doosbestel Munchkin bij bol.com

Munchkin

Munchkin

doosbestel Munchkin bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
15,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van verschillende rollen en proberen door het handig uitspelen van kaarten monsters te verslaan om zo als eerste het tiende level te bereiken. Maar pas op: de spelers kunnen elkaar helpen bij het verslaan van monsters, maar ook vervloekingen uitspreken of extra monsters op je af sturen!

materiaal

168 kaarten (onderverdeeld in schatkaarten en kerkerkaarten), zelf toevoegen: 1 dobbelsteen en voor elke speler 10 fiches

SCHATKAART-ACHTERKANTRAS-ELFSPORTDRANKJEKERKERKAART-ACHTERKANTMONSTER

begin

De schatkaarten en kerkerkaarten worden geschud en als twee aparte trekstapels neergelegd. Elke speler ontvangt twee schatkaarten en twee kerkerkaarten in zijn hand. Daarnaast ontvangt elke speler tien fiches om zijn levels mee bij te houden. Aan het begin van het spel heeft elke speler het ras mens en geen klasse of voorwerpen. Dit kan gedurende het spel veranderen door het uitspelen van kaarten, die de speler voor zich neerlegt.

verloop

fotospelsituatie

Munchkin wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt legt de speler de bovenste kaart van de kerkerstapel open neer:

  1. Het is een monster.
  2. Het is een vervloeking.
  3. Het is een andere kaart.
Ad 1. Als het een monster is, dan moet de speler het bevechten. De speler kan hierbij de hulp van een medespeler vragen. De speler kan er echter ook voor kiezen om te vluchten. Daarvoor moet hij met de dobbelsteen '5' of hoger gooien. Om een monster te bevechten, wordt het level van de actieve speler opgeteld bij het level van de eventuele helpende speler, samen met de bonus van hun eventuele voorwerpen (zoals wapens) en eventueel uitgespeelde kaarten (zoals drankjes). Als dit samen hoger is dan het level van het monster, dan is het monster verslagen. De actieve speler ontvangt twee schatkaarten van de stapel en stijgt één level. Als een medespeler hem heeft geholpen, worden de schatkaarten verdeeld. Lukt het de speler niet om het monster te verslaan of te vluchten, dan krijgt hij het aangegeven portie ellende over zich heen.
Ad 2. De vervloeking (indien van toepassing) wordt direct uitgevoerd.
Ad 3. Als het geen monster en geen vervloeking is, dan neemt de speler deze op zijn hand.
Als de speler geen monster heeft getrokken, mag de speler zelf een monster uit zijn hand spelen om deze te bevechten. Als de speler geen monster heeft getrokken of heeft gespeeld, mag hij een kaart van de kerkerstapel op hand nemen. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler level 10 heeft bereikt.

positief

  • De afbeeldingen en beschrijvingen op de kaarten zitten vol humor. Neem het monster 'Schaamluis': hier kan je niet voor vluchten! Lukt het je niet het monster te verslaan, dan moet je al je kledingstukken die je onder de taille draagt, afleggen.
  • De spelers kunnen elkaar behoorlijk dwarszitten door extra monsters op te roepen of vervloekingen uit te spreken. Maar je kan elkaar ook helpen. Dit is vooral aantrekkelijk voor een elf: als hij het monster helpt te verslaan, stijgt hij ook een level.

negatief

  • Het spel kan aardig lang duren, aangezien je het laatste level alleen kan verdienen door het verslaan van een monster, en niet door het uitspelen van een 'stijg een level'-kaart of het verkopen van voorwerpen.
  • De factor geluk schuilt ook hier weer in het trekken van een kaart van een gedekte stapel. Er zijn monsters met een laag level (zoals de schaamluis met level 1), maar andere monsters zijn heel wat lastiger te verslaan.
  • Ook de spelregels zijn met humor geschreven. Mede hierdoor zijn niet alle regels even duidelijk. Maar gelukkig is dit in de spelregels voorzien: de eigenaar van het spel heeft het laatste woord.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
vlaams spellenarchief4 / 4
234
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
goodgameguide7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
hall90003 / 6
345
spellengek (Peter Hein)2 / 5
2345
spellenclub135½ / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

In 2002 brengt Steve Jackson Games Star Munchkin op de markt. Het spel heeft hetzelfde spelmechanisme als Munchkin, maar nu speelt het zich af in de ruimte. De spelers kunnen met Androids, Cat People en Mutants vechten tegen Fanged Fuzzballs, Bionic Bimbos en de Brain in a Jar. Star Munchkin bevat 168 kaarten, regels en dobbelsteen en kan worden gecombineerd met het originele Munchkin spel. Verkrijgbaar in het Engels en Duits.
In 2006 brengt PS Games de Nederlandstalige uitgave van Munchkin Bites! Op de markt onder de naam Munchkin Zuigt! Het spel bevat naast het basisspel ook de eerste uitbreidingsset.
In 2007 brengt Steve Jackson Games The Good, the Bad, and the Munchkin op de markt. Het spel heeft hetzelfde spelmechanisme als Munchkin, maar nu speelt het zich af in het Wilde Westen!

Star Munchkinbestel Star Munchkin (toys) bij bol.comMunckin Zuigt!The Good, the Bad and the Munchkin

feitjes

uitbreiding

De uitbreiding De Zwakken Geslacht is de Nederlandstalige uitbreiding voor Munchkin. Deze uitbreiding bevat 112 nieuwe kaarten, waaronder een nieuw ras: de Orks. Daarnaast vind je in deze set vier unieke Nederlandse kaarten (die niet in de Engelstalige versie zitten) en één blanco kaart voor je eigen creativiteit.
De uitbreiding De Onfortuynlijke Theoloog is een volgende Nederlandstalige uitbreiding van het kaartspel Munchkin. De Onfortuynlijke Theoloog introduceert een nieuw ras (Gnomes) en een nieuwe klasse (Bard). Ook deze set bevat een aantal unieke kaarten.

Uitbreiding De Zwakken Geslachtbestel MUNCHKIN EXPANSIE II (toys) bij bol.comMunchkin 3: De Onfortuynlijke Theoloogbestel MUNCHKIN III (toys) bij bol.comMunchkin 4: The Need For Steedbestel Munchkin 4 - The Need For Steed (toys) bij bol.com

weetjes

09-07-2007 itemMunchkin Impossible is de winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2006 in de categorie Non-Collectable Card Game or Expansion of the Year.
13-10-2005 itemPegasus Spiele presenteert de uitbreiding Munchkin 3 - Beschwörungsfehler op Spiel 2005 in Essen.
27-06-2003 itemDe uitbreiding Munchkin 2: Unnatural Axe is de winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2002 in de categorie Best Card Game Supplement.
27-06-2003 itemStar Munchkin is de winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2002 in de categorie Best Traditional Card Game.
06-07-2002 itemMunchkin is winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2001 in de categorie Best Traditional Card Game..

verwijzingen

Munchkin Nederlandstalig spelregels (PDF)
Steve Jackson Games
PS Games
Pegasus Spiele
www.spellink.nl