doos

Minos

Minos

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
90 - 120

leeftijd

leeftijd
14+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers brengen de Minoïsche beschaving rond het Middellandse Zeegebied weer tot leven door het stichten van nederzettingen en steden.

materiaal

speelbord, 6 dobbelstenen, 108 munten, 80 bouwfiguren, 50 soldijringen en per speler: 7 schepen, 12 soldaten, 1 niveausteen

DOBBELSTENENducatenschip

begin

Iedere speler krijgt een schip, een niveausteen en 5 zilveren munten. De niveaustenen worden op veld 0 van de welvaartsschaal geplaatst, de schepen starten op het zeeveld met de vis. Door het bouwen en veroveren van nederzettingen proberen de spelers welvaart te verkrijgen en ze andere spelers afhandig te maken.

verloop

fotospelsituatie

Welke acties een speler tijdens zijn beurt mag uitvoeren wordt bepaald door maximaal drie worpen met de dobbelstenen. De speler houdt hierbij de dobbelstenen, die hij deze beurt wil gaan gebruiken, apart. De dobbelsteensymbolen hebben de volgende betekenis:

  • weegschaal: de speler incasseert inkomen, afhankelijk van zijn welvaartsschaal;
  • pijl: de speler krijgt een gratis soldijring en het recht om meer te kopen;
  • meeuw: representeert 5 bewegingspunten die alleen in deze beurt gebruikt kunnen worden;
  • gebouw: 1 bouwpunt, deze kan alleen in deze beurt gebruikt worden om te bouwen;
  • joker: kan ingezet worden als één van de hiervoor genoemde symbolen;
  • ster: verhoogt de waarde van een van de hiervoor genoemde symbolen met één punt als 'ie daarmee gecombineerd wordt.
Joker en ster mogen in één actie-combinatie slechts één keer gebruikt worden.
Vervolgens voert de speler zijn acties uit. Welke acties mogelijk zijn is niet alleen afhankelijk van de dobbelstenen, maar ook van zijn geldvoorraad en de situatie op het spelbord.

Bewegen

De speler mag zijn gegooide bewegingspunten willekeurig over zijn spelfiguren verdelen. Soldaten bewegen over het land, schepen verplaatsen zich over water. Op elk veld mag slechts één spelfiguur staan - met uitzondering van nederzettingsvelden. Over velden die bezet zijn mag niet worden gesprongen, maar er volgt een conflict (zie conflicten).

Nederzettingen

De speler kan op een nederzettingsveld een nederzetting stichten door het plaatsen van een bouwfiguur als zich daar een eigen spelfiguur bevindt. De speler heeft de keuze uit een stadsmuur, woonwijken, scheepswerven en handelscentra. Een nederzetting kan maximaal vier bouwfiguren bevatten. Zo'n volgebouwde nederzetting is een stad en moet één stadsmuur bevatten, niet meer en niet minder. De eerste bouwfiguur kost 1 bouwpunt en 1 zilverstuk, de kosten voor de volgende bouwfiguren in een nederzetting lopen steeds verder op.

Welvaartsschaal

Met elke bouwactiviteit verhoogt de speler zijn welvaart. Zijn niveausteen wordt op de welvaartsschaal een aantal velden hoger geplaatst. Verliest de speler een nederzetting - in een conflict of door het weghalen van alle bijbehorende spelfiguren - dan daalt zijn welvaart.

Kopen van soldaten en schepen

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk extra soldaten of schepen te kopen en bij een nederzetting met twee woonwijken resp. twee scheepswerfen te plaatsen.

Conflicten

Een conflict ontstaat als een spelfiguur een vijandige spelfiguur tegenkomt. Conflicten worden uitgevochten met de dobbelstenen. De eerste worp is gratis, maar voor elke volgende worp moet een soldijring worden betaald. De aanvaller bepaalt eerst zijn gevechtssterkte en vervolgens probeert de verdediger dit te evenaren. De verliezer moet zijn spelfiguur weer op voorraad nemen. Om een nederzetting te veroveren moet de aanvaller alle spelfiguren bij die nederzetting uitschakelen.

eind

Het spel is afgelopen als alle nederzettingen minimaal bebouwd zijn en er ten minste twee steden zijn ontstaan (een stad is een nederzetting met vier bouwfiguren). De speler met de hoogste welvaart wint, bij gelijke stand bepaalt het contante geld de winnaar.

positief

De dobbelstenen worden op twee verschillende manieren ingezet: om te bepalen welke acties je deze beurt mag uitvoeren en voor het uitvechten van een conflict. De factor geluk wordt enigszins verzacht doordat je meerdere keren mag gooien (in conflicten door het betalen van soldijringen).
Conflicten zijn gevaarlijk: er is altijd een verliezer en dat wordt door de dobbelstenen bepaald! Maar daar staat tegenover dat het je ook heel wat kan opleveren!

negatief

Om te voorkomen dat je de hele tijd door de regels zit te bladeren op zoek naar de betekenis van de dobbelsteensymbolen of de kosten voor het bouwen van een bouwfiguur, heb ik van de belangrijkste spelregels een korte samenvatting gemaakt.
Het aantal stappen dat gezet moet worden van de ene nederzetting naar de andere nederzetting lijkt wel volkomen willekeurig gekozen. Hierdoor is marcheren over land vaak geen optie.
Ik zelf vind het moeilijk te verkroppen als mijn met pijn en moeite gebouwde nederzetting wordt overgenomen door een medespeler. Het is zelfs mogelijk helemaal van het bord gespeeld te worden. Dit is nog moeilijker te verstouwen omdat het door puur geluk (door het gooien van dobbelstenen) wordt bepaald. Je kunt je wel enigszins indekken door het aanschaffen van soldijringen, maar een gegooide weegschaal schakelt de dobbelsteen tijdelijk helemaal uit!

strategie

Zorg dat je zo snel mogelijk een schip kunt kopen door het bouwen een scheepswerf. Als je je schip in het begin van het spel door een conflict verliest, wordt het erg moeilijk om weer op sterkte te komen en je kunt zelfs helemaal van het bord gespeeld worden.
Sommige nederzettingen liggen op loopafstand van naburige nederzettingen. Houd daar rekening mee met het aanschaffen van bouwwerken in die nederzettingen. Je bent wellicht een makkelijk doelwit voor een conflict. Maar je kunt zo'n nederzetting wellicht gebruiken als uitvalsbasis naar een naburige nederzetting van een medespeler.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
spielephase4 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
spieleteufel5 / 10
5678910
boardgamegeek5½ / 8
67

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Om het spel in te korten, of wanneer er met minder dan vier spelers gespeeld wordt, kan een aantal nederzetting uit het spel genomen worden, doe dit door willekeurig een aantal nederzettingen met een gouden munt te markeren.
Bij twee spelers worden zes nederzettingen op deze manier gemarkeerd. Beide spelers spelen met twee kleuren.

Een extra spelregel:
Een soldaat kan per schip van nederzetting naar nederzetting vervoerd worden, als
-het doel in dezelfde beurt wordt bereikt,
-de zeeweg vrij is, er onderweg dus geen conflicten uitgevochten hoeven te worden,
-er in de doelhaven geen eigen schip ligt.
Een schip mag nooit meer dan één soldaat vervoeren. Als de doelhaven door soldaten van een andere speler wordt bewaakt, moet zij veroverd worden. Eerst strijdt het aanvallende schip, als het verliest, wordt met de soldaat doorgevochten.

feitjes

weetjes

1992 itemMinos bereikt de zevende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1992.

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl