doosbestel Medina bij bol.com

Medina

Medina

doosbestel Medina bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
20,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers bouwen samen aan de Noord-Afrikaanse stad Medina, compleet met paleizen, stallen, markten, en een stadsmuur. De speler die aan het eind de meest waardevolle gebouwen in bezit heeft, is winnaar van het spel.

materiaal

1 spelbord, 1 start-marktkraam, 4 hoektorens, 4 torenfiches (waarde 1-4), 4 paleisfiches (waarde 1-4), Voor iedere speler: een speelscherm, 20 gebouwen in 4 paleiskleuren, 4 daken in de spelerskleur, 3 stallen, 6 marktkramen, 8 muurstukken

paleisfiche01paleisfiche02torenfiche03torenfiche04

begin

De vier hoektorens worden op de hoeken van het spelbord geplaatst. Op een willekeurig stadveld wordt de start-marktkraam neergezet. De paleis- en torenfiches komen open naast het spelbord te liggen. Alle spelers ontvangen hun spelmateriaal en plaatsen dit achter hun speelscherm, met uitzondering van de daken.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt moet een speler twee spelstukken op het bord plaatsen, waarbij de daken ook als spelstuk meetellen.
Het eerste paleisgebouw mag willekeurig neergezet worden. Elk volgend gebouw in deze paleiskleur moet grenzen aan dit paleisgebouw. Paleizen mogen elkaar niet raken, zelfs niet diagonaal.
Door het plaatsen van een dak op een gebouw in een paleis, neemt de speler dit paleis in bezit. Nu mag er geen paleisgebouw meer worden aangebouwd. Er kunnen wel stallen aangebouwd worden. De stallen mogen elkaar niet raken.
Van elke paleiskleur mag de speler 1 paleis in bezit nemen. De speler met het grootste paleis in een paleiskleur ontvangt het bijbehorende paleisfiche. Het grootste oranje paleis levert bijvoorbeeld 4 extra punten op. Nu mag er met de bouw van een nieuw paleis in die paleiskleur worden begonnen. Zodra alle spelers een paleis in een bepaalde kleur bezitten, worden alle gebouwen in die kleur die nog achter de schermen staan uit het spel genomen.
Naast paleisgebouwen en stallen, kan er ook aan de stadsmuren of de markt gebouwd worden. Een stadsmuur wordt op een stadsmuurveld op het spelbord geplaatst en moet altijd verbonden zijn aan een hoektoren. De speler die het eerst een paleis aan een stadsmuur in bezit neemt, ontvangt het torenfiche behorend bij de hoektoren waarmee zijn paleis via de stadsmuur verbonden is. Zodra een medespeler een paleis aan die stadsmuur in bezit neemt, wordt het torenfiche aan hem overgedragen.
Een marktkraam moet altijd grenzen aan een reeds geplaatste marktkraam. Elke marktkraam mag aan maximaal twee andere marktkramen grenzen.

eind

Als een speler geen spelstukken meer heeft, ligt hij uit het spel. De overige spelers spelen door tot ook hun spelstukken op zijn. Indien nog één speler één of meer daken voor zich heeft liggen, moet hij in zijn beurt minstens één dak plaatsen.
Vervolgens worden de punten geteld. Elk paleisgebouw en stal in een paleis telt voor één punt en elk aangrenzende marktkraam en stadsmuur telt ook voor één punt. Bij deze punten worden de eventuele punten van de fiches opgeteld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal van het spel Medina is goed verzorgd. De houten spelfiguren zijn robuust en sluiten mooi aan bij thema. Al spelende ontvouwt zich een nieuwe, driedimensionale stad, compleet met paleizen, stallen, markten, en een stadsmuur.
  • De regels zijn simpel en makkelijk uit te leggen. De mogelijkheden per beurt zijn beperkt, waardoor het spel vlot verloopt. In het begin heeft het lege bord een verlammende uitwerking. Je moet twee spelstukken plaatsen maar waar moet je beginnen? Als het spel eenmaal op gang is, ontstaan er vanzelf "logische" plekken om je spelstukken te plaatsen.
  • De factor geluk is geheel afwezig. Je kunt alleen verrast worden de zetten van je medespelers. Het dilemma is duidelijk: neem ik nu dit paleis in bezit of wacht ik nog even af met het risico dat een medespeler het in bezit neemt?

negatief

  • Het plaatsen van een marktkraam tussen twee afzonderlijke paleizen is een operatie die wat handigheid vereist. Voor je het weet stoot je de paleizen van hun plek.
  • Het paleisfiche behorend bij de bruine paleisgebouwen toont vreemd genoeg een rood paleis.
  • Spreek van te voren af of het is toegestaan een paleis via een stal aan een stadsmuur te verbinden om zo in het bezit van het torenfiche te komen. De spelregels zijn hier niet duidelijk in.

strategie

Als je medespelers allemaal een paleis in een bepaalde paleiskleur in bezit hebben en jij nog niet, kun je in die kleur een paleis bouwen zonder dat je bang hoeft te zijn dat één van je medespelers het in bezit neemt. Zorg er dan wel voor dat je nog een paar paleisgebouwen in die kleur achter de hand houdt. Je kunt er dan natuurlijk wel op rekenen dat ze zullen proberen je de pas af te snijden.
De marktkramen die tussen twee van jouw paleizen doorlopen, tellen mee bij beide paleizen: dat tikt lekker aan!

waardering van andere sites

jeux 2 rody5 / 5
345
spiele-truhe6 / 6
3456
vlaams spellenarchief4 / 4
234
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
hall90005 / 6
345
speelduivel5 / 6
3456
spieleteufel9 / 10
5678910
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellenclub139 / 10
789
goodgameguide8 / 9
56789
boardgamegeek6½ / 8
67
truus en truus7½ / 9½
6789
spellengek (Wendy)3 / 5
2345

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Lees hier de vrije vertaling van de Medina-variant voor 2 personen afkomstig van Wolfgang en Brigitte Ditt.
Probeer ook eens de 'Danaer-geschenkvariant' zoals beschreven door de ontwerper Stefan Dorra.

feitjes

weetjes

01-09-2002 itemMedina is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2002.
10-06-2002 itemMedina is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2002 in de categorie 8 jaar - 12 jaar.
01-04-2002 item999Games brengt de Nederlandstalige versie van Medina op de markt.
17-09-2001 itemMedina bereikt de tweede plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2001.
01-02-2001 itemHans im Glück presenteert Medina op Spielwarenmesse 2001 in Nürnberg.

verwijzingen

Medina voor 2 spelers
999Games
Hans im Glück
Rio Grande Games
www.spellink.nl