nu aan hoeveel pionnen in die kleur in de code zitten. In de volgende rij zet je net zoveel pionnen in die kleur neer, de rest vul je aan met pionnen in één andere kleur. Nu kun je in ten minste vijf beurten achterhalen welke kleuren en hoeveel in elke kleur in de code zijn verwerkt. Nu alleen nog de juiste posities zien te achterhalen!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spielephase4 / 6
3456
vlaams spellenarchief2 / 4
234
boardgamegeek5½ / 8
67
spieletest4 / 10
5678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

  • Met jonge spelers kan je afspreken om elke kleur slechts eenmaal in de code toe te laten. Dit is al lastig genoeg!
  • Met gevorderde spelers kan je afspreken om ook lege plekken in de code toe te laten. Nu wordt het nog lastiger om de code te kraken!

algemeen

Mastermind is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: van luxe-editie met handige opbergvakjes tot een eenvoudige reisuitvoering.

Reis Mastermind

feitjes

verwijzingen

zoek Mastermind op eBay.nl
Hasbro
Parker
Jumbo
www.spellink.nl