doos

Die Nacht der Magier

Die Nacht der Magier

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Het is nacht. De spelers zijn tovenaars die proberen langs bomen en stenen te komen om hun toverketel in de magische cirkel te schuiven. Maar in het donker zijn deze stenen en bomen niet te zien!

materiaal

1 verhoogd spelbord, 1 magisch vuur, 12 bomen, 36 stenen (houten schijven), en voor elke speler: 1 tovenaar en 3 ketels.

tovenaarboomvuur

begin

Elke speler ontvangt een tovenaar en drie ketels. De spelers herkennen hun spelfiguren aan een symbool: een maan, een ster, een cirkel of een bliksemschicht.
Het verhoogde spelbord toont in het midden een magische cirkel. Hierop wordt het vuur geplaatst. De ketels komen rond het vuur. De bomen worden achter de ketels opgesteld en de rest van het veld wordt opgevuld met stenen. Nu gaat het licht uit. Het vuur, de ketels en de tovenaars lichten op in het donker.

verloop

fotospelsituatie

In zijn eerste beurt schuift de speler zijn tovenaar vanaf de rand het spelbord op. De speler probeert een eigen ketel in de magische cirkel te schuiven. Als er een spelfiguur van het spelbord af valt, is zijn beurt voorbij. Een valllende steen of boom is niet te zien in het donker, maar het is wel te horen. De tovenaar blijft staan waar hij staat en de beurt naar de volgende speler.
In zijn volgende beurt kan de speler zijn tovenaar verder schuiven vanaf de plaats waar hij was gebleven, of hij pakt zijn tovenaar op en schuift deze weer vanaf de rand het spelbord op.
Afgevallen stenen, bomen en ketels zijn uit het spel. Valt een tovenaar van de rand, dan kan de speler deze in zijn volgende beurt weer op het spelbord schuiven.

eind

Zodra een ketel in de magische cirkel terecht komt, eindigt het spel. De eigenaar van de ketel is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kan direct met spelen beginnen.
  • Het spelmateriaal ziet er prachtig uit. Als je de spelfiguren even onder een felle lamp houdt, lichten ze prima op in het donker.
  • Hoewel het spel ook in daglicht kan worden gespeeld, komt het spel het best tot zijn recht in het aardedonker. Lekker spannend!
  • Je kan verschillende taktieken uitproberen, bijvoorbeeld door de ketels van je medespeler eraf te knikkeren. Als een speler geen ketels meer op het spelbord heeft, ligt hij eruit.

negatief

  • Het spel is aardig hoog geprijsd. Dit hangt natuurlijk samen met het hoogwaardige spelmateriaal, maar kan toch een drempel zijn om het spel aan te schaffen.
  • Het spel zelf stelt niet zo veel voor. Je moet het echt hebben van de atmosfeer eromheen.
  • Omdat het spel in het donker wordt gespeeld, moet je erop kunnen vertrouwen dat je medespelers het spel niet saboteren door er bijvoorbeeld een stuk vanaf te stoten in jouw beurt.

waardering van andere sites

hall90005 / 5
45
goodgameguide9 / 9
56789
spielephase6 / 6
345
spieletest9 / 10
45678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
boardgamegeek6 / 7
6
spieleteufel5 / 7
3567
AnderSpel7 / 9
5678
hall9000 (bezoekers)4 / 6
3456

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het spel kan ook met het licht aan worden gespeeld. Een deel van de charme van het spel gaat hiermee verloren, maar de spelers kunnen wel beter zien wat ze doen. Er wordt een groter beroep gedaan op je vaardigheden.

feitjes

weetjes

18-09-2006 itemDie Nacht der Magier is winnaar van de Deutscher Kinderspiele Preis-verkiezing 2006.
18-09-2006 itemDie Nacht der Magier krijgt de Essener Feder 2006 uitgereikt.
22-08-2006 itemDie Nacht der Magier is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2006 in de categorie Spellen voor de familie.
28-05-2006 itemDie Nacht der Magier is genomineerd voor de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2006.
20-05-2006 itemLa Nuit des Magiciens is winnaar van de As d'Or-verkiezing 2006 in de categorie jeu de l'année enfant.
29-04-2006 itemLa Nuit des Magiciens is genomineerd voor de As d'Or-verkiezing 2006.
02-02-2006 itemDie Nacht der Magier is winnaar van de Toy Innovation Award-verkiezing 2006 in de categorie Teamförderung (=teamwerk).
13-10-2005 itemDrei Magier Spiele presenteert Die Nacht der Magier op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Drei Magier Spiele