doosbestel Morgenland bij bol.com

Morgenland

Morgenland

doosbestel Morgenland bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
18,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het handig inzetten van biedfiches schatten te verkrijgen die nodig zijn om de verschillende artefacten te kunnen betalen.

materiaal

spelbord, startspeler-kameel, een heleboel edelstenen (in 5 verschillende soorten), 45 edelsteenkaarten, 21 toverkaarten, 10 paleiswachterfiches, 30 artefacten fiches en voor iedere speler: een zichtscherm, 8 biedfiches (met waarde 1 t/m 9, geen 3)

artefact01artefact02artefact03artefact04artefact05artefact06kaartkaart02kaart03

begin

Elke speler ontvangt zijn biedfiches, drie willekeurige edelstenen en één artefact: de wonderlamp. De spelers plaatsen deze achter hun zichtscherm. De edelsteenkaarten en toverkaarten worden geschud en als twee aparte, gedekte stapels neergelegd. De bovenste edelsteenkaart wordt opengedraaid: hierop staat aangegeven welke edelstenen er in deze ronde te verkrijgen zijn en hoeveel. De artefacten (per soort één per speler) worden geschud en gedekt in 5 stapels klaargelegd. Van elke stapel wordt het bovenste artefact open in een paleisveld op het spelbord neergelegd. Dit zijn de artefacten die in deze ronde te koop zijn. De 10 paleiswachterfiches worden geschud en gedekt neergelegd. Eén willekeurig fiche wordt gedekt in het paleiswachtersveld op het spelbord geplaatst.

verloop

spelbord

Het spelbord is onderverdeeld in drie gebieden: onderaan de drakengrotten waar de verschillende edelstenen te verkrijgen zijn, daarboven een straat waar allerlei voordelen te behalen zijn, en bovenin een paleis dat bewaakt wordt door een paleiswachter, waar verschillende artefacten te koop zijn.
Het spel bestaat uit twee fases: in de eerste fase leggen de spelers om de beurt gedekt een biedfiche in een veld tot alle biedfiches geplaatst zijn. In de tweede fase worden de fiches opengedraaid, te beginnen in het veld liinksonder, via de straat, naar de velden van het paleis. In elk veld wordt gekeken welke speler in totaal het hoogst heeft ingezet.
In de grotten verkrijgt de speler die het hoogst heeft ingezet de meeste edelstenen. De op één na hoogste bieder ontvangt (afhankelijk van welke edelsteenkaart er deze ronde gedraaid is) de edelstenen uit het tweede vak in dit veld. Dit gaat door tot alle edelstenen uit dit veld verdeeld zijn. Nu wordt het volgende veld gewaardeerd.
In de straatvelden zijn allerlei voordelen te verkrijgen: een toverkaart, het recht om meer dan één artefact uit te spelen, het recht om één willekeurige edelsteen te ruilen tegen drie edelstenen uit de voorraad, en het recht de nieuwe startspeler te worden. Dit voordeel is van belang in het geval dat meerdere spelers even hoog hebben ingezet: de startspeler wint of de speler die het dichtst naast de startspeler zit!
In het veld van de paleiswachter wordt het paleiswachterfiche opengedraaid. Om te mogen passeren moet de speler minstens net zo hoog hebben ingezet. Anders moet hij bijpassen met edelstenen uit zijn voorraad of hij moet al zijn biedfiches uit de paleisvelden verwijderen.
In een paleisveld mag de hoogste bieder het artefact kopen voor net zoveel edelstenen als de waarde van zijn daar ingezette biedfiche(s). Per biedfiche moeten het edelstenen van één soort zijn!
Onderweg kunnen de spelers op elk moment toverkaarten uitspelen of de kracht van een artefact gebruiken. Zo kan de sleutel worden gebruikt om de paleiswacht zonder betaling te passeren en met het +3-fiches kan een bod met 3 verhoogd worden. Toverkaarten komen op de aflegstapel, artefacten worden weer terug op voorraad genomen.

eind

Het spel eindigt zodra het laatste artefact is verkocht. Nu tellen de spelers hun artefacten. De speler met de meeste artefacten wint, en anders de speler met de meeste perkamentrollen. Geeft ook dit geen uitsluitsel, dan wint de speler met de meeste edelstenen.

positief

Door het blind inzetten van de biedfiches krijgt het spel een zekere spanning: je weet nooit wat je medespelers neerleggen, het kan een 9 zijn maar net zo goed een 2. En in een veld kunnen meer biedfiches van dezelfde speler komen, dus wie weet legt hij er nog wel een fiche bij!
Je moet je akties/krachten goed verdelen, want je wilt een heleboel en je mag maar zo weinig. Je moet voortdurend keuzes maken.

negatief

Door de opzet van het spelregelboekje, is het soms even zoeken als je een bepaalde regel nog even wilt nalezen.
Sommige toverkaarten zetten het spel wel heel erg op z'n kop: de hoogste bieders worden de laagste en andersom! Dit vraagt om het inzetten van het artefact tegenspreuk: Als een speler een toverspreuk inzet, wordt de werking hiervan teniet gedaan. Maar ja, wie offert zich op? Je kan normaal gesproken maar 1 artefact per ronde inzetten . . . . .

strategie

Het komt regelmatig voor dat je net zo hoog hebt ingezet als een medespeler. Zit je ver van de startspeler verwijderd, dan loont het zeker de moeite hoog in te zetten op de start-kameel. Zit je direct naast de startspeler, dan heeft dat niet zoveel prioriteit.
Het heeft geen zin hoog in te zetten op een paleisveld, als je zeker weet dat je niet genoeg edelstenen hebt verzameld om het artefact te kunnen kopen.
Houd een beetje in de gaten wie welke artefacten en welke edelstenen (en hoeveel!) verkrijgt, want dat je helpt je om in te schatten wat je medespelers van plan zijn. En daar gaat het om in dit spel: beetje bluffen en inschatten!

waardering van andere sites

spellengek (dagmar)5 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
speelduivel5 / 6
3456
spellengek (wendy)4 / 5
2345
truus en truus8½ / 9½
6789
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellenclub139 / 10
789
goodgameguide8 / 9
56789
hall90004½ / 6
345
spieleteufel7 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
spielephase4 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
jeux 2 rody3 / 5
345

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

10-08-2003 itemMorgenland is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2003.
21-06-2002 item999Games brengt de Nederlandstalige versie van Morgenland op de markt.
15-09-2000 itemMorgenland bereikt de negende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2000.
03-02-2000 itemHans im Glück presenteert Morgenland op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

Regelsamenvatting (Nederlands)
999Games
Hans im Glück
Rio Grande Games
www.spellink.nl