doos

Mississippi Queen

Mississippi Queen

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn kapiteins op een stoomboot op de Mississippi en proberen door handig manouvreren als eerste met twee passagiers de finish te halen.

materiaal

12 rivierdelen, waaronder het startdeel, 1 finishveld, 1 meetlat, 16 passagiers, 1 speciale dobbelsteen en voor elke speler: 1 boot met twee raderen.

fotospelmateriaalrivierdeel

begin

Het spelbord wordt opgebouwd uit twee rivierdelen. De overige rivierdelen worden gedekt neergelegd. Elk rivierdeel bestaat uit een aantal hexagonale water- en eilandvelden. Elk rivierdeel kan op drie verschillende punten aan een ander rivierdeel worden aangelegd.
De spelers ontvangen een stoomboot met twee raderen. Met het ene rad wordt de kolenvoorraad bijgehouden en met het andere rad de snelheid. Elke boot start met een kolenvoorraad van '6' en een snelheid '1'. Op een boot is plaats voor twee passagiers, die onderweg moeten worden opgepikt en aan het eind van de rivier moeten worden afgezet. De boten worden op de startvelden geplaatst.

verloop

fotospelsituatie

De positie van de boten bepaalt elke ronde de speelvolgorde. De speler die op kop ligt is het eerst aan de beurt, gevolgd door de speler die op de tweede positie ligt, etc.
In zijn beurt mag een speler de snelheid van zijn boot met één stap verhogen of verlagen. Bij elke extra verandering wordt de kolenvoorraad met één stap verlaagd. De boot moet vervolgens net zoveel velden verder worden geplaatst als de snelheid aangeeft. De boot mag hierbij eenmaal een bocht van 60 graden maken. Bij elke extra verandering wordt de kolenvoorraad met één stap verlaagd. De kolenvoorraad kan onderweg niet worden aangevuld!
Om een passagier van een eiland op te pikken, moet de boot precies bij een aanlegsteiger aanmeren met een snelheid '1'. Ook de finish moet met een snelheid '1' worden gehaald. Een speler kan met zijn boot een andere boot wegrammen als deze in de weg ligt en de eigen boot nog genoeg snelheid heeft.
Zodra een boot als eerste een nieuw rivierdeel bereikt, bepaalt een worp met de dobbelsteen aan welke van de drie mogelijke punten (linksom, rechtdoor of rechtsom) het volgende rivierdeel moet worden aangelegd.

eind

De speler die als eerste met twee passagiers aan boord het eind van de rivier bereikt is de winnaar van het spel. Vervolgens wordt verder gespeeld om de tweede en derde plaats.

positief

  • De regels zijn relatief eenvoudig en zo uitgelegd. Sla het basisspel gerust over en begin direct met de passagiersvariant.
  • De loop van de rivier verandert in de loop van het spel. Je moet hierop een beetje anticiperen. Voor je het weet dreig je van het bord af te varen. Dat gaat je kolen kosten!
  • Hoe meer spelers er mee doen, des te groter is de kans op een ramkoers. Altijd leuk om iemand op zij te drukken, als deze net van plan was een passagier op te pikken. Minder leuk als het jou overkomt!

negatief

  • Aan het begin van het spel is de koers van de rivier nog niet bekend. Pas als een boot als eerste een nieuw rivierdeel bereikt, wordt het volgende rivierdeel aangelegd. Hoe deze precies komt te liggen, wordt bepaald door een worp met de dobbelsteen: linksom, rechtdoor of rechtsom. De koploper heeft hierbij een nadeel: het kan zijn dat hij alle zeilen moet bijzetten om een goede koers te kunnen blijven varen.
  • Mississippi Queen is geen zwaar strategisch spel met veel taktische keuzes, maar een prima familiespel voor even tussendoor.

waardering van andere sites

spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456
spieleteufel5 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

Met de uitbreiding The Black Rose is het spel ook met 2 spelers of juist met 6 spelers speelbaar.

Uitbreiding - The Black Rose

weetjes

1997 itemMississippi Queen bereikt de vierde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1997.
1997 itemMississippi Queen is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 1997.
1997 itemMississippi Queen krijgt de Essener Feder 1997 uitgereikt.

verwijzingen

Goldsieber
Rio Grande Games
www.spellink.nl