doosbestel Metro spel - Bordspel bij bol.com

Metro

Metro

doosbestel Metro spel - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 21,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig aanleggen van spoortegels hun eigen metrolijnen zo lang mogelijk te maken en juist te voorkomen dat hun medespelers dit lukt.

materiaal

1 spelbord, 60 spoortegels en voor elke speler: 1 overzichtskaart, 1 telfiguur en 1 set metrowagons in zijn spelerskleur.

tegel01tegel02tegel03achterkantspelbord

begin

De spoortegels worden gedekt neergelegd. Elke spoortegel toont 4 stukken van een metrolijn en een rode pijl. Elke speler ontvangt 1 spoortegel in zijn hand.
Het spelbord toont een rooster van 8 × 8 vierkante velden, waarop in de loop van het spel de spoortegels worden geplaatst. De rode pijlen op de spoortegels moeten dezelfde kant op wijzen. De buitenste velden zijn aangesloten op een station.
Elke speler ontvangt zijn overzichtskaart. Hierop staat bij welke stations hij met een metrowagon moet markeren. Dit is de beginopstelling.

verloop

fotospelsituatie

Metro wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt legt de speler zijn spoortegel op een vrij veld op het spelbord. Als de speler zijn spoortegel niet wil plaatsen, mag hij een nieuwe tegel trekken. Deze tegel moet hij plaatsen.
De geplaatste spoortegel moet grenzen aan een station aan de rand van het spelbord of aan een reeds eerder geplaatste tegel. De rode pijl op de tegel moet de juiste kant op wijzen. De tegel hoeft niet aan een eigen station of metrolijn worden geplaatst, maar kan ook bij een station of lijn van een medespeler worden aangelegd.
Als door het plaatsen van een tegel een metrolijn wordt afgesloten, worden de punten geteld. De metrolijn wordt gevolgd vanaf het beginstation tot het eindstation. Elke tegel waarover de lijn loopt, telt voor 1 punt. Als de lijn eindigt bij een station in het midden van het spelbord, worden de punten verdubbeld.
Als de speler nu geen tegel meer op hand heeft, trekt hij een nieuwe tegel. De beurt gaat naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra alle spoortegels zijn geplaatst en alle lijnen zijn gewaardeerd. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Iedereen kan direct aanschuiven. Ook met de volle bezetting kan het spel vlot verlopen.
  • Je kan elkaar behoorlijk dwarszitten. Door het aanleggen van een tegel kan je de metrolijn van je medespelers zo kort mogelijk proberen te maken.
  • Hoe langer je eigen metrolijn is hoe meer punten je scoort. Helemaal als een station in het midden wordt bereikt. Lukt het je nog die ene tegel te trekken en die dubbele punten te pakken?

negatief

  • De geluksfactor ligt ook hier weer in het blind trekken van een tegel. In principe past elke tegel op elk veld, maar sommige tegels maken je lijn langer en andere tegels maken je lijn voortijdig af!
  • Aangezien je maar 1 tegel in je hand hebt, is de keuze per beurt beperkt. Je kunt de gok wagen en een nieuwe tegel trekken, maar dat is dan wel de tegel die je moet plaatsen.

waardering van andere sites

spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
goodgameguide7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456
spellenclub136½ / 10
789
kulkmanns gamebox3 / 10
456789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

In de spelregels staan twee varianten beschreven:

  1. De pijl op de tegel en de velden wordt genegeerd. Zo heb je meer mogelijkheden om de tegel te plaatsen.
  2. De spelers mogen 2 of zelfs 3 tegels in hun hand houden. Zo heb je keuze uit meer tegels.
Door beide varianten zal het spel wel langer duren.

feitjes

weetjes

05-02-2004 itemUberplay presenteert Metro op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
22-04-2001 itemMetro is winnaar van de Mensa Select-verkiezing 2001.
03-02-2000 itemQueen Games presenteert Metro op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

Queen Games
Tilsit
Uberplay
www.spellink.nl