doosbestel Mens Erger Je Niet! bij bol.com

Mens erger je niet

Mens erger je niet

doosbestel Mens Erger Je Niet! bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
12,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

Elke speler probeert als eerste zijn vier pionnen binnen te krijgen.

materiaal

1 spelbord, 1 dobbelsteen en voor elke speler: 4 pionnen in zijn spelerskleur.

begin

Het spelbord is tweezijdig: de ene zijde is voor een spel met 2-4 spelers, de andere zijde is voor een spel met 5-6 spelers. In een spel met 3 of 5 spelers speelt 1 speler met twee kleuren. Hieronder wordt een spel met 4 spelers beschreven.
Het spelbord toont voor elke spelerskleur vier startvleden (B), een beginveld (A) en vier eindvelden (a-d). Hiertussen loopt een parcours dat door alle pionnen moet worden afgelegd.
Elke speler plaatst de vier pionnen in zijn spelerskleur op zijn vier startvelden. Om de startspeler te bepalen, gooien de spelers om de beurt met de dobbelsteen. De speler die het hoogst gooit is de startspeler.

verloop

spelbord

Mens erger je niet! Wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Hij moet een eigen pion naar keuze net zoveel velden verplaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen. De pion kan andere pionnen passeren. Als de pion eindigt op een veld waar al een pion staat, dan wordt deze pion geslagen. De pion wordt teruggeplaatst op een startveld in zijn spelerskleur.
Als de speler 6 gooit, moet hij een pion van een startveld op zijn beginveld A van het parcours plaatsen. Vervolgens moet hij nogmaals gooien om deze pion vooruit te plaatsen, ook als daardoor een eigen pion wordt geslagen. Als de speler 6 gooit, maar geen pion meer op een startveld heeft staan, mag hij een pion naar keuze verplaatsen. Ook nu moet hij nogmaals gooien, maar nu mag hij ook een andere pion verplaatsen.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
Als een pion het hele parcours heeft afgelegd, moet de pion op één van de vier eindvelden (a - d) worden gebracht. Op elk eindveld is plaats voor één pion. Om op een eindveld te eindigen, moet de speler precies het juiste aantal ogen gooien. Als dat niet lukt, moet een andere pion worden verplaatst, zolang er nog een pion in de race is.

eind

Het spel eindigt zodra een speler zijn vierde pion op een eindveld heeft gebracht. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Wie heeft dit spel niet in de kast staan? Volgens de speldoos is het zelfs 'Het meest gespeelde spel'.
 • De regels zijn simpel en zo uitgelegd. Je kunt zo met spelen beginnen.
 • Iedereen die een beetje kan tellen, kan meespelen. Maar je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen: als je pion wordt geslagen, moet ie weer helemaal opnieuw beginnen.
 • Een spel met zo'n hoge geluksfactor is vooral geschikt voor jonge kinderen of om lekker met je opa of oma te spelen!

negatief

 • Het spelbord is zodanig van opzet, dat het spel het best met 2 of 4 spelers kan worden gespeeld. Volgens de regels moet in een spel met 3 spelers 1 speler met 2 kleuren spelen.
 • Het spel kent een hoge geluksfactor: de worp van dobbelsteen bepaalt het spel. Vooral vervelend als je maar geen 6 gooit. Maar ook dan geldt: Mens, erger je niet!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
AnderSpel6 / 9
56789
spielephase3 / 6
3456
spieletest5 / 10
5678910
speelduivel1 / 6
3456

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Iedereen heeft zo z'n eigen huisregels gemaakt. Zo kan je afspreken dat je de pion die je met 6 verplaatst, ook moet verplaatsen als je nogmaals gooit. Of dat je ook voor je eerste pion eerst 6 moet gooien om te mogen starten.
In een spel met 4 spelers kan je ook in twee teams spelen. De spelers van een team zitten tegenover elkaar. Een speler kan er dan voor kiezen om met een pion het parcours nogmaals te doorlopen, om zo zijn medespeler te helpen.

algemeen

 • Mens erger je nietiIs uitgegeven in verschillende uitvoeringen: van eenvoudige reisuitvoering tot luxe klik-klak-versie.
 • De naam van het spel is wettig gedopeneerd: Mens erger je niet! Er zijn veel look-a-like's op de markt onder een andere naam, zoals 'Verlies je hoofd niet', 'Plaag me niet' of 'Kimble'.
 • Mens erger je niet is ook uitgebracht in een unieke speelkleed-uitvoering! Het speltapijt is een sterk vloerkleed van bijna 1 × 1 meter.
 • Mens erger je niet is gebaseerd op het eeuwenoude, Indiase spel Pachisi. De spelregels van Pachisi zijn wel iets anders. Zo kan je blokkades vormen en kan je aan het begin van je beurt aangeven dat je afziet van het gooien met de dobbelsteen, als dat je handiger uitkomt.
 • Voor de allerkleinsten is er het spel Huisje, Boompje, Beestje. Hierbij is de dobbelsteen vervangen door een dobbelsteen met eenvoudige symbolen.

PachisiGroot speelkleedMens erger je niet! Klik Klakbestel Mens erger je niet! Klik Klak (toys) bij bol.comMens erger je niet! Reisuitvoeringbestel Mens erger je niet! Reisuitvoering (toys) bij bol.comMens erger je niet! SesamstraatKimble Sesamstraat - Selecta3D Ludo - Clown Gamesbestel 3D Ludo BS (toys) bij bol.com

feitjes

verwijzingen

Jumbo
Schmidt Spiele
Van der Meulen BV
www.spellink.nl