doos

Mykerinos

Mykerinos

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers zijn archeologen die opgravingen verrichten in Egypte. Zij zijn in dienst van verschillende personages, die de archeologen extra mogelijkheden geven. Welke archeoloog weet de meest waardevolle zalen van het museum te claimen en de meeste personages voor zich te winnen?

materiaal

spelbord, 36 opgravingstegels, 5 personagefiches en voor elke speler: 25 blokjes en 3 fiches in zijn spelerskleur.

kaart01kaart02kaart03spelbord

begin

Het spelbord toont een plattegrond van een archeologisch museum. De zalen hebben een waarde van 2, 3 of 5. In de loop van het spel kunnen de spelers zalen claimen, door hier een blokje in hun spelerskleur te plaatsen. Een zaal met waarde 3 en 5 hoort bij één personage en de zalen met waarde 2 horen bij twee personages.
Deze personages staan ook afgebeeld op de achterkant van de opgravingstegels. De voorkant toont een stuk van de archeologische opgraving, onderverdeeld in 6 velden. Op sommige velden staat een pyramide afgebeeld. In de loop van het spel kunnen de spelers deze tegels verkrijgen. In hun volgende beurten kunnen ze de eigenschappen van deze personages toepassen.

verloop

fotospelsituatie

Mykerinos verloopt over vier seizoenen (=ronden) en elke ronde is opgebouwd uit een aantal fasen:

 1. Nieuw seizoen: De spelers ontvangen een aantal blokjes (=archeologen) in hun spelerskleur op voorraad. Het speelveld wordt opgebouwd door 8 opgravingstegels neer te leggen. Twee tegels vormen samen een zone. Het speelveld bestaat uit 2×2 zones.
 2. Opgraven: De ronde wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt mag een speler één actie uitvoeren:
  • Opgraving starten: de speler plaatst één blokje uit zijn voorraad op een vrij veld zonder pyramide.
  • Opgraving uitbreiden: de speler plaatst twee blokjes uit zijn voorraad op een vrij veld: één blokje horizontaal of vertikaal naast een reeds geplaatst eigen blokje en één blokje hiernaast. De verschillende zones grenzen aan elkaar, zodat het mogelijk is een opgraving uit te breiden door een blokje in een aangrenzende zone te plaatsen.
  • Personage toepassen: De speler past de eigenschap van één van zijn personages toe. Elk personage kan per ronde eenmaal worden gekozen. Bijvoorbeeld Lady Violet: de speler mag een blokje uit de algemene voorraad nemen en deze inzetten om een opgraving te starten of uit te breiden. Of Lord Lemon: de speler mag een blokje op een veld met een pyramide plaatsen.
  • Passen: Als een speler eenmaal heeft gepast, kan hij niet meer instappen. Nadat alle speler op één na hebben gepast, mag de overgebleven speler nog één actie uitvoeren.
 3. Waarderen: Per zone wordt gekeken welke speler de meeste blokjes heeft ingezet. Bij een eventuele gelijke stand, wint de speler die eerder heeft gepast. De speler met de meeste blokjes kan één van de tegels van de zone kiezen en de tegel met het personage naar boven voor zich neerleggen. Als de tegel punten waard is, worden deze punten nu gewaardeerd op het scorespoor. Hij kan echter ook een blokje in een lege zaal van het museum plaatsen. De tweede speler heeft dezelfde keuze. De derde speler kan alleen een tegel kiezen, als de eerste spelers deze niet gekozen hebben. Hetzelfde geldt voor de vierde speler. Zij kunnen er echter niet voor kiezen om een blokje in het museum te plaatsen.

eind

Het spel eindigt na vier ronden. Nu worden de personages gewaardeerd. Elke complete set van 5 personages levert 5 punten op. Daarnaast is elk personage minstens 1 punt waard. De waarde van een personage is hoger als de speler een blokje in een bijbehorende zaal in het museum heeft geplaatst: 2, 3 of 5 punten. De hoogste waarde telt. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima uitgevoerd. Elk personage heeft zijn eigen kleur en symbool. Zo heeft Lady Violet een paars hartje. Op de voorkant van de opgravingsstegels is door het getoonde symbool te zien welk personage zich op de achterzijde bevindt.
 • Je staat elke beurt weer voor moeilijke keuzes: Zet ik al mijn archeologen in of neem ik er een paar mee naar de volgende ronde? Zet ik zwaar in op Mr. Brown of ga ik voor Mrs. Blackmore? Kies ik een tegel of claim ik een zaal in het museum?
 • Ondanks al die keuzes loopt het spel toch vlot door. Na vier ronden wordt alweer de eindstand opgemaakt.
 • Kortom: een prima meerderhedenspel voor de liefhebber!

negatief

 • De achtergrond van de spelregels is erg druk, waardoor het moeilijk leesbaar is.
 • De fiches van de spelers zijn wat onhandig in het gebruik. Ze zijn te groot voor het scorespoor en waar heb je eigenlijk dat derde fiche voor nodig? Een wat groter uitgevallen blokje was handiger geweest. Ook het startspelerfiche is overbodig. De speler die het laatst heeft gepast, is startspeler van de volgende ronde. Daar heb je geen fiche voor nodig.

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
hall90005 / 6
345
spellenclub139 / 10
789
spellengek (Dagmar)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
truus en truus8 / 9½
6789
boardgamegeek6½ / 8
67
spielephase4 / 6
3456
spieletest6 / 10
5678910

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

varianten

De spelregels bevatten een variant voor 2 spelers, waarbij de spelers over een aantal neutrale blokjes beschikken. De neutrale speler past altijd als tweede en kiest altijd voor een tegel. De neutrale speler kan geen acties uitvoeren, plaatst geen blokjes in het museum en wordt niet gewaardeerd.

algemeen

Het spel is uitgebracht met Duitstalige of Engelstalige spelregels. Het spelmateriaal bevat verder geen tekst van betekenis.

feitjes

uitbreiding

De uitbreiding 'Mykerinos: The Nile' bevat 6 nieuwe opgravingstegels en 4 fiches. De spelers bevaren de Nijl en ontmoeten een nieuw personage: governor Greenwish.

Mykerinos: The NileMykerinos: The Nile

weetjes

18-10-2007 itemYstari Games presenteert Mykerinos: The Nile op Spiel 2007 in Essen.
02-02-2006 itemYstari Games presenteert Mykerinos op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Regels uitbreiding Mykerinos: the Nile (EN)
Regels Mykerinos (NL)
Ystari Games
Huch & Friends
Rio Grande Games