doos

Herders & schapen

Herders & schapen

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
25 - 40

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers bouwen een landschap met weilanden en proberen een zo groot mogelijke kudde in hun spelerskleur in een afgesloten weiland te verkrijgen.

materiaal

een heleboel tegels, 1 zakje en voor elke speler: een tegel met 4 schapen in zijn spelerskleur

starttegeltegel01tegel02tegel03

begin

Elke speler trekt een gedekte tegel met daarop een wei met een herder en vier schapen in een spelerskleur, die hij bekijkt en gedekt voor zich legt.
In het midden wordt de starttegel open neergelegd. Deze tegel toont een stuk van een dorp met een bron.
Elke speler trekt 4 tegels uit de zak, die hij voor zijn medespelers verborgen houdt. De tegels zijn tweezijdig bedrukt met stukjes wei met schapen. De afzonderlijke weilanden worden door hekken van elkaar gescheiden en elk stukje wei bevat slechts schapen in één spelerskleur. Sommige afbeeldingen tonen ook een stuk dorp of een stuk bos.

verloop

In zijn beurt neemt de speler een tegel uit zijn hand en plaatst deze passend, met minstens één zijde aan de reeds open liggende tegels. De aangelegde tegel mag elke kleur schapen bevatten. Door het aanleggen mogen nooit schapen met een verschillende spelerskleur in een stuk weiland belanden. De speler mag net zoveel tegels uit de zak trekken, als het aantal tegels dat grenst aan de net aangelegde tegel.
Een speler mag de beurt van een medespeler onderbreken om één van de volgende acties uit te voeren:

  • Wolf plaatsen: Een wolf moet grenzen aan bos. Alle weilanden die direct aan dit bos grenzen worden niet meer meegeteld.
  • Jager plaatsen: Een jager moet ook grenzen aan bos. Alle weilanden die direct aan dit bos grenzen zijn beschermd tegen de wolf. Een jager kan ook op een reeds liggende wolf worden gelegd.
  • Kleur bekennen: de speler legt zijn gedekte tegel open neer. Zijn medespelers weten nu welke spelerskleur hij bezit. Hij mag de tegel aanleggen en nog een extra tegel plaatsen.
  • Passen: Zodra een speler past, mag hij niet meer meespelen. De eerste speler die past ontvangt een aantal bonuspunten. Het aantal bonuspunten dat verkregen kan worden, neemt af naarmate men later past dan zijn medespeler(s).
De speler die aan de beurt was, mag zijn beurt nu beëindigen.

eind

Het spel eindigt als alle spelers gepast hebben. De spelers tellen het aantal schapen in hun grootste kudde. Deze kudde moet zich bevinden in een afgesloten weiland. Hierbij worden nog de eventuele bonuspunten bij opgeteld. De speler met de meeste punten is de winnaar. Bij gelijke stand wint de speler met de grootste tweede kudde, etc.

positief

  • In de franstalige uitgave heet het spel 'Guerre des Moutons'. Iets van die oorlogzucht is terug te vinden in de gelaatsuitdrukking van de schapen. Alleen de kussende schaapjes kijken wat vriendelijker!
  • Aan het begin van het spel is het voor iedereen onbekend wie met welke spelerskleur punten moet scoren. Dit brengt een klein bluf-element in het spel.
  • Op het eerste gezicht vertoont het spel grote gelijkenis met Carcassonne. Hierbij plaatsen de spelers ook vierkante tegels waarbij een landschap ontstaat, maar daar houdt de gelijkenis ook wel op. Bij Carcassonne ben je afhankelijk van de tegel die je trekt, bij dit spel heb je een aantal tegels in je hand. Een leuk detail is, dat als je aangelegde tegel aan meer dan één tegel grenst, je ook meer nieuwe tegels uit de zak mag trekken (tot de zak leeg is . . .). Een ander verschil zit in de telling, de mogelijkheid om te passen en de extra acties.

negatief

  • Het bijgeleverde zakje is eigenlijk te klein om alle tegels te kunnen bevatten.
  • De boven- en onderkant van de tegels laat aan de hoeken al snel een beetje los.
  • Doordat de tegels aan twee zijden bedrukt zijn, wordt de geluksfactor bij het trekken van de tegels iets verkleind, maar het is wel onhandig vasthouden. Je bent voortdurend je tegels aan het draaien om te kijken welke tegel je kunt/wilt plaatsen en welke je nog even wilt bewaren. Een papieren speelscherm (zoals in Eufraat & Tigris, Medina of Samurai) kan hier een oplossing bieden.

strategie

Aan het begin van het spel kun je door het leggen van je tegel aan meer dan één tegel, meer tegels verkrijgen. Zo vergroot je je keuzemogelijkheid. Als de zak eenmaal leeg is, kun je geen tegels meer verkrijgen.
Snel passen levert je een aanzienlijke bonus op.
Het is altijd handig een tweede kudde achter de hand te hebben. Een gelijke stand is eerder regel dan uitzondering.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
spellenclub137½ / 10
789
speelduivel3 / 6
3456
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910
truus en truus6 / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345
goodgameguide5 / 9
56789
spiele-truhe3 / 6
3456

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het bepalen van de eindstand:
Om de winnaar te bepalen wordt de som van de bonus en het aantal schapen in de grootste kudde in een spelerskleur vermenigvuldigd met het aantal kuddes in die spelerskleur. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

feitjes

weetjes

01-07-2004 item999Games brengt de Nederlandstalige versie Herders & Schapen op de markt.
16-10-2003 itemLa Guerre des Moutons is winnaar van de Jeu de l'Année-verkiezing 2003.
30-08-2003 itemLa Guerre des Moutons is één van de finalisten van de Jeu de l'Année-verkiezing 2003.
17-10-2002 itemGoldsieber presenteert Meine Schafe, Deine Schafe op Spiel 2002 in Essen.

verwijzingen

Cursus Meine Schafe, Deine Schafe (Fr)
Goldsieber
Asmodée
Cafe Games International
999Games
www.spellink.nl